Post entry

Billerud fullvärderat

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Papperstillverkaren Billeruds aktie lockar inte efter det stora köpet av bolaget Korsnäs.

Besked i veckan som gick (ons 20 jun 2012) om att papperstillverkaren Billerud gör en jätteaffär och köper papperstillverkaren Korsnäs: http://www.billerud.se/Media/Pressmeddelanden/2012/Billerud-och-Korsnas-gar-samman-och-bildar-ett-ledande-foretag-inom-forpackningsmaterial/

• Tis 19 jun 2012 (dvs innan beskedet om affären) slutade Billerud-aktien i 54,75 kr.

• Affären offentliggjordes på morgonen ons 20 jun 2012, och när dagen var slut hade aktien stigit med över 7% till 58,75 kr.

• Tors 21 jun 2012 fortsatte aktien stiga nästan 11% till 65 kr.

Dvs sammantaget har Billerud-aktien stigit med nästan 20% efter beskedet om Korsnäs-affären.

-

Utgår man ifrån vad aktieanalytikerna säger om affären så blev deras reaktioner följande:

• Danske Bank höjer sin riktkurs för Billerud-aktien från 75 kr till 80 kr. Rekommendationen "köp" kvarstår.

• Swedbank höjer riktkursen från 73 kr till 75 kr. Rek "köp" kvarstår.

• Nordea höjer sin riktkurs för Billerud-aktien från 63 kr till 68 kr. Bankens rekommendation för aktien höjs från "behåll" till "köp".

http://www.avanza.se/aza/press/archive.jsp?articleType=newsitem&language=svenska&showAll=true&query=%2Bcompanies%3ABillerud

Dvs deras riktkurser för Billerud-aktien ligger alltså nu på 68-80 kr (jämfört med börskursen 65 kr), och de har alla rekommendationen "köp" för aktien.

Utifrån riktkurserna är aktiens uppgångspotential 5-23% från nuvarande börskurs 65 kr (och utgångspunkten är väl att riktkurserna är vad analytikerna tror att en aktie ska nå för börskurs inom 12 mån). Dvs Billerud-aktiens börskurs väntas allstå stiga med 5-23% inom 12 mån.

-

Billerud är väl ganska stabilt och välskött, men är det egentligen ett särskilt spännande bolag att köpa aktier i?

Nedan genomgång av bolagets produkter, dvs det är bla papper för säckar och matkassar osv.

-

Efter köpet av Korsnäs kommer den nya koncernen BillerudKorsnäs ha intäkter på ca 20 miljarder kr/år.

-

Under 2011 hade själva Billerud intäkter på ca 9 miljarder kr fördelat på tre affärsområden:

• Packaging & specialty paper: kraft- och säckpapper till förpackningar för livsmedel, industriella applikationer och bärkassar

• Packaging boards: wellråvara till förpackningar för bland annat frukt och grönt, konsumentvaror och till transportförpackningar

• Market pulp: långfibrig avsalumassa till bland annat tillverkare av tissue, tryck- och skrivpapper samt förpackningspapper

• Packaging & specialty paper: ca 50% av B:s totala intäkter

• Packaging boards: ca 30% av B:s totala intäkter

• Market pulp: ca 20% av B:s totala intäkter

Rörelsemarginal per affärsområde under 2011:

• Packaging & specialty paper: 10%

• Packaging boards: 13%

• Market pulp: 4%

(Källa: B:s q1/2012-rapport http://www.billerud.se/Documents/Cision/documents/2012/20120426-delarsrapport-januari-mars-2012-sv-1-661514.pdf)

De tre affärsområdena har sin produktion i fyra fabriker.

-

Därutöver kom besked i feb 2012 om att om att B köper finska bolaget UPM-Kymmenes verksamhet för förpackningspapper. http://www.billerud.se/Media/Pressmeddelanden/2012/Billerud-forvarvar-UPM-Kymmenes-forpackningspappersverksamhet/

Verksamheten har två fabriker i Finland och intäkter på ca 2 miljarder kr/år.

