Post entry

Biofrigas – Den gömda naturresursen

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Vi har ett nytt bolag på börsen. Biofrigas är namnet och listades på Spotlight i torsdags. Under ruggig omsättning, över 32 m kr på 2 börsdagar har aktien ryckt 46 % och min känsla är att Biofrigas kommer att bli en riktigt rolig ”småspararfavorit” framöver !

Helt rätt i tiden

Bolagets metod ligger helt rätt i tiden. Att erbjuda småskaliga anläggningar som gör det intressant för mindre verksamheter att komma igång med egen produktion av flytande biogas.

En bra affär för exempelvis den större lantbrukaren och en lysande affär för miljön när gödslet blir till klimatneutral biogas.

                                                                                      IPO tecknad till 170 %

Biofrigas IPO tecknades till 170 % och innebar att dom flesta bara fick en minimipost á 1100 st.

https://spotlightstockmarket.com/sv/market-overview/nyheter//nyhets-artikel?id=59251

Flytande Biogas – krymper 600 X

Flytande Biogas eller LBG anses vara framtidens drivmedel för hållbara transporter, framförallt när det gäller tung frakt på längre sträckor såväl på land som till havs, och redan nu överstiger efterfrågan tillgänglig produktion. Flytande gas är i dagsläget det enda drivmedlet som kan mäta sig med diesel när det gäller räckvidd – och är därför det enda realistiska och hållbara alternativet till tunga transporter. Vid korta transporter med lättare gods är batteridriven eldrift ett attraktivt alternativ men när det gäller längre och framförallt tyngre transporter är batteridrift inget realistiskt alternativ. Genom Biofrigas teknologi och anläggning ger Bolaget nu en stor grupp verksamheter incitament att producera förnybar biogas i flytande form.

Under nedkylningen kondenseras gasen till vätska och krymper cirka 600 gånger, vilket gör bränslet enklare och mer kostnadseffektivt att hantera, lagra och distribuera. Resultatet blir ett bränsle som är lika effektivt som flytande naturgas (LNG), men med den viktiga skillnaden att biogasen i princip är helt fossilfri och klimatneutral. Biofrigas anläggning renar och kondenserar rötgas från det organiska avfallet och minskar dess negativa påverkan på klimatet – samtidigt som ren energi skapas.

Cryosep- Biofrigas unika teknik

Med Biofrigas egenutvecklade teknik CryoSep möjliggörs nu en kommersiellt hållbar och nyckelfärdig lösning för småskalig produktion av LBG. Anläggningen ryms i en 40-fots container. Det innebär att anläggningen inte är en fast installation, vilket underlättar tillståndsprocessen avseende byggnadslov och underlättar finansiering. Processen består av tre steg:

1, Partikelrening/avfuktning

2, Avskiljning av koldioxid

3, Kondensering till vätska.

Proof of Concept

Biofrigas har redan uppnått den stora milstenen ”Proof-of-Concept” vilket innebär att nyckelfunktionerna i anläggningen har verifierats var för sig, att rena koldioxid och att kyla biogasen så att den förvätskas och bildar slutprodukten LBG. 

Processverifiering

Biofrigas har uppgett att man andra kvartalet ska samköra stegen 1-3, d. v.s hela processen i pilotanläggningen. Denna pilotanläggning kommer efter processverifieringen vara tillgänglig för kunder och för vidare produktutveckling. Anläggningen kommer även kunna flyttas runt till potentiella kunder för att möjliggöra kommande affärer.

OBS ! Nu bara ett par veckor kvar av Q2 så mycket talar för att vi har ett pm om processverifiering check i närtid.

Avtal med första kund redan på plats

Biofrigas har skrivit leveransavtal med en första lantbrukare om en CryoSep-anläggning vars installation kommer att påbörjas under 2020. Oklart vilken lantbrukare det är men jag utgår från att mer information kommer i samband med leverans.

