Post entry

Beowulf Mining - Uppsida på minst 5 gånger dagens kurs!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Beowulf Mining äger rättigheterna till en av världens största obrutna järnmalmsfyndighet i Kallak ca 4 mil utanför Jokkmokk. Järnmalm av extra hög kvalité för hela 366 miljarder SEK finns i tillgångar. Det som återstår innan bolaget kan etablera gruvverksamhet i flera decennier framöver är ett möjligt godkännande om bearbetningskoncession från regeringen. I denna analys släpps ny högintressant information som med stor sannolikhet kommer få kursen att rusa fullständigt! Ärendet går in i sin slutfas och innebär investeringsmöjligheter för allmänheten som sällan uppstår på börsen.

Nu ligger ärendet äntligen hos regeringen igen. Bergmästaren har vid den nya prövningen av Beowulfs bearbetningskoncessions-ansökning funnit att malmbevisningen är styrkt och gör bedömningen att företagets miljökonsekvensbeskrivning är förenlig med landets lagar och föreskrifter och sist men inte minst att den uppfyller högsta förvaltningsdomstolens dom i Norra Kärr målet. Bergmästaren rekommenderar att Beowulf blir beviljade bearbetningskoncession. Länstyrelsen hävdade dock denna gång att en gruva "eventuellt" kan skada världsarvet Laponia.

Informationen som nu släpps är uppgifter som många ännu inte känner till.

Om bergsmästaren och länstyrelsen inte är överens om markanvändningen kan regeringen fälla avgörandet!

Frågan som kvarstår att bedöma är om tillämpningen av bestämmelserna i 3 och 4 kap. miljöbalken innebär hinder för att bevilja Kallak K nr 1. Vilket handlar om en "eventuell" påverkan av världsarvet Laponia.

Regeringen kan nu ge bolaget ett godkännande utan att skicka vidare ärendet till någon ytterligare myndighet då bolagets ansökan uppfyller allt vad Svensk lagstiftning kräver.

VD Kurt Budge är helt övertygad att bolaget nu kommer få sin bearbetningskoncession godkänd av regeringen och det förstår man när han hänvisar till Svensk lagstiftning om skydd av världsarv.

VD Kurt Budge kommenterar:

 “Laponia has been in existence since 1996. The guidelines for the establishment of its boundary state that the protected area should typically be so largely defined, that exploitations outside the area should not be able to have a significant influence on the core value of the world heritage status" (Regeringens skrivelse 2001/02:171, Unescos världsarvskonvention och de svenska världsarvsobjekten)

Det här medför att ett beslut som många räknat med ska ske först om 6-12 månader kan komma redan inom någon månad.

Dessutom ligger det två ytterligare kursdrivande triggers mycket nära i tiden som kan få kursen att stiga kraftigt.

Ser en omedelbar uppvärdering från dagens låga kurs på 0,86 kr och vid ett högst troligt positivt beslut en kurs uppemot 10 kr. Det innebär en potentiell kursökning på hela 1000 procent.

Det inringade området är Kallak. Det är här som de enorma fyndigheterna finns. Kallak ligger 34 km ifrån Laponias närmaste gräns. Laponia är nästan 1 miljon hektar stort och Kallak är cirka en tusendel av dess storlek.

Utförlig beskrivning av ärendet Kallak

Länsstyrelsen i Norrbottens län publicerade redan den 7 juli 2015 sitt svar på regeringens begäran angående vilka ekonomiska effekter en gruva i Kallak kommer resultera i. De skriver även att Beowulfs miljökonsekvensbeskrivning är förenlig med lagar och föreskrifter. I synnerhet miljöbalkens kapitel 3, 4 och 6 har nämnts som extra viktiga. Länsstyrelsen fastslog i sitt svar att gruvdrift kommer att generera betydande ekonomiska fördelar på både lokal, regional och nationell nivå. Länsstyrelsen fastslog vidare att en gruva kommer att påverka många andra branscher positivt och bidra till direkta och indirekta arbetstillfällen samt ökade skatteintäkter. Länsstyrelsen fastslog också att det inte förekommer några konflikter inom koncessionsområdet efter att nationella riksintressen beaktats samt att bolagets miljökonsekvensbeskrivning är tillfredsställande. Bergmästaren var av samma åsikt och skrev till regeringen i oktober 2015 och rekommenderade att bearbetningskoncessionen för Kallak skulle beviljas.

