Post entry

Beowulf Mining – Beslut om Kallak väntas innan sommaren, chans till stor uppgång kommande tiden.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Beowulf Mining äger rättigheterna till Kallak som är Europas största kartlagda och obearbetade järnmalmsfyndighet. Kallak ärendet ligger nu för ett slutgiltigt beslut hos regeringen. Bolaget väntar sig att regeringen kommer fatta beslut gällande bearbetningskoncession (brytningstillstånd) för Kallak innan sommaren. Sedan några veckor tillbaka är det bekräftat att ärendet blivit prioriterat efter Beowulf Mining haft kommunikation med Sveriges regering. Enligt bolaget uppfyller ansökan om bearbetningskoncession allt vad Svensk lagstiftning kräver.

Beowulf Mining är ett brittiskt bolag som är parallellnoterat i Sverige och i London. Bolagets största och viktigaste projekt är Kallak som ligger strax utanför Jokkmokk. Bolaget har också ett grafitprojekt i Finland samt ett nätverk av samarbetande råvaruleverantörer till den framväxande batteriproduktionsindustrin i landet. Beowulf Mining äger även tillgångar i Kosovo i ett område som är känt för bly, zink, silver, koppar och guld.

Ansökan gällande bearbetningskoncession för Kallak har bollats runt mellan olika myndigheter i över fyra år. Bergsstaten har förordat att ansökan skall beviljas medans Länsstyrelsen motsätter sig Bergsstatens beslut. När man läser Länsstyrelsens argument förstår man att Beowulf Mining, kommunpolitiker i Jokkmokk och flera andra riktat skarp kritik mot Länsstyrelsen. Länsstyrelsens argument att inte bevilja bearbetningskoncession för Kallak får anses som mycket bristfälliga.

1, Länsstyrelsen anser att rennäringen bör få företräde. Tidigare näringsminister Mikael Damberg har flera gånger sagt att rennäring och gruvor ska kunna samexistera i norra Sverige. Även Socialdemokraternas ordförande i Jokkmokks kommun är skarpt kritisk till att rennäringen skulle få helt företräde.

”Det finns andra platser där det går utmärkt att kombinera rennäring med annat. Luleå flygplats, till exempel, ligger på renbetesområde. Blir det ett nej så undrar jag om det finns en särskild lag som ska gälla just i Jokkmokk. Det kommer vi aldrig att acceptera, säger Robert Bernhardsson.”

2, Länsstyrelsen anser att en gruvetablering inte skulle vara samhällsekonomiskt försvarbar på grund utav en så kort livslängd. Ekonomiska rapporter och geologiska aspekter visar dock på motsatsen.

I en rapport utförd av Copenhagen Economics framgår det att järnmalmsprojektet i Kallak kan skapa 250 direkta jobb och 300 indirekta jobb i Jokkmokk. Bedömningen är att detta gäller under minst 25 år. Copenhagen Economics har tidigare utfört uppdrag åt Sveriges regering. Även Gruvföretagens branschorganisation Svemins vd Per Ahl har riktat kritik mot Länsstyrelsens uppskattning på gruvans livslängd.

”Ett av skälen i yttrandet, hävdar Länsstyrelsen i Norrbotten, är att gruvan skulle ha en osannolikt kort livslängd, fjorton år. Men den tidsangivelsen handlar om hur länge gruvan kan vara produktiv baserat på de borrningar som hittills gjorts. Att malmkroppen skulle ta abrupt slut just där man slutat borra är rent geologiskt osannolikt. Under en gruvas hela produktionsfas pågår parallellt med produktionen också fortsatta undersökningar för att kartlägga malmkroppens utbredning i djup och bredd. Vidare undersökningar tillför ständigt ny information och förlänger gruvans livslängd allt eftersom.”

3, Länsstyrelsen bedömer också att det inte kan uteslutas att världsarvet Laponias natur- och kulturvärden riskerar att påverkas av gruvetableringen.

Kallak ligger 34 km ifrån Laponias närmaste gräns, andra gruvor och industrier ligger på samma avstånd eller närmare världsarvet Laponia jämfört med Kallakfyndigheten. På regeringens begäran har Jokkmokks kommun skickat in material som styrker detta. Själva gruvan i Kallak planeras inte i något naturskyddat område och platsen har inga kända höga naturvärden.

Bilden visar Kallak i jämförelser med redan etablerade gruvor och industrier. Materialet Jokkmokks kommun skickat in beskrivs som ”Jokkmokks trumfkort för en gruva”.

