Post entry

Beowulf Mining i 2021 - Svar har kommit och så här svarade Unesco

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Detta är resultatet utav Unescos arbete under nu snart 7 månader

Svar kom äntligen från unseco men det var minst sagt extremt förvirrande.

Huvudfrågan som unesco skulle svara på var om världsstatusen på laponia skulle bli hotad utav en gruva i kallak och deras svar var i princip att dom vill att man ska göra en ny MKB enligt deras principer.

 IUCN och ICOMOS drar slutsatsen att det verkar nödvändigt och lämpligt för konventionsstaten att överväga att söka en reviderad och utvidgad djupgående konsekvensbedömning som ger en säkrare grund för att bedöma effekterna av det föreslagna utveckling på världsarvsfastigheten och som också utförs i linje med principerna i IUCN: s råd om världsarv om miljö Bedömning och baserat på uppdaterad information innan beslut fattas för att godkänna utvinning av gruvdrift.”

Detta är resultatet utav 7 månaders arbete från unseco ”experter”

Inte bara det utan dom verkar inte veta vart gruvan ska vara för att dom saknar kartor som visar området som företaget ansökte om.

” Kartor som visar området för vilket gruvföretaget ansökte om en exploateringskoncession

2013, med relevanta detaljer och tillhörande transportvägar.”

Unesco verkar också tro att beowulf ska starta ett vatten kraftverk ? kan dom inte läsa skillnaden utav att drivas med grön energi eller framställa den?

"In his letter to the World Heritage Centre (dated 15 January 2021), Mr Kurt Budge, CEO of Beowulf Mining plc, mentioned that the vision of the mining company is to build “a mining operation powered by renewable electricity”. However, the In-Depth IA does not address how energy for the mining operation would be generated or what potential impacts this might have on the property’s OUV. Attention is drawn to the statements in the SOUV regarding considerations of renewable energy generation impacts on the property, in terms of potential (wind power) and past impacts (hydropower)."

Detta brevet är daterat den 2 juni men alla vi andra och marknaden fick reda på detta den 8 juni.

Prospekteringsbolaget Beowulf Mining har mottagit ett brev från Unesco med kommentar om sin ansökan att bedriva gruvdrift vid Kallakgruvan.

Brevet är daterat 2 juni men har anlänt till företaget först idag. Beowulf håller på att gå igenom det och kommer att återkomma med ett uttalande inom kort, står det i ett pressmeddelande.”

Det går rykten på nätet om att personer redan cirkulerat detta brev via sociala medier etc

 

Borde inte regeringen och beowulf fått detta brevet först och medelat till marknaden via ett pm som alla andra normala nyhets vägar?

Jag har aldrig i mina snart 20 år som aktie handlare sett nåt så fruktansvärt dåligt hanterat så som detta unesco ärendet.

Hur i hela hisingen kan några privat personer vetat om detta innan marknaden fick informationen?

Hur objektiv och seriös kan nu unsecos rapport nu vara om detta är nu istället nån kompis/tjänst grej som gjorts för att förhala ett beslut som innefattar tusentals människors liv både som investerare och människor som behöver jobb.

Unesco vill att beowulf ska göra en ny MKB som dom redan har fått godkänt på som slutpläddering och dom nämner otaliga felaktigheter samt kräver att dom ska komplettera med kartor osv, herregud är detta lagligt?

Nån eller några borde få böter eller fängelse för den här röran.

Jag hoppas att kurt nu kontaktar sina advokater eller bolidens advokater och driver detta till rättegång med en gång. Antingen domstolen här i sverige eller europa domstolen.

Det här är fruktansvärt, inte bara har uneseco inte svarat på frågan om världsarvet är hotat eller ej utan påpekar att det ”potentiellt” kan påverka väldigt mycket utan att ge några konkreta svar på vad det är som kan påverka?? är det bara för att eller?

Min mage vrider sig utav avsky på hur denna extremt fabricerade rapport har levererats, har dom redan bestämt sig innan deras utredning ens börjat? Var detta bara en rökridå från dom gröna för att förhala ett beslut om en gruva?