Verksamhetens produkter:

"olika förpackningspapper (säck/kraftpapper) med breda användningsområden inom:

livsmedel

detaljhandel

byggindustri

övrig industri"

En särskild fördel är att verksamheten nettoköper pappersmassa, vilket gör att B kan använda sitt överutbud av pappersmassa till det istället för att sälja den massan på den öppna marknaden.

-

Och nu i förra veckan kom besked om att B köper bolaget Korsnäs. http://www.billerud.se/Media/Pressmeddelanden/2012/Billerud-och-Korsnas-gar-samman-och-bildar-ett-ledande-foretag-inom-forpackningsmaterial/

Jämförelse mellan B och K under 2011:

• B hade intäkter på ca 9 miljarder kr och en rörelsemarginal på 10%

• K hade intäkter på ca 8 miljarder kr och en rörelsemarginal på 11%

K har fyra produktområden:

• Vätskekartong: Vätskekartong används för att tillverka förpackningar till mjölkprodukter och andra drycker.

• White Top Kraft Liner (WTL): WTL används till ytterskiktet på wellpappförpackningar.

• Cartonboard: Korsnäs Cartonboard används främst inom utvalda segment för att förpacka bland annat kosmetika, luxuösa drycker, konfektyr och fryst mat.

• Korsnäs Skog: Korsnäs Skog har ansvar för inköp av skogsråvara till Korsnäs industri samt bedriver även extern försäljning av främst sågtimmer. Korsnäs äger även 5% av aktierna i Bergvik Skog AB.

K har sin produktion i två fabriker.

http://www.kinnevik.se/sv/Investeringar/Papper-och-kartong/Korsnas/

http://www.kinnevik.se/Documents/Pdf/AnnualReports/sv/Kinnevik_2011_S.pdf

-

Nya BillerudKorsnäs (med intäkter på ca 20 miljarder kr/år) får alltså tre huvudsakliga produktområden:

• säckpapper: knappt 40% av intäkterna

• kartong: drygt 30% av intäkterna

• wellpapp: drygt 10% av intäkterna

Dvs inriktningen blir förpackningsrelaterade pappersprodukter i olika former.

-

Med kartong avses väl här tex mjölkförpacknings-kartong och övrig livsmedelsförpacknings-kartong (typ som Findus djupfrysta ärtor förpackas i etc).

Med wellpapp avses ju det material som bla flyttkartonger görs av. BillerudKorsnäs blir inriktat på den pappersråvara (fluting och liner) som man gör färdigt wellpapp-material av. Sedan är det andra bolag som gör själva den färdiga wellpappen. (Fluting är det vågiga papper som sitter i mitten av färdig wellpapp, medan liner är det papper som limmas på varje sida av flutingen. Tillsammans blir det färdig wellpapp som man sedan tex kan göra flyttkartonger av.)

http://www.billerud.se/Global/RightsIssue/Nyemission%202012/BillerudKorsnäs_launchpressrelease%20(SWE).pdf

http://sv.wikipedia.org/wiki/Wellpapp

-

Dvs negativt att en så stor del som nästan 40% av nya BillerudKorsnäs intäkter kommer att utgöras av säckpapper och liknande?

Är inte det en ganska enkel produkt med hård konkurrens?

Även wellpapp är väl en standardprodukt med hård konkurrens?

(Dock lyckades Billerud som nämnt ha en rörelsemarginal på hyggliga 10% för produktområde säckpapper under 2011, och 13% för wellpapp.)

Billeruds produktområde säckpapper utgörs ju av fabrikerna:

• Karlsborg (långt åt h-e norrut vid Haparanda vid kusten till Bottenviken)

• Skärblacka (vid Norrköping)

//Edit: Även Billeruds fabrik i Gruvön tillverkar säckpapper.//

Karlsborg och Skärblacka var väl surdegar från gamla statliga pappersbolaget Assidomän och har nu lagts i Billerud. Men Billerud kanske har fått bättre ordning på dessa fabriker.

Lustigt att Korsnäs (precis som Billerud) också innehåller verksamhet från gamla statliga Assidomän.

I Korsnäs ingår Assidomäns gamla vätskekartongfabrik Frövi, som väl var den enda fabriken inom Assidomän som gick riktigt bra (till skillnad från Assidomäns gamla säckpappersfabriker Karlsborg och Skärblacka som nu alltså ingår i Billerud).