Efter en tid återkopplar Regeringen och ber om Beowulfs åsikt om ärendet kring gruvbolaget Tasman Metal. Högsta förvaltningsdomstolen drog den 22 februari 2016 in Tasman Metals gruvtillstånd i Norra Kärr (ärende 2047-14). Orsaken till domstolens beslut var att Tasman Metals ansökan angående den eventuella påverkan på anläggningar runt själva gruvan inte blivit 100% utredd. De kringliggande anläggningar som krävs för gruvverksamhet skall också tas i beaktan vid prövning om brytningstillstånd. Regeringen ville veta om domen skulle påverka Beowulfs bearbetningskoncessionsansökan.

Det är här viktigt att poängtera att Beowulf har gjort väldigt omfattande miljöstudier. Beowulf har fått god respons från flera instanser vad gällande deras redogörelse över hur liten effekt gruvan kommer att ha på Laponia och rennäringen. Beowulf är fullt övertygade om att företagets miljökonsekvensbeskrivning uppfyller alla lagar och regler. I April 2016 bad Beowulf regeringen att återlämna företagets ansökan till bergmästaren för ytterligare en översyn av företagets miljökonsekvensbeskrivning inför ett godkännande.

Regeringen bad sedan den 1 juli 2016 bergmästaren att granska bolagets ansökan om bearbetningskoncession i Kallak är förenlig med Tasman Metals Norra Kärrs dom. 

Beowulf har hela tiden i samtliga diskussioner med involverade parter varit noga med att meddela dess intressenter och aktieägare att bolagets ansökan granskas ytterligare av bergmästaren, alla framtida bearbetningskoncessioner skall överensstämma med Högsta förvaltningsdomstolen riktlinjer. Beowulfs bearbetningskoncession ligger idag för ett godkännande av regeringen. Ansökan innehåller allt som krävs för att uppfylla svensk lagstiftning.

Den 21 september 2016 lämnade Beowulf in en detaljerad redogörelse till bergmästaren för att försäkra sig om att företagets ansökan jämförts med Norra Kärr-målet så att en modern och hållbar gruvdrift kan drivas över lång tid. Beowulf har valt att ta bort den transportkorridor som passerar i nord/nordöstlig riktning genom Jelka-Rimakåbbå Natura 2000-området.

Bergmästaren har konsulterat detta med Länsstyrelsen. Riksantikvarieämbetet RAÄ, och Naturvårdsverket NV, har medvetet försökt dra ut på tiden så mycket som de bara kan. Vid flera tillfällen har dem ansökt om förlängd svarstid. Samtidigt som Beowulf hela tiden agerat proaktivt och bemött dess synpunkter.

Efter sedvanliga förseningar fick Beowulf den 27:e mars yttrandena från Riksantikvarieämbetet RAÄ och Naturvårdsverket NV med avseende på högsta förvaltningsdomstolens dom.

För att säkerställa att deras yttrande tolkats rätt hade Beowulf och bergmästaren ett möte och konstaterade att RAÄ och NV erkänner att en gruva i Kallak inte direkt påverkar Laponia eller rennäringen. Däremot önskar dessa instanser, ”på ett otydligt sätt”, att Beowulf redogör ytterligare vilka effekter en gruvdrift i Kallak kan ha på Laponia. Även samspelet mellan gruvdrift och renskötsel och frågor relaterade till transporter. Det är här viktigt att återigen notera att ovan nämnda myndigheter inte på något sätt varit specifika i var miljökonsekvensbedömning är otillräcklig i detalj. Det är också viktigt att poängtera att de allra flesta inklusive kommunstyrelsen vill se en gruva i Kallak.

Beowulf beslutade i april 2017 att på svenska världsarvsbedömning göra en s.k Heritage Impact Assessment HIA. Detta är omfattande och dessa analyser är efter UNESCO:s riktlinjer. Här är det viktigt att belysa två punkter.

  1. Det finns inga krav i Svensk lagstiftning på att en HIA ska utföras i samband med prövning om brytningstillstånd, detta gör Beowulf unika som trots detta valt att utföra en sådan. Denna beskrivning tar höjd för högsta förvaltningsdomstolens dom i Norra Kärr-projektet.
  2. Beowulf har även tidigare genomarbetat en omfattande miljökonsekvensbeskrivning, som före Norra Kärr-målet blivit godkänd av såväl länsstyrelsen och bergmästaren.