Detta borde igen anmälas till KU till hur dessa folkvalda beter sig mot företag och denna gången vill jag gärna se konsekvenser utav deras hemska agerande. Är det ok att bara nonchalera sitt arbete såhär mot svenska folket? varför jobbar man inom näringslivet när absolut inget intresse finns för det? tänk att få över 100k i månaden och bara skjuta upp arbete, dag efter dag utan nån känsla för ansvar. herregud.

Detta är säkert samma människor som stod och firade med tårta när bromma flygplats utropades att dom skulle läggas ner och pga corona pandemin fått nära 800 människor att sluta på Swedavia. Avskyvärt.

800 människor från bromma och arlanda som förlorat/riskerar sina jobb och dom står och flinar med tårta.. jag saknar ord för det här beteendet.

https://www.publikt.se/nyhet/facket-om-nedlaggningshotet-mot-bromma-22674

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/7KW6zK/tartan-kan-ha-krossat-mps-triumf-en-provokation

Jag hade åtminstone förväntat mig ett ja eller nej svar så beowulf kunde gått vidare till nästa steg men nu istället vill dom igen förhala och tro att bolaget ska göra en ny MKB som tar flera år att göra? Herregud inte en chans att det kommer att hända.

Kurt skrev också ett brev till både unesco och näringsministern där han förklarar punkt efter punkt så det inte blir missförstånd och ändå säger unesco nu att dom saknar saker, kartor, nämner vatten kraft , no go area osv helt otroligt.

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2020/12/17/beowulf-letter-to-the-swedish-government-regarding-the-kallak-iron-ore-project-and-unesco-consultation.html

Detta är bara för kurt att vända sig till domstolen där folk har vett och följer lagen för lagen står på beowulfs sida och så kanske vi kan få ett ja så som boliden fick för nån månad sen när dom blev felaktigt behandlade utav dom gröna.

Absolut inte en enda punkt från unescos rapport har att göra om världsarvet är hotat eller ej utan den svamlar om kartor, vatten kraft och vägar osv detta har ingenting med bearbetnings koncession att göra utan det har med miljö tillstånd att göra. Så regeringen försöker göra exakt likadant så som i bolidens fall mot beowulf nu.

Jag kan bara se tyvärr rättegång som enda lösning eller hoppas på en blå regering till nästa val. Det här är en enorm skam för sveriges gruv industri och kommer skrämma framtida prospekterings bolag från att investera eller etablera sig i vårt land.

Om vi nu ska prata klar språk, hade det funnits nåt belägg för att en gruva nånsin skulle hota laponias område så hade beowulf aldrig ens fått undersökningstillstånd från första början. Det både finns och har funnits gruvor som är närmare laponia och det har inte nämnts överhuvudtaget, plus det finns redan två vattten kraftverk (ritsem och vietas) i luleälven så varför tror unesco att beowulf vill göra en egen??

Det enda positiva som hänt idag är att man har sett hur stort intresset är för beowulf som företag när dagens omsättning gick över 20 miljoner kronor. Det finns ett ENORMT intresse för att investera i detta bolaget men investerarna har asbolust INGEN grund som helst att stå på när regeringen behandlar bolaget såhär och vem kan klandra dom?. Hur kan detta pågå utan konsekvenser är helt otroligt.

En annan positiv utveckling är att beowulf har fått nära 8 miljoner kronor utav business finland genom sitt dotter bolag Fennoscandian.

https://www.avanza.se/placera/telegram/2021/06/10/beowulf-mining-beowulf-mining-bolaget-fennoscandian-resources-far-miljonbidrag-i-finland.html

Artikel efter artikel förklarar att det är bättre att vi utvinner fossilfritt stål här hemma istället för att importera från utlandet där barn arbete pågår eller att mänskliga rättigheter inte respekterar men ÄNDÅ motarbetar dom gröna i regeringen mot seriösa bolag.