Frövi ligger vid Örebro.

Intressant att Korsnäs tidigare hade säckpapperstillverkning vid sin Gävlefabrik, men har upphört med det och inriktat sig på kartongpapper istället.

Dvs om Korsnäs inte ansåg det vara intressant med säckpapper, varför är det i så fall intressant för Billerud?

-

Billerud-aktiens värdering

Billerud-aktiens börskurs ligger alltså för närvarande i 65 kr (slutkurs tors 21 jun 2012).

För senast rapporterade 12 mån (apr 2011-mars 2012) har Billerud genererat ett resultat per aktie på ca 5 kr.

Aktiens p/e-tal ligger därmed på ca 12 (börskurs 65 kr delat med resultat per aktie 5,26 kr för senast rapporterade 12 mån).

Dvs aktien är inte direkt billig, men bolaget är välskött och lönsamt så ett p/e-tal på 12 är kanske en rimlig värdering av Billerud-aktien.

Å andra sidan lär Billerud vara ganska konjunkturkänsligt, så frågan är om det är motiverat med ett så högt p/e-tal som 12 med risk för att resultatet per aktie krymper om det blir sämre konjunktur.

Dessutom som nämnt att en stor del av bolagets verksamhet utgörs av säckpapper och wellpapp som väl är områden utsatta för hård konkurrens (även om B verkar ha god lönsamhet på dem för närvarande).

-

Köpet av UPM-Kymmenes förpackningsverksamhet (som nämndes ovan) uppgavs i pressmeddelandet om det leda till en ökning av Billeruds resultat per aktie med drygt 1 kr i årstakt.

Allt annat lika skulle Billeruds resultat per aktie därmed hamna på 6-7 kr i årstakt, vilket därmed ger ett p/e-tal kring 10.

Det kanske alltså är en rimlig värderingsnivå av aktien om man beaktar konjunkturrisken osv.

-

Frågan är nu vad köpet av Korsnäs innebär för förändringar i ovanstående resonemang.

Affären innebär att Korsnäs ägare (investmentbolaget Kinnevik) får nya Billerud-aktier motsvarande en ägarandel på 25% av nya BillerudKorsnäs efter affären.

Därutöver får Kinnevik drygt 3 miljarder kr cash.

Billerud övertar även Korsnäs skulder på 5-6 miljarder kr.

• Billerud är i dagsläget är värt knappt 7 miljarder kr på börsen (vid nuvarande börskurs 65 kr).

• Därutöver ska Billerud sälja ut nya Billerud-aktier för 2 miljarder kr (via nyemission) som del i finansieringen av Korsnäs-köpet.

• Och Kinnevik ska dessutom för sig få nya Billerud-aktier så att Kinnevik efter affären har en ägarandel på 25% av nya BillerudKorsnäs.

• Kinnevik ska bidra till sin ägarandel (25%) av nyemissionen på 2 miljarder kr, dvs det blir 500 miljoner kr som Kinnevik ska bidra med där.

Det borde alltså innebära att BillerudKorsnäs efter affären får ett börsvärde på ca 11 miljarder kr (allt annat lika), varav Kinnevik får nya aktier i bolaget för drygt 3 miljarder kr. (Minus Kinneviks bidrag på 500 miljoner kr i den separata nyemissionen, blir sedan Kinneviks aktier i BillerudKorsnäs värda knappt 3 miljarder kr motsvarande en ägarandel på 25% av BillerudKorsnäs.)

Så Billerud betalar alltså 6-7 miljarder kr för Korsnäs (i form av nya Billerud-aktier för drygt 3 miljarder kr plus cash på drygt 3 miljarder kr), plus att Billerud tar över Korsnäs skulder på 5-6 miljarder kr.

Man kan alltså säga att Billerud köper ett skuldfritt Korsnäs för ca 12 miljarder kr.

Och vad för då Billerud för det? För senast rapporterade 12 mån (apr 2011-mars 2012) genererade Korsnäs ett rörelseresultat på drygt 900 miljoner kr. Efter 26% skatt blir det knappt 700 miljoner kr.

Dvs det blir ett p/e-tal på 17-18 för Korsnäs (värde ca 12 miljarder kr skuldfritt delat med knappt 700 miljoner kr i rörelseresultat efter skatt).

