Post entry

BioGaia vs. Probi

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Äntligen den 18:e augusti och delårsrapporter från både BioGaia och Probi.
Efter att ha läst bådas rapporter går BioGaia vinnande ur striden, men att räkna Probi som en förlorare vore fel. Det mesta i livet är relativt och så även i detta fall.

Vad kan man då läsa ut ur rapporterna för delåret?
BIOGAIA:

  • Omsättningen frö delåret uppgick till 112,4 (72,4) MKr
  • Rörelseresultatet uppgick till 29,9 (12,6) MKr
  • Vinst före skatt uppgick till 31,3 (13,6) MKr
  • Vinst per aktie uppgick till 1,26 (1,29) Kr
  • Periodens totala kassaflöde uppgick till 10,9 (5,0) MKr

"Vi ser goda resultat av våra ansträngningar när försäljningen växer med 55% under de första 6 månaderna jämfört med motsvarande period föregående år", citerat VD Peter Rothschild.

PROBI:

  • Omsättningen uppgick till 35,4 (35,7) MKr
  • Rörelseresultatet uppgick till 8,9 (4,9) MKr
  • Resultat efter skatt uppgick till 7,2 (4,2) MKr
  • Kassaflödet för delåret uppgick till 9,2 (5,5) Mkr

Den garanterade engångsintäkt (5,4 MKr) som nu betalats ut av Kraft ger Probi en extraordinärt stor vinst under andra kvartalet, men sedan slutar det sammarbetet. Dock bekräftas ett sammarbete med Skånemejerierna samt NextFoods.

Slutsats
För att dra en slutsats av det hela kan man säga att både BioGaia och Probi är mycket intressanta företag på en oerhört expansiv marknad. De har båda utvecklade probiotiska produkter som vetenskapligt bevisat fungerar. Områdena är ungefär desamma med mage och tarm, immunförsvar, metabola syndromet samt stress och återhämtning i fokus.
Trots att BioGaia idag redovisade ett bättre resultat så skall man inte räkna bort Probi. Det blir en sänkning idag, men jag tror att aktien på sikt kan komma tillbaka.

Vad gäller BioGaia så upprepar jag vad jag tidigare sagt - detta är ett högintressant företag som verkligen levererar! Deras bakterie är bevisat funktionsduglig och säker. Det råder nog ingen tvivel hos någon om att probiotiska produkter mer och mer kommit in i vår vardag med den enkla anledningen att de är bra och fungerar. I en värld fylld av stress och magproblem samt att kroppens immunförsvar är ständigt aktivt kan probiotika vara en av lösningarna för högre livskvallité och mer avkopplande liv.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?