Post entry

Bestäm ditt avkastningsmål för 2018, annars gör Twitter det

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

En text om orimliga avkastningsmål, magknip och utbomade portföljer.

Vad är ditt avkastningsmål för 2018? Runt +8% som det genomsnittliga börsåret? +50 % som de allra bästa investerarna, eller har du som mål att leverera flera hundra procent som flera duktiga traders lyckas med? Att ha ett eget, rimligt, avkastningsmål tror jag viktigt för att få en mer strukturerad handel/investeringsprocess, för att inte ta onödiga risker genom felaktiga förväntningar och för att kunna sova bättre på nätterna.

Den här texten handlar alltså inte om att sätta skyhöga mål för att ”sikta mot stjärnorna och förhoppningsvis landa på månen”. Tvärtom, den handlar om att lära sig krypa innan man lär sig gå och att förstå sina egna begränsningar. Om det kanske viktigaste av allt för investerare och traders; riskhantering. Kanske är det viktigare nu än någonsin efter en rekordlång (?) uppgångsfas på börsen.

Nu när vi precis rundat av 2017 fylls Twitter-flödet av duktiga investerare/traders som postar depågrader där den ena är bättre än den andra. Framsidan med alla depågraferna är att det är lätt att inspireras – de visar att det går att tjäna riktigt mycket pengar på börsen. Baksidan, tror jag, är att många inte riktigt förstår hur mycket tid och kunskap som ligger bakom dessa fantastiska avkastningsnivåer. Utan att ha något statistiskt underlag tror jag dessutom att vi kan slå fast att det postas fler positiva depåutvecklingar än negativa. Det är lätt att få uppfattningen att alla andra tjänar storkovan på börsen. Känner ni igen det?

Det i sin tur kan lätt leda till att du skruvar upp din risknivå för mycket och att du överskattar din investeringsförmåga. Är inte loser-mentalitet (ja, bara ett ”o” i loser) att fokusera mer på risknivån än att alltid maximera sin avkastning? Nej. Att ha orimliga avkastningsmål gynnar ingen utan kommer sannolikt bara leda till sämre avkastning över tid. Det betyder inte att vi ska sluta sätta höga mål och att vi ska fortsätta att utvecklas. Men de flesta av oss behöver lära oss att krypa innan vi lär oss att gå. Att lyckas på börsen är som vilket annat yrke som helst (förutom fastighetsmäklare) – det krävs kunskap och erfarenhet för att lyckas.

En vanlig missuppfattning är att hög(re) risk alltid leder till hög(re) avkastning. Det stämmer inte. Det kan leda till högre avkastning men det kan även lika gärna sluta i en inverterad nyårs-twitter-depågraf. En utbombad depå och magknip med andra ord.  

Har du inte trading/investeringar som heltidsyrke kanske du inte ska förvänta dig att slå OMX30 varje år över tid? Fast jag ska ge några få enkla råd för att du ska öka dina chanser att lyckas. Det är inga nya revolutionerande råd, men de tål att upprepas. Köp aktier i bolag som växer, som är eller kommer bli lönsamma inom kort, där ledningen håller vad de lovar (enklast är att undvika bolag som lovar mycket). Helst till inte allt för dyr värdering. Sprid ditt kapital mellan 5–15 aktier och ha helst alltid en liten stridskassa. Följ dina principer och låt inte andra påverka hur du investerar dina pengar.

Lycka till 2018!

Jake Moore

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?