Är inte det ett ganska dyrt pris för Korsnäs jämfört med att Billerud självt enl ovan värderas till ett p/e-tal på 10?

Dock uppges en vinstökning på 300 miljoner kr/år uppstå genom att Billerud köper Korsnäs, pga samordningseffekter.

Lägger man på det på Korsnäs rörelseresultat så blir det drygt 900 miljoner kr/år i rörelseresultat efter skatt för Korsnäs.

Och då blir p/e-talet ca 13 för Korsnäs (pris 12 miljarder kr delat med drygt 900 miljoner kr i rörelseresultat efter skatt per år).

Dvs lite mer rimligt men fortfarande över Billeruds eget p/e-tal kring 10, vilket ger intrycket av att Billerud betalar ett högt pris för Korsnäs.

Dock kan man hävda att Billerud genom Korsnäs får Korsnäs verksamhet för vätske- och livsmedelskartong som väl är väldigt lönsam och stabil, så det är kanske värt ett högre p/e-tal för Korsnäs än för gamla Billerud.

-

• Av det priset på 12 miljarder kr för Korsnäs betalas alltså drygt 3 miljarder kr med nya Billerud-aktier till Kinnevik, så det är inget som Billerud behöver betala cash.

• Och Korsnäs lån på 5-6 miljarder kr kan väl Billerud överta som lån, så även den delen behöver inte Billerud lägga fram cash för.

• Då återstår för Billerud att lägga fram cash på drygt 3 miljarder kr.

Hur ska Billerud finansiera den cashdelen på drygt 3 miljarder kr?

I samband med affärens offentliggörande uppgavs att Billerud kommer att sälja ut nya aktier för 2 miljarder kr till aktieägarna genom en separat nyemission (alltså utöver de nya Billerud-aktier som Kinnevik får som betalning för Korsnäs).

Så resterande dryga 1 miljard kr som fattas kommer väl Billerud finansiera genom nya lån.

Tidigare var alltså Billerud skuldfritt, men efter affären verkar BillerudKorsnäs alltså få skulder på 5-6 miljarder kr (övertagna från Korsnäs) plus ca 1 miljard kr i nya skulder, dvs totalt 6-7 miljarder kr.

Det är väl att betrakta som en hög skuldsättning för ett bolag med ett börsvärde på ca 11 miljarder kr?

-

Dvs:

• Billerud verkar köpa Korsnäs för ett ganska högt pris.

• Även om Korsnäs verksamhet för vätskekartong och övrig livsmedelskartong är ett guldägg, så kommer en stor del av nya BillerudKorsnäs att utgöras av säckpapper och wellpapp som väl är standardprodukter med hård internationell konkurrens.

• Nya BillerudKorsnäs får en ganska hög skuldsättning efter affären.

• Risk för att Billerud-aktiens börskurs kommer att pressas ned av den kommande nyemissionen på 2 miljarder kr.

Börsklimatet är ju inte det bästa för närvarande och de börsbolag som har gjort nyemissioner på sistone har fått se sina börskurser bli nedpressade rätt så rejält (bla gruvbolag som Nordic Mines och Sotkamo Silver).

(Dock kommer som nämnt Kinnevik stå för 500 miljoner kr av Billeruds kommande nyemission och Billeruds befintliga storägare Frapag ska stå för sin andel på ca 300 miljoner kr. Övriga Billerud-aktieägare behöver alltså inte pytsa in hela beloppet på 2 miljarder kr utan "bara" 1,2 miljarder kr.)

Dvs även om nya BillerudKorsnäs blir en totalt sett produktmässigt större och starkare konstellation än gamla Billerud, så är det svårt att se något stort köpläge i Billerud-aktien efter affären (även om aktieanalytikerna som sagt höjde sina riktkurser för aktien efter att affären offentliggjordes).

Sammantaget får alltså Billerud-aktien här rekommendationen "fullvärderad" vid nuvarande börskurs 65 kr (slutkurs tors 21 jun 2012).

-

Kommande hållpunkter

• Nästa hållpunkt är Billeruds resultatrapport för q2/2012 som ska presenteras 19 jul 2012.