Att Länsstyrelsen fått hård kritik från många håll angående hanteringen av ärendet Kallak är fullt förståeligt. Två professorer från Luleå tekniska universitet gick för några år sedan ut och ifrågasatte Länsstyrelsens myndighetsutövning och kompetens angående ärendet Kallak och Laver. Det har till och med spekulerats i att finns gruvmotståndare inom Länsstyrelsen Norrbotten. I artikeln framgår det klart och tydligt att det funnits en handläggare på länsstyrelsen som är aktiv i flera organisationer som jobbar mot gruvetableringar. Om personen arbetar kvar få var osagt. Men i mina och professorernas ögon kallas detta jäv! Ni kan läsa artikeln nedanför:

https://nsd.se/opinion/det-gar-att-forena-miljoskydd-med-gruvnaring-9170301.aspx

Trycket ökar kring Kallak

  • Efter Ibrahim Baylan tillträtt som ny näringsminister går han ut och säger att det finns goda möjligheter för näringslivet i norr att öka sina investeringar och nämner gruvindustrin och skogsnäringen som två exempel.

https://www.vk.se/2647786/ibrahim-baylan-norrbotniabanan-ska-byggas-etappvis

  • Med Miljöpartiets tillbakagång i alla tre val, riksdag, landsting och kommun, spås bland annat den kontroversiella Kallakgruvan i Jokkmokks chanser att bli av att öka. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

http://www.dagensarena.se/innehall/nya-mojligheter-gruvnaringen-med-ett-svagt-mp/

  • Gruvföretagens branschorganisation Svemins vd Per Ahl räknar med snabba beslut från nya näringsministern Ibrahim Baylan rörande framtida gruvbrytning i Kallak och Laver. Det rapporterar Sveriges Radio.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=7142379

  • Gruvjättarna Boliden och helstatliga LKAB samt IF Metall riktar kritik mot regeringen kring långdragna processer.

https://www.svd.se/harda-kravet-pa-lofven-satt-ner-foten

Beowulf Mining ser LKAB som den naturliga samarbetspartnern

Statliga LKAB:s malm beräknas ta slut redan år 2035 och bolaget letar nu efter nya tillgångar framförallt i norra Sverige. Kallak kan bli den naturliga ersättaren och LKAB en framtida samarbetspartner. LKAB står för hela 90 procent av malmexporten inom EU och är en viktig exportråvara för Sverige.

I Sverige finns en mineralstrategi sedan 2013 som säger att vi till 2030 ska tredubbla antalet gruvor. Övergången till ett fossilfritt samhälle och arbetet med att minska koldioxidutsläppen i Sverige och globalt ökar behoven av metaller och mineraler, inte minst till batterier. Samtidigt ökar kraven på industrin att minska sina klimatutsläpp. Alternativen till svensk gruvproduktion, som är världsledande vad gäller hållbarhet och klimatsmarta innovationer, är i många fall import från låglöneländer med sämre miljö- och arbetsvillkor och i vissa fall till och med barnarbete.

Järnmalmspriset är också inne i en uppåttrend och kan nå 100 USD ton till sommaren enligt analytiker på Citibank. Sedan ett år tillbaka har järnmalmspriset stigit med dryga 42 procent och handlas idag kring 93 USD ton.

_Bilden visar järnmalmsprisets utveckling och handlades i veckan kring 93 USD ton._

Slutord

Att det finns ett stort värde i Kallak som är Europas största kartlagda och obearbetade järnmalmsfyndighet råder det inget tvivel om. Samtidigt som behovet av järnmalm ökar och LKAB:s malm börjar ta slut tidigare än förväntat. En stor trigger närmar sig och jag har dragit min slutsats i vart det kommer landa. Borde finnas god uppsida bara inför kommande beslut och vid ett JA så lär vi se helt andra kurser än vart vi befinner oss idag. Aktien kostar ca 0,91 kr och handlas under kortnamn BEO SDB på Spotlight Stock Market.

Disclaimer:

Är själv aktieägare i Beowulf Mining. All aktiehandel medför en risk. Beslut sker helt på eget ansvar. Det finns en risk att man inte får tillbaka investerat kapital. Gör alltid din egen analys.

https://www.avanza.se/placera/telegram/2019/04/15/beowulf-mining-spar-regeringsbeslut-kallak-fore-sommaren.html

https://markets.businessinsider.com/commodities/iron-ore-price

https://www.aktiespararna.se/analysguiden/nyheter/jarnmalm-pris-kan-na-100-usdton-till-sommaren-citi

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/beowulf-lovar-550-jobb-i-25-ar

https://www.nyteknik.se/industri/lansstyrelsen-sager-nej-till-gruva-i-kallak-igen-6886738

http://futuremineandmineral.com/programme/

https://www.nsd.se/nyheter/jokkmokks-trumfkort-for-en-gruva-nm4763201.aspx

http://www.norrbotten.snf.se/wordpress/naturskyddsforeningen-demonstration-mot-gruva-jokkmokk/

https://www.svd.se/damberg-gar-emot-sametinget-ingen-vetoratt

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/lkab-malmen-tar-slut-snabbare-an-planerat

https://beowulfmining.com

https://www.copenhageneconomics.com/publications/publication/kallak-a-real-asset-and-a-real-opportunity-to-transform-jokkmokk

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?