Beowulfs bearbetskoncession ligger idag för ett möjligt godkännande av regeringen, ansökan innehåller allt som krävs för att uppfylla svensk lagstiftning.

Nu har regeringen möjlighet att visa att de skapar riktiga jobb i glesbygden

Socialdemokraterna och regeringen vill behålla sitt starka fäste i Norrland och visa konkreta siffror på att de skapat riktiga jobb i glesbygden. Jobben är och förblir den viktigaste frågan framöver vilket Stefan Löfven påtalade för en dryg månad sedan under sitt tal följd av IT-läckan inom Transportstyrelsen. Jokkmokks framtid står på spel och bygden skriker efter arbetstillfällen, då invånarantalet minskar sakta men säkert till följd av bristen på arbeten och sysselsättning. En gruva skulle enligt beräkningar innebära uppemot 500 st jobb i Jokkmokk med en potential uppemot 1300 st arbeten på sikt. Ta det i relation till att invånarantalet är endast 5501 personer i Jokkmoks kommun, så förstår ni hur stor skillnad detta skulle vara för en liten kommun som Jokkmokk.

Enligt uträkningar skulle gruvan kunna drivas i 40 år framöver och inbringa miljarder i skatteintäkter till staten. Det är en möjlighet som regeringen inte kan förbise. Regeringen skulle vidare väsentligt skrämma framtida potentiella inhemska och utländska direktinvesteringar inom svensk gruvdrift. Det är en risk som regeringen inte kan ta.

Under våren "beslöt" Sametinget att området runt den tänkta gruvan är att betrakta som riksintresse för rennäringen. Detta stämmer inte, då sametinget inte har ett mandat att ensamt upprätta riksintressen bara för att det behagar dem. Det är som att företag A plötsligt får för sig att utnämna område B till ett Riksintresse. Riksintressen prövas heller inte förrän de ställs mot ett konkurrerande intresse.

Det har även inkommit ett positivt yttrande från kommunstyrelsen som dels är kritiska till det nya riksintressets plötsliga tillkomst, samt yrkar att koncessionen skall godkännas.

Näringsminister Mikael Damberg är övertygad om att rennäring och gruvverksamhet kan samexistera. Sverige behöver en rennäring som är långsiktigt hållbar men även en gruvnäring som fungerar. Inte minst i perspektivet av de gröna näringarna med nya mineraler som vi kommer att behöva för att klara en hållbar livsstil. Skulle det bli en intressekonflikt finns det en lagstifting att falla tillbaka på. Vid en intressekonflikt så får man väga parterna mot varandra i enskilda fall, och se vad som väger tyngst.

Flera kursdrivande triggers i närtid

Beowulf Minings VD Kurt Budge var i Sverige under Almedalsveckan på Gotland där han förde diskussioner med Svenska politiker angående Kallak-ärendet. Han påtalade hur lång processen varit och är övertygad om att bolaget ska få ett godkännade inom kort. Information som de flesta inte har tagit del utav är en video med VD Kurt Budge för Brittiska Brr Media. Han ger information om att inom väldigt kort tid, några veckor efter svenska semestern kommer bolaget presentera siffror om grafitfyndigheter i Finland och licenser i Åtvidaberg. Nyheter som kan komma vilken dag som helst och bli mycket kursdrivande samt addera ytterligare värde i bolaget. När prospekteringsbolag presenterar PM om att de hittat fyndigheter brukar det leda till att aktiekursen rusar på börsen.

Nedan följer ovan nämnd intervju med VD Kurt Budge.

https://www.brrmedia.co.uk/broadcasts/59639b0926c0a91bc7c62de7/event/?livelink=true

Beowulf Mining har anlitat Danska experter som tidigare har haft uppdrag från Svenska regeringen

En nyhet som kanske inte många reflekterat över men som också visar på hur säkra Beowulf är på att bolagets ansökan uppfyller alla lagar och regler, är nomineringen av danska ”Copenhagen Economics”. Företaget ska granska de ekonomiska- och sociala fördelarna som gruvdrift i Kallak kan medföra. Copenhagen Economics är en erkänd dansk internationell konsultbyrå. Copenhagen Economics har stor expertis inom gruvindustrin och avslutade nyligen en studie på uppdrag av den svenska regeringen. Studien gick ut på att granska den svenska gruvsektorns attraktivitet på ett antal parametrar samt inklusive licensiering och reglering. Det kan mycket väl vara så att detta kommer från regeringsnivå i förebyggande syfte inför ett godkännande. Med ytterligare en objektiv kalkyl om Kallak och dess ekonomiska fördelar från Copenhagen Economics inklusive Beowulfs Heritage Impact Assessment, miljökonsekvensbeskrivning och otaliga andra dokument finns det inga som helst grunder under vilka regeringen kan avfärda Beowulfs ansökan. 