• Sedan ska Billeruds aktieägare rösta om Korsnäs-affären på en extra bolagsstämma i Billerud vid månadsskiftet aug/sept 2012.


Skala för aktie-rekommendationer:

• "Köpläge": En aktie som för tillfälligt är särskilt köpvärd just nu av någon specifik anledning.

• "Kortsiktigt köp": En aktie som har goda skäl att utvecklas väl på kort sikt, även om man inte vet hur det kommer att bli på lång sikt.

• "Långsiktigt köp": En aktie som i och för sig kanske inte verkar särskilt billig just nu, men att bolaget har så långsiktigt goda förutsättningar och framtidsutsikter att aktien ändå är ett bra köp i dagsläget eftersom den därmed lär ge en god värdeökning på lång sikt.

• "Spekulativt köp": En aktie som vid köp till gällande börskurs har stor potential till kursuppgång, samtidigt som risknivån är hög vilket i värsta fall kan leda till stor kursnedgång.

• "Fullvärderad": En aktie i ett bolag som i och för sig kan gå bra, men att aktien är värderad på en nivå som inte verkar ge utrymme för särskilt mycket kursuppgång.

• "Sälj": En aktie som man inte bör äga eftersom den tex är övervärderad med hänsyn till bolagets förutsättningar.

Utgångspunkten är att givna rekommendationer här är långsiktiga och kan utvärderas först efter tex 1-2 års tid. Dvs avsikten är inte att ge vägledning om utvecklingen på kort sikt för en akties börskurs.

Aktieinvesteringar innebär en risk för att ett aktieinnehav i värsta fall kan bli helt värdelöst.

Enligt den vetenskapliga finansteorin är (förenklat sett) all information redan inbakad i alla börskurser. Därmed ger alla aktier (vid rådande börskurs) den förväntade framtida avkastning som är motiverad med hänsyn till aktiens risk, vilket i så fall gör det meningslöst att försöka plocka ut köpvärda (eller säljvärda) aktier. Enligt teorin är istället en indexfond alltid att föredra: http://www.redeye.se/aktiebloggen/en-indexfond-det-enda-rationella

Här fick alltså Billerud-aktien rekommendationen "fullvärderad" vid nuvarande börskurs 65 kr (slutkurs tors 21 jun 2012).

-

Tidigare pris på Frövi-fabriken

Ovan nämndes att Billeruds köp av Korsnäs innebär att Billerud köper Korsnäs för 12 miljarder kr (om Korsnäs betraktas som skuldfritt).

Som jämförelse med det kan nämnas att Korsnäs vätskekartongfabrik Frövi köptes av Korsnäs för 3,6 miljarder kr år 2006 (enl Korsnäs-ägaren Kinneviks årsredovisning för 2006: http://www.kinnevik.se/Documents/Pdf/AnnualReports/sv/Arsredovisning_2006.pdf?epslanguage=sv).

Frövi uppgavs där ha en produktionskapacitet på 400 000 ton/år, medan Korsnäs andra fabrik (den som ligger i Gävle) uppgavs ha en produktionskapacitet på 700 000 ton/år.

Input till denna produktion är i båda fabrikerna pappersmassa, och medan Gävle-fabriken uppgavs vara självförsörjande på massa (dvs tillverkar all massa som behövs själv), så uppgavs Frövi-fabriken ha en kapacitet att tillverka 260 000 ton massa/år vilket indikerar ett behov för Frövi-fabriken att delvis köpa massa utifrån (eftersom själva produktionen av slutprodukter har en kapacitet på 400 000 ton/år).

Det är ju positivt eftersom Billerud har ett överskott på massaproduktion. Som nämnt skulle en del av det överskottet gå till de finska fabrikerna som Billerud köpte av UPM-Kymmene, eftersom de finska fabrikerna har ett visst underskott av massaproduktion.

Men förhoppningsvis räcker väl även Billeruds massaöverskott till Frövi-fabriken.

Det är positivt om nya BillerudKorsnäs som helhet slipper ha ett överskott på massaproduktion, eftersom överskottsmassa måste säljas på den externa massamarknaden som är svängig.