Ska försöka uppdatera här med beowulfs svar som jag hoppas blir med rättegång. Tålamod är bra men när unescos rapport verkar vara en fars då måste man säga emot och sätta hårt mot hårt. (Min första redye blogg har redan max antal text som man får skriva så jag skrev en ny nu för investerare som kanske redan läst min första, Beowulf Mining i 2021 - Hur dom ligger till och vad vi väntar. Har du/ni inte läst den så borde ni läsa den innan ni läser denna.)

Inte bara förlorar investerare pengar såhär vid kalle anka rapporter utan bolagets rykte och anseende hotas. Folk som inte känner till beowulf kan tro att det är ett "pump and dump bolag" och det vinner ingen på.

Människor som kan få trygga jobb i minst 40år (398 miljoner ton järnmalm, 40 års gruvtid) riskerar att aldrig ens se röken utav dom jobben pga fantasi rapporter som unescos.

Jag hoppas att nån eller några hålls ansvariga för den här soppan och att beowulf får kompensation för hur dom har blivit behandlade. Detta om nåt är för KU, FI , EU etc att sätta tänderna i och granska för här ligger en hund begraven.

Absolut avskyvärt hanterat utav våra folkvalda.

Jan Moström

”And i think it goes without saying that one of the most crucial areas is our permit processes that will really has to be in a lot of different aspects more and more efficient and more and more foreseeable”

https://www.youtube.com/watch?v=KuY4RrTC-y8&t=7242s&ab_channel=FMMSTHLM

Även LKABs vd anser att tillståndprocessen måste ses över och göras enklare.

Baylan

Länk till Future Mine and Mineral Conference Februari 2021

https://www.youtube.com/watch?v=KuY4RrTC-y8&t=7242s&ab_channel=FMMSTHLM

 

“it’s a great inspiration to listen to jan and to see both what lkab is doing but also the rest of Swedish mining industry”

“And from my point of view as minister för business industry and innovation Sweden I want sweden to be in the forefront here so on all of these things that we are talking about electrification, digitalization, automation they will require more raw materials”

“We can see now a new kind of industry growing up I mean a new transition industry with big batteries, steel, mining as we are talking, and I think more is coming in the coming months and years”

“I am very glad that we already the last summer started a review or to create a more modern and efficient environmental permit process”

“one of the things that has been picking up and that is impressing me is the investments and the willingness I would say in the Swedish mining industry to make this transition towards a more sustainable way of doing things I think that will benefit the mining industry but I think its also a big contrast to the public perception of how mining is working we have unfortunately had very a lot of bad examples from other parts of the world and so therefore from my point of view listening to lkab and boliden and a lot of other companies seeing what they are doing and how they do it with the pace that they are doing it I think that has impressed me”

“therefore im very happy to see and hear about the huge investments that they are planning to do in our country because it is totally needed because both metals and minerals will be needed for the transition because electric cars theyr not built on the internet theyre built in factories you need metals and you need minerals”

Fråga till baylan

“Im thinking of something the mining inspector, the chief mining inspector said this morning that exploration is at an all time low that is looking for new deposits and sort of the early stages of mining, mining is the long game right it takes decades sometimes from finding something to it becoming a mine so whereas we have our two big companies that are rather active generating surpluses from existing mines, the supply from new mines is rather thin not much has happened for a long time so we should do something about this but there are some people who think this is a good thing, there are fellow swedes that feel that we don’t want mines we rather buy the materials from elseswhere there are countries in this world aa couple in latin America that have decided to go to tourism instead and to those who think that way what would you say to convince them or how do we address that sort of way of thinking”

“obviously we will need more minerals and metals I think that’s a given” “ we will also need mining and Sweden has the best chance to succeed I princip var hans svar”

Ibrahim baylan Future mine and Mineral Conference 2021

Jag trodde att det var baylan som var den stora bromsklossen innan men när man ser han prata så förstår han att gruvor och metaller behövs för den fossilfria omställningen och spec när han pratar om energi så verkar han ha ett stort intresse för det.

