Post entry

Föråldrad lagstiftning drabbar Redeye.se

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Den föråldrade svenska lagstiftningen kring lotterier och också online spel har nu drabbat Redeye.se. En erinran från Lotteriinspektionen (LI) uppmanar oss att ta bort bannern för Betsson Trader på vår hemsida. Tjänstemännen på LI gör visserligen sitt jobb utifrån den svenska lagstiftningen så ur det perspektivet ska de ha all heder. Den svenska lagstiftningen står dock sannolikt i strid med EU-fördraget och möjligheten för företag att erbjuda sina varor och tjänster på den gemensamma marknaden. Visserligen får man enligt EG-lagstiftning göra undantag om det kan anses vara motiverat utifrån bl a folkhälsoskäl men Sveriges argument ekar tomt när Svenska Spel samtidigt är en av landets största reklamköpare.

Ur ett investerar perspektiv kan man prisa in en viss politiskt risk i spelbolagsaktier som Betsson, Unibet, Redbet, Net Entertainment och Entraction, men Redeyes bedömning är trots vår erinran att den politiska risken är låg. EG-domstolen har i två av tre domar gått emot spelmonopolen. Ulf Bernitz professor i EG-rätt tror inte heller att det svenska spelmonopolet kommer att kunna motivera sitt existensberättigande. Camilla Lindberg, riksdagsledamot för FP, uttalade sig tydligt i juni att Sverige inte kommer att införa blockering av IP-adresser eller förbud mot förmedling av betalningar till spelbolagen.

En svensk kammarrätt har också bedömt att större pokerturneringar inte är att betrakta som lotterier, utan att skicklighetsmomentet är av avgörande betydelse, varför de faller utanför lotterilagstiftningen. I Betsson Trader satsar man på hur aktiekurser kommer att utvecklas. Om du delar LIs tro på att aktiemarknaden också bara är ett lotteri hade du sannolikt inte varit inne på Redeyes hemsida och försökt skaffa dig kunskap i syfte att köpa undervärderade aktier.

På kontinenten är läget splittrat. I Storbritannien är spel i privat regi reglerat sedan länge. Spanien, Italien, Malta och Frankrike är de tydligaste exemplen på länder som valt att gå i engelsmännens spår. Personligen tror jag att det bara är en tidsfråga innan Sverige också går samma väg, även om det kommer att ta många år. Mot bakgrund av ovanstående är frågan om LIs resurser inte skulle göra större nytta på annat håll i samhället.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?