Produktionskapacitet

Biofrigas anläggning ska leverera cirka 145 ton LBG årligen, motsvarande cirka två GWh. Anläggningen separerar även ut cirka 220 ton CO2 per år, vilket ger ytterligare en intäktsmöjlighet för kunden. Vidare producerar anläggningen cirka 35 kW värme i form av varmvatten som kan användas till uppvärmning av exempelvis rötkammaren.

Pris – Återbetalningstid

Biofrigas anläggning kostar 5-6 m kr och avkastningen på investerad anläggning beräknas ge 4-6 års återbetalningstid för slutkunden.

Affärsmodell

Biofrigas ska agera som en mellanhand mellan kund och företag som transporterar LBG från exempelvis gårdar till gasstationer. Affärsmodell är i dagsläget att sälja kompletta anläggningar till slutkund. Biofrigas använder sig av en betalningsmodell som gradvis förser Bolaget med likviditet från det att avtal sluts till dess att anläggningen är i full drift. 30% erläggs vid order, 30% vid leverans, 30% vid slutkontroll samt 10% vid godkänt prestandaprov. Detta gör att man får intäkter i takt med att anläggningar byggs och levereras vilket minskar likviditetspåfrestningarna. Man kommer även se över utleasing av anläggningar vilket givetvis skulle underätta försäljningen.

Fler produkter i framtiden

Biofrigas kunder kommer i framtiden potentiellt att ha fler produkter till försäljning – koldioxid, komprimerad biogas (ej förvätskad), förutom den nu initala flytande biogasen, LBG.

Marknaden – inte bara lantbruk

Primärt är huvudmarknaden större lantbruk, ( 250 kossor och uppåt). Inom EU finns det 140 000 st jordbruk av denna storlek så marknaden är enorm. Men det fina är att Biofrigas teknologi och anläggning även kan användas av reningsverk, samrötningsanläggningar och livsmedelsindustrin. Bolaget har redan blivit kontaktade av ett flertal aktörer utanför jordbruksnäringen så som livsmedelsindustrin och vattenrening.

Konkurrens

Det finns såklart konkurrenter ute på marknaden, ex Scandinavian Biogas, Cryo Pur, Wärtsilä, GTS, Galileo, Cryo Star, Air Liquide men det unika med Biofrigas är anläggningens småskalighet och vad gäller detta så finns det ingen konkurrent som erbjuder en anläggning som matchar Biofrigas mobila 40-fots lösning.

Politiska drivkrafter i EU

EU enades under 2018 om ett nytt direktiv om förnybar energi för nästa decennium. Den nya lagstiftningen innehåller det övergripande målet att konsumtionen från förnybara energikällor fram till år 2030 ska uppgå till minst 32 procent av den totala energikonsumtionen. Direktivet innehåller även en klausul om översyn under 2023 och sektorsspecifika målsättningar, inklusive årliga ökningar på 1,3 procent för användning av förnybar energi inom uppvärmningssektorn och 14 procent för förnybara energikällor inom transportsektorn fram till 2030. Direktivet om förnybar energi kommer förhoppningsvis att driva på och möjliggöra för storskalig användning av förnybar gas under det kommande decenniet och underlätta för tillgång av förnybar biogas från naturgasnätet. I Europa utvecklas biogasmarknaden snabbt och EBA (European Biogas Association) indikerar att antalet anläggningar som producerar biogas av rågaskvalitet i Europa uppgår till cirka 18 000 stycken. Antalet europeiska anläggningar har vuxit kraftigt under de senaste åren och marknaden förväntas fortsätta växa under de kommande åren.

Politiska drivkrafter i Sverige - jättetrigger

 I vårbudgeten 2020 ökades produktionsstödet för biogasproduktion i Sverige med 120 MSEK, ( för år 2020). Baserat på förslaget enligt biogasutredningen som publicerades före årsskiftet, kan antas att förutsättningarna för svensk biogasindustri är på väg att förstärkas än mer.