Det måste vara nån eller några i kulisserna bakom som verkar göra allt till och med be unesco göra en bluff rapport om det kan påverka laponia eller inte. Hur annars kan den rapporten spridits till privat personer? Plus unesco nämner igen det med renar? Har vi inte redan gått igenom att renar redan nu transporteras med lastbil, drivs med snöskoter och helikoptrar? Hur kan en väg störa renar? herregud

Som en på avanzas forum skrev

” Naturligt vis så kan man läsa allt om man vill, men det framgår allt tydligare att kallak området inte har brukats som det nu skrivs att det gör samt hur viktigt området är numera. Enligt denna Konsekvensanalys så har man fraktat sina renar båda vägarna med lastbil mellan sommar och vinterbeten. Sedan så står det tydligt att Jåhkågasska har stora problem med skogsbruket.( Det talas det inte om ). Detta verkar vara samma problem för många av samebyarna.

https://www.trafikverket.se/contentassets/78a54064fe9f407581211437e4c78d91/sid47-86_lag.pdf

Hur kan unescos rapport ses som en objektiv studie nu? När samiska tjänstemän och privatpersoner får reda på rapporten 6 dagar innan marknaden får det? Och detta verkar inte heller vara första gången enligt kurt.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/beowulf-mining-tror-pa-gruvbrytning-i-kallak-trots-unescos-varningar

Littorin ger utmärka punkter vid SVT intervjun.

– Unesco har synpunkter, men de säger inte att Laponia ska avregistreras som världsarv om det blir en gruva i Kallak och inte heller rekommenderar de regeringen att avslå en gruvkoncession. Därmed menar vi att saken har fallit och eftersom vi har uppfyllt alla krav på en gruvkoncession så är det regeringens skyldighet att också bevilja en sådan, säger Sven-Otto Littorin, styrelseordförande för Beowulf Mining.

– Det är klart att det här är viktigt för Jokkmokks framtid. Kommunen är i dag en av Sveriges fattigaste och vi kan bidra med nya jobb och ungefär en miljard kronor i skatteintäkter, säger Sven-Otto Littorin.

– Om man menar allvar med grön och klimatneutral stålproduktion så måste vi ha järn, det är själva förutsättningen för att göra stål. Antingen tar vi det järnet som ligger under under våra fötter eller så importerar vi det från exempelvis Kina där vi inte har någon som helst kontroll på processen. Jag tycker att det valet är enkelt och nu måste regeringen sluta söla och fatta ett beslut, säger Sven-Otto Littorin.

-H2 Greens anläggning i norrbotten är klar om några år, var ska dom få sitt järn ifrån? ska de importera det från kina? eller ska vi ta det järn som finns under fötterna? Det är ett jätteenkelt beslut i grunden.

 

Baylan ger liknade svar ang det stora behovet utav nya mineraler och gruvor från sin mineral mässa från februari iår men ändå så möter gruvbolag ett enormt stort motstånd från regeringen när företag försöker att etablera sig. Bolag vågar inte satsa längre i sverige pga dessa kafka metoder.

https://www.tn.se/naringsliv/svenska-gruvforetaget-darfor-vagar-vi-inte-satsa-i-sverige/

 Människorna i jokmokk vill till och med flytta sin kommungräns till förmån för gällivare.

– I mejlet till länsstyrelsen uppger vi att vi vill föra en dialog med myndigheten om hur de anser att det är bäst att vi går tillväga, vilka parter som de anser berörs och som behöver vara med i beslutet, säger Denise Magnusson, ordförande i Porjus byaförening.

På den senaste tiden har Jokkmokks kommun beslutat att avveckla vård- och omsorgsboendet Pionjären i byn och nu senast fick Porjusborna beskedet om att årskurs 4-5 kommer att läggas ned. Nedläggningar är det som enligt Denise Magnusson ligger till grund för att byn valt att starta sitt arbete för att få kommungränsen flyttad.

– Kommunen avvecklar samhället trots att det finns en jättepotential i och med LKAB:s och Hybrits satsning. Vi är många som redan pendlar till Gällivare och det är inte något som kommer minska, ska vi kunna ha en positiv befolkningstillväxt måste vi ges de rätta möjligheterna från kommunen, säger Denise Magnusson.