-

I Kinneviks årsredovisning för 2011 (som är daterad i mars 2012) uppges Korsnäs Gävle-fabrik än idag ha en produktionskapacitet på 700 000 ton/år medan Frövi-fabriken uppges ha en produktionskapacitet på 430 000 ton/år (dvs ev har kapaciteten ökat något i Frövi sedan 2006): http://www.kinnevik.se/Documents/Pdf/AnnualReports/sv/Kinnevik_2011_S.pdf?epslanguage=sv

Dessutom uppges Korsnäs numera vara helt självförsörjande på pappersmassa, dvs tydligen har den interna massaproduktionen inom Korsnäs ökat så att Frövi inte längre behöver köpa in en del massa på den externa massamarknaden.

Dvs då kommer inte Billeruds överskottsmassa behöva gå till att täcka upp ett underskott i Frövi, så frågan är om nya BillerudKorsnäs kommer att ha kvar en viss överskottsmassa även efter att underskottet i de två finska fabrikerna har täckts.

-

Enl Kinneviks pressmeddelande (från 15 nov 2005) om köpet av Frövi, så uppgick köpeskillingen för Frövi till 3,65 miljarder kr där upplägget var att Frövi köptes skuldfritt.

Frövi uppgavs i pressmeddelandet ha en produktionskapacitet av slutprodukter på 400 000 ton/år och en produktionskapacitet för pappersmassa på 250 000 ton/år.

http://www.kinnevik.se/Documents/Pdf/Pressreleases/sv/161099.pdf

Tydligen ökade Frövis massakapacitet därefter något till 260 000 ton/år som uppgavs vara Frövis massakapacitet enl Kinneviks årsredovisning för 2006 (som är daterad i feb 2007).

-

Enl Kinneviks nuvarande hemsida uppgår produktionskapaciteten i Korsnäs Gävle-fabrik till 700 000 ton/år och i Frövi-fabriken till 400 000 ton/år, varav Gävle-fabriken uppges vara självförsörjande på massa medan Frövi-fabriken självt har en massakapacitet på 280 000 ton/år.

http://www.kinnevik.se/sv/Investeringar/Papper-och-kartong/Korsnas/

-

Som jämförelse med ovannämnda produktionskapaciteter för Korsnäs två fabriker (i Gävle och Frövi), kan produktionskapaciteterna för Billeruds fyra fabriker nämnas:

Gruvön: 685 000 ton/år

Skärblacka: 400 000 ton/år

Karlsborg: 300 000 ton/år

Beetham: 45 000 ton/år

• Medan Korsnäs Frövi-fabrik alltså är inriktad på vätskekartong, så verkar Gävle-fabriken vara inriktad på övrig kartong (för matförpackningar etc) samt wellpapp-liner.

• Billeruds Gruvön-fabrik är inriktad på flera produktområden som säckpapper, wellpapp-fluting, wellpapp-liner, vätskekartong mm.

Medan Billeruds fabriker i Skärblacka och Karlsborg som nämnt kommer från gamla statliga papperstillverkaren Assidomän, så kommer Gruvön tidigare från papperstillverkaren Stora Enso.

Gruvön-fabriken ligger vid Vänern ganska nära Karlstad.

• Skärblacka tillverkar bla säckpapper och wellpapp-råvaror som fluting.

• Karlsborg tillverkar bla säckpapper.

• Beetham (som ligger i Storbritannien) är bara en liten fabrik men verkar intressant med tillverkning av så kallat kraftpapper för bla läkemedelsförpackningar och livsmedelsförpackningar etc. Tydligen används bolagets papper bla för papper som hamburgarna ligger i hos snabbmatsrestauranger (McDonald's?).

Produktionskapaciteter för de två finska fabrikerna som Billerud har köpt från UPM-Kymmene:

Jakobstad 200 000 ton/år

Tervasaari 100 000 ton/år

• Jakobstad tillverkar säckpapper mm.

• Tervasaari tillverkar också säckpapper men även tex produkter som kuvertpapper.

De två finska fabrikerna är alltså ganska små jämfört med nya BillerudKorsnäs övriga fabriker.

Totalt kommer BillerudKorsnäs alltså att ha åtta fabriker.