Länk här till utredningen:

https://www.regeringen.se/remisser/2020/01/remiss-av-sou-201963-mer-biogas-for-ett-hallbart-sverige/

Remisstiden har gått ut och remissvaren har publicerats på regeringskansliets hemsida. Vad jag kan se så ser svaren positiva ut.

Ett bidragssystem är föreslaget i utredningen och beslut bör tas innan året är slut vilket är en jättetrigger för Biofrigas.

Och går bidragssystemet igenom så bör detta leda till ett eller ett par års förkortad återbetalningstid och detta vore ju såklart fantastiskt.

Senaste nytt !

Föreståndaren för Biogas Research Center,  Professor Mats Eklund beskriver i denna artikel biogasutredningen som ett genombrott:

https://liu.se/nyhet/biogasmarknadsutredningen-ett-genombrott

Målsättning

Orders är givetvis stora triggers särskilt med tanke på att varje såld anläggning ju inbringar stora pengar. Så här ser bolagets målsättning ut gällande orders:

2021                   2 anläggningar

2022                   6 anläggningar

2023                   10 anläggningar

Personligen känns det som att denna målsättning är väldigt defensivt satt. Får man anläggningen klar säg i höst så borde man ju kunna sälja fler än 2 anläggningar nästa år dels p g a lantbruksmarknadens enorma storlek men även p g a att bolaget redan börjat tala om ett antal andra branscher som visat intresse.

Patent

20 maj gick Biofrigas ut med nyheten att man lämnat in patentansökan:

https://spotlightstockmarket.com/sv/market-overview/nyheter//nyhets-artikel?id=58849

Mycket bra att man gör allt för att skydda dom unika anläggningsegenskaperna och ett beviljat patent är även det en fin trigger.

VD har gjort resan förut

VD Jonas Stålhandske har en spännande bakgrund och han var VD för belysningsföretaget Aluwave mellan 2007-2019. Omsättningen lyckades han öka från några 100 000 kr/ år till över 100 miljoner kr så han har definitivt gjort resan förut.

Genom optionsprogram som av allt att döma röstas igenom på årsstämman på torsdag så kommer VD stå för den stora lejonparten av de optioner som ställs ut till ”ledande befattningshavare”. Närmare bestämt 267 866 st av totalt 357 154 st. För optionsdetaljer hänvisar jag till stämmovillkor men en sak är ju säker och det är att VD kommer ha rejält med incitament för att lyckas.

Kolla in Jonas i denna bolagspresentation som gjordes i samband med noteringen:

https://www.youtube.com/watch?v=Rz3D9rBubqE&t=11s

Styrelseordförande välkänd profil

Biofrigas har den välkände styrelseprofilen Martin Linde som ordförande. Och han är dessutom en av dom största ägarna med totalt 311 631 st aktier.

Möllerström intressant styrelseledamot

VD:n för Arc Aroma Johan Möllerström är styrelseledamot och han bör om inte annat bidra med ett gediget kontaktnät. Och även han äger många Biofrigas aktier – 200 000 st.

Största ägare

I och med noteringsemissionen så fick Biofrigas en ny största ägare. Det var John Fällström som gick från att inte vara ägare alls till att gå in som teckningstagare med inte mindre än 5 m kr och därmed på kuppen bli överlägset största ägare.

Med knappa 1,2 m st. aktier så har han nästan en halv miljon fler aktier än näst största ägaren.

Fällström är en förmögen placerare som gärna investerar i intressanta utvecklingsbolag.

Värdering – Risk/Reward

Baserat på stängningskurs igår måndag 6,84 kr så har vi ett bolagsvärde på dryga 60 m kr vilket med hänsyn till potentialen inte känns ansträngt högt ut direkt, snarare tvärtom. Som sagt så har man redan OK:at nyckelfunktionerna i anläggningen så risken känns angenämt låg och kommer man igång med försäljning á 5-6 m SEK/anläggning ja då kan rewarden mycket väl bli fantastisk !

Bästa Hälsningar

Carpe Diem

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?