Järnmalmspriset är inne i en stigande trend

Priset på järnmalm stärktes rejält efter Donald Trump tillträdde som president i USA, efter utlovade infrastruktursatsningar och har nu etablerat sig på en högre nivå. På en dryg månad har priset på järnmalm ökat med nästan 40 procent efter skärpt miljöpolitik i Kina. Beskedet att man ska begränsa produktionen i sina stålverk samt kol- och järnmalmsgruvor har fått stora effekter på marknaden. Begränsningarna är en effekt av att Kina tänker försöka få kontroll över de svåra luftföroreningarna som råder i delar av landet.

Priset på järnmalm har utvecklats starkt den senaste tiden som framgår av grafen ovan. Det finns inga indikationer på att priset är på väg ner, tvärtom!

Tidigare kursrusning i Beowulf Mining efter släppt analys

När vår tidigare analys om Beowulf Mining publicerades inför beslut rusade kursen över 100 procent och nådde uppsatt riktkurs på mindre än 2 veckors tid. Omsättningen mer än 50-dubblades och aktien återfanns högt uppe på vinnarlistan flera dagar i sträck. Anser att det nu är ännu mer skarpt läge än tidigare och vi bör se en kraftigare uppvärdering denna gång. Om man sedan tidigare äger aktier i Beowulf Mining kan det nu vara rätt läge att öka sitt innehav rejält, och för de som inte klivit på än är det helt rätt tid att göra det nu.

Bilden visar kursutvecklingen i Beowulf Mining efter senaste analys av bolaget som vi publicerade den 19 Jan 2017.

Värdering

Bolaget värderas för tillfället till 0,1 % av dess malmtillgångar i Kallak. Järnmalmspriset uppgick per den 21 augusti 2017 till 75,49 USD/ ton. Fyndigheten uppskattas innehålla 600 miljoner ton. Börsvärdet uppgår till till ca 412 miljoner kronor per 2017-08-21 medan fyndighetens totala värde uppgår till 366,8 miljarder svenska kronor. Bolaget är alltså extemt undervärderat i dagsläget.

Riktkurs

Aktien bör uppvärderas omedelbart till mellan 2,50 - 3 kr och stabilisera sig på denna nivå inför beslut. Detta innebär en potentiell kursökning på 190-250 procent från dagens kursnivå på låga 0,86 kr.

Om allt slår väl ut, vilket är högst troligt kan vi vid ett positivt beslut se en kurs upp till 10 kr och en kursökning på hela 1000 procent.

Rekommenderar starkt köp i Beowulf Mining.

Disclaimer

Äger själv aktier i bolaget. All handel med aktier medför risk, beslut sker på eget ansvar.

http://mobil.nsd.se/nyheter/malmpriserna-rusar-av-kinas-miljopolitik-nm4613298.aspx

http://www.bolagsfakta.se/nyheter/beowulf-mining-okat-intresse-aktie-men-ingen-ny-info-vd

http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Regional-statistik/Alla-lan/Norrbottens-lan/Jokkmokk/?var=17246

http://www.nsd.se/nyheter/jokkmokk/bernhardsson-om-kallak-goda-forutsattningar-10352117.aspx

https://www.digitallook.com/news/aim-bulletin/beowulf-mining-appoints-economists-to-produce-kallak-mine-study--2781080.html

http://www.regeringen.se/49bb9c/contentassets/0aa5eb6f10cd4c7c962bb4a3fbdb3136/unescos-varldskonvention-och-de-svenska-varldsarvsobjekten

http://beowulfmining.com/news/kallak-exploitation-concession-update-2/

https://www.sgu.se/bergsstaten/lagstiftning/fran-undersokningstillstand-till-gruva/

http://www.marketindex.com.au/iron-ore

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?