-

Antal anställda per Billerud-fabrik:

Gruvön knappt 900 pers

Skärblacka 600-700 pers

Karlsborg drygt 400 pers

Beetham 100-200 pers

Jakobstad 100 pers

Tervasaari 50-60 pers

Summa i Billeruds sex fabriker 2 200-2 300 pers anställda.

http://www.billerud.se/Om-Billerud/Vara-produktionsanlaggningar/

-

Enl Korsnäs hemsida (per juni 2008) uppges Korsnäs bestå av tre fabriker:

Gävle (produktion av papper och kartong)

Frövi (produktion av kartong)

Rockhammar (produktion av pappersmassa)

Dvs i så fall får nya BillerudKorsnäs totalt nio fabriker (Billeruds sex fabriker plus Korsnäs tre fabriker).

Korsnäs uppges ha 1 800 pers anställda.

Korsnäs uppges ha:

• en total produktionskapacitet på 1,13 miljoner ton slutprodukter/år (papper och kartong)

• en produktionskapacitet på 1,09 miljoner ton pappersmassa/år.

Så hela Korsnäs är i så fall nästan självförsörjande på pappersmassa men verkar behöva köpa in lite massa på den externa marknaden (vilket då istället lär kunna förses med Billeruds överskottsmassa).

http://www.korsnas.com/sv/Om-Korsnas/Foretaget/Fakta/

Enl Kinneviks årsredovisning för 2011 uppgick Korsnäs produktion till 1,061 miljoner ton slutprodukter under 2011.

-

Korsnäs-ägaren Kinnevik uppger på sin hemsida lite om Korsnäs kunder och konkurrenter.

• Positivt att upplägget inom vätskekartong (Frövi-fabriken) är flerårsavtal med kunderna, vilket ger stabilitet. Största kund till Frövi uppges vara Tetra-Pak (som väl med sin teknologi gör mjölkförpackningar etc).

• För den övriga kartong (för livsmedelsförpackningar etc) som tillverkas i Korsnäs Gävle-fabrik, uppges bolag som Stora Enso, M-Real och Holmen vara konkurrenter.

• För den wellpapp-liner som tillverkas i Korsnäs Gävle-fabrik (WTL; white top liner) uppges bolaget M-Real vara största konkurrenten.

http://www.kinnevik.se/sv/Investeringar/Papper-och-kartong/Korsnas/

Det är stora konkurrenter att tampas med. Stora Enso (svensk-finskt) är värt 30-40 miljarder kr på börsen och Holmen (svenskt) är värt 16 miljarder kr på börsen.

M-Real (finskt) har tydligen bytt namn till Metsä Board och är värt 6 miljarder kr på Helsingforsbörsen. Dvs det är ett förhållandevis litet bolag i sammanhanget. Kan nästa steg bli ett samgående mellan BillerudKorsnäs och Metsä Board?

Å andra sidan kanske konkurrensmyndigheterna delvis skulle sätta stopp för det, eftersom M-Real uppger sig vara största tillverkaren i världen av WTL (vit wellpapp-liner) medan Korsnäs Gävle-fabrik säger sig vara näst störst i världen på det. (Billerud säger sig vara störst i Europa på "helvit liner" vilket väl är detsamma som WTL.)

Lustigt att samtidigt som Stora Enso var med och skapa Billerud (genom att lägga in Stora Ensos fabrik Gruvön i Billerud), så blir BillerudKorsnäs nu konkurrent med Stora Enso inom övrigt kartongpapper.

-

I Billeruds årsredovisning för 2011 uppges bolagets produktsvolym fördela sig på följande produktområden:

kraftpapper 19%

säckpapper 19%

wellpapp-fluting 25%

wellpapp-liner 9%

vätskekartong 2%

cup stock 1%

pappersmassa 25%

Och Billerud nämner följande konkurrenter per produktområde:

• Kraftpapper:

Mondi

UPM

Korsnäs

Ahlstrom

ArjoWiggins

Nordic Paper

Paper Aralar

• Säckpapper:

Canfor

Korsnäs

Mondi

Segezha

Smurfit Kappa

UPM

• Wellpapp-fluting:

Stora Enso

Powerflute

Mondi

• Wellpapp-liner:

M-Real

Korsnäs

Mondi

UPM

• Vätskekartong:

Korsnäs

• Cup stock:

Stora Enso

http://www.billerud.se/Documents/Cision/documents/2012/20120404-arsredovisning-for-2011-offentliggjord-sv-1-655927.pdf

(Dvs Stora Enso är tydligen konkurrent med Billerud på flera områden redan innan Billeruds köp av Korsnäs.)