Det enda sättet att vända den negativa trenden är enligt Robert Berhardsson att få in en stor arbetsgivare i kommunen.

– Där ser vi gruvan i Kallak som ett bra exempel, med arbetskraften därifrån skulle vi kunna öka våra skatteintäkter, säger han.

https://nsd.se/bli-prenumerant/artikel/jogook1r

Människor skriker efter jobb, och jokmokks komumun avvecklar vård och omsorg plus lägger ned årskurser i skolar. Asså varför är inte detta på SVT nyhterna? Ska man låta en kommun kollapsa såhär? Varför inser inte beslutsfattarna att genom att erbjuda stabila jobb i regionen så kan ekonomin förbättras? Är inte detta grovt tjänstefel utav våra folkvald? Hur kan detta tillåtas fortsätta?

 

Jag ser 3 st möjliga scenarion inom den närmaste tiden för beowulf.

Den första är att regeringen inser att dom har gjort grova tjänstefel och misskött den här bk frågan katastrofalt dåligt och skadat sveriges ryke som ett bra investerings land och försöker gottgöra gruvindustrin med att svara med ett ja svar så fort som möjligt. Unesco har lämnat info nu och inte nämnt nåt att dom ska ta bort världsarv statusen om det blir en gruva så det hindret är ur vägen och regeringen kan inte ge ett annat besked än ja för beowulf uppfyller alla krav som lagen kräver och då borde beowulf få bkn exakt som herr littorin förklara i svt intervjun.

Det andra scenariot som jag själv anser är mer troligt är att dom fortsätter att förhala och komplicera eller till och med kommer med ett nej och beowulf blir tvunga att gå till rätten antigen här i sverige eller i europa domstolen.

Min lilla gnutta utav förtroende att dom folkvalda ska göra ett klokt beslut är helt bortblåst och jag ser bara rättegång som enda utväg för att få till en bk för beowulf.

Beowulf har lagen på sin sida, dom har uppfyllt alla krav plus dom har blivit behandlade som skit utav beslutsfattarna. Jag är helt övertygad om att rättvisa kan bara skippas i rätten genom advokater och inte i förhoppningar att dom beslutsfattarna ska ändra på sig.

Dom här folkvalda vi har nu är monster som är helt blinda i att se saker från ett annat perspektiv, att dom inte kan se att det är bättre för miljön att vi bryter här i sverige med kvalificerad personal, utrustning, miljössäkerhet etc istället för att importera från andra länder som varken bryr sig om miljön eller mänskliga liv. Dom verkar inte heller bryr sig om människorna vars liv är ENORMT beroende på att det blir en gruva i kallak så att människorna kan få jobb och bo kvar i sin kommun utan istället kommer med nerskärningar inom vård och skola. Att dom har pengar för fest och tårta men inte för att ta hand om dom gamla eller utbilda barn gör en illamående.

Det tredje scenariot är att detta trams förlängs tills nästa val och att vi då förhoppningsvis får en blå regering som kan sätta sverige på rätt väg igen och som förstår hur viktigt det är att företag kan komma in till vårt land och etablera sig här så vi kan skapa jobb och skatte intäkter.

Det är moderaterna som är dom största kämparna här och jag hoppas dom vinner i nästa val så vårt land kan klättra uppåt igen. Bara nån dag efter den skandal rapporten från unesco så frågar mattias karlsson baylan denna fråga.

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/skriftlig-fraga/information-om-ett-privat-gruvbolag_H8113176?fbclid=IwAR1LhPwNhz9JcUGKh25vpCUsub7KZSoNltjGVBoM05Sfyu2p7bBm3HS2EWw

Även Lars Hjälmered har en fråga att ställa.

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/skriftlig-fraga/beslut-gallande-kallakgruvan_H8113216

Är tyvärr inte så mycket analys på denna post utan agerar mer som en klago/info sida där man kan hitta det senaste inom beowulfs område vilket jag hoppas kan hjälpa dom som letar efter information om bolagets status.

Jag ska försöka hålla denna sidan uppdaterad så ofta jag kan. (2021-06-14)

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?