Även om ovannämnda bolag är Billeruds konkurrenter för samma produkter, så uppges tex för kraft- och säckpapper den främsta konkurrensen komma från plastbaserade produkter.

Vad gäller wellpapp-fluting så tillverkar Billerud (och ovannämnda konkurrenter på det området) nyfiberbaserad fluting, medan den främsta konkurrensen inom fluting kommer från returpappersbaserad fluting.

(Kraftpapper som nämns ovan är väl ungefär detsamma som säckpapper bara det att det inte används till just säckar, utan till tex havregryns-förpackningar i mataffären eller matkassar osv. Längre upp ovan har därför benämningen säckpapper använts för både kraft- och säckpapper.)

-

I maj 2012 aviserade Korsnäs ett investeringsprogram på 250 miljoner kr för Frövi för att ytterligare förbättra bolagets produkter (vätskekartongpapper och övrigt kartongpapper): http://www.korsnas.com/sv/Aktuellt1/Aktuellt/Product-News/Korsnas-investerar-for-framtiden/

Frågan är om det ska betraktas som ordinarie produktutveckling eller om det är en extrasatsning utöver ordinarie verksamhet.

Enl pressmeddelandet ska satsningen bla stärka konkurrenskraften och bredda produktsortimentet. Satsningarna uppges bla leda till mindre materialåtgång och bättre tryckresultat.

-

Ovan nämndes som en riskfaktor med nya BillerudKorsnäs att en stor del av bolagets intäkter kommer att komma från säckpapper/kraftpapper och wellpapp-råvara (liner och fluten) som är standardprodukter med stor internationell konkurrent.

Det kan delvis vara en sanning med modifikation, eftersom både Billerud och Korsnäs uppger sig ha starka positioner inom högkvalitativa nischer för dessa produktområden.

Korsnäs uppger sig som nämnt tex vara:

• näst störst i världen på en speciell typ av wellpapp-liner (WTL; white top liner)

• en av de större tillverkarna i världen inom kartongpapper (som används till förpackningar av tex kosmetika, lyxdrycker och konfektyr)

Billerud uppger (i sin årsredovisning för 2011) följande om sina produktområden och bolagets marknadsposition per produktområde:

• Kraftpapper: Billerud är en "ledande tillverkare av starka och högkvalitativa kraftpapper i Europa"

• Säckpapper: Billerud är "globalt marknadsledande inom vitt och

högporöst brunt säckpapper".

• Wellpapp-fluting: Billerud är en "kvalitets- och marknadsledande tillverkare inom toppsegmentet med en stark position inom frukt

och grönt".

• Wellpapp-liner: Billerud är "marknadsledare i Europa på helvit liner".

http://www.billerud.se/Documents/Cision/documents/2012/20120404-arsredovisning-for-2011-offentliggjord-sv-1-655927.pdf

I och för sig säger säkert alla konkurrenter i branschen att de på olika sätt är "ledande" inom dessa produktområden och att de satsar på hög kvalitet osv.

Men både Korsnäs och Billerud verkar alltså generellt ha starka positioner inom högkvalitativa nischer inom säckpapper och wellpapp-råvara, och båda bolagen har god lönsamhet.

Så ev kanske riskerna inte är lika stora som befarat för dessa produktområden, även om det säkert trots allt ändå råder hård konkurrens och konjunkturkänslighet.

-

Ovan nämndes att Korsnäs i princip hade upphört att tillverka säckpapper, men enl Kinneviks årsredovisning för 2011 har tydligen Korsnäs kvar en viss säckpappersproduktion.

Så här fördelade sig Korsnäs försäljningsvolym på olika produktområden under 2011:

vätskekartong 73%

white top liner 11%

cartonboard 10%

säck- och kraftpapper 6%

http://www.kinnevik.se/Documents/Pdf/AnnualReports/sv/Kinnevik_2011_S.pdf?epslanguage=sv

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?