Post entry

En kort BioGaia-uppdatering

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Som många förmodligen vet redovisade Biogaia idag sin Q3 rapport. Den innhöll en massa intressanta resultat och siffror, men de som jag främst vill föra fram är dessa:

_Delårsperioden 1 januari - 30 september 2009

- Omsättningen uppgick till 151,2 (106,0) miljoner kronor, en ökning
med 45,2 miljoner kronor (43%).

- Rörelseresultatet uppgick till 36,4 (18,4) miljoner kronor, en
förbättring med 18 miljoner kronor.

- Vinst före skatt uppgick till 42,6 (20,1) miljoner kronor, en
förbättring med 22,5 miljoner kronor._

Kursen ligger i skrivande stund -5,87% [80,25 kr].

Jag var, som bekant, på Bengt Björkstens presentation om probiotikans framtid (och även PRE-biotikan (som jag kommer att skriva ett längre inlägg om när jag har tid)).

Kortfattat; Bengt Björksten framhävde att de flesta positiva effekter som dokumenterats efter en behandling med Probiotika är under de första levnadsåren. Man ser en kraftig minskning av astma, allergi, diarré samt div. följdsymptom i dess fotspår.
Det är även klart bevisat att vuxna mår bra av probiotika, men att den oerhört positiva effekten är att ge till små barn (samt ev. även till havande mödrar).
Han tillade även att L.Reuteri är den stam som, kliniskt och vetenskapligt, har flest positiva effekter (men man bör tillägga att det finns flest studier gjorda på denna bakteriestam än någon annan bakterie).

Så - vad sysslar BioGaia med...jo just precis - de satsar på den yngre generationen. Deras probiotiska droppar går att applicera på vilken föda du vill (t.om. blanda in i mjölken du ger till nyfödda om du har lust). De har en uppsjö av olika vällingspulver som är för avsikt att ges till små barn.
En studie visade ex. att genom att ge probiotisk välling kontra vanlig välling minska dagarna med diarré med 1. Det kanske inte låter så mycket, men med tanke på att barn oftast inte har diarré i fler än 3 dagar så är det bra.
Att tillägga är även att ett stort antal individer dör varje dag av diarrér. Varför kan man fråga sig? Jo - helt enkelt för att kroppen förlorar enorma mängder vätska vid diarré och det är tyvärr få U-änder som har tillgång till den mängd vatten som krävs för att ersätta förlusten.

Vart vill jag då komma med detta blogginlägg? Helt enkelt att Biogaia idag handlas till rabatterat pris. Bolaget har en enorm potential att gå med stora vinster framöver. Det har redan upphandlats en del kontrakt för föräljning av probiotika i olika länder samt även ett exklusivt kontrakt till sjukvården i Norge (där probiotisk välling ska ges till nyfödda och därmed minska dagarna med diarré och vätskeförlust).

Bolaget går med vinst - visst den kunde vart större, men de går med vinst. Det ser även ljust ut för att öka vinsten. De har en väldockumenterad bakteriestam (L.Reuteri) som det publiceras positiva effekter för varje vecka, de satsar på helt rätt målgrupp (nyfödda) för sin effekt och de har en bra och gedigen styrelse.

Pixy gives the green light for this company!

Jag kommer inom kort (när jag får tid) att beskriva lite i detalj - fördelar och nackdelar med att introducera en probiotisk substans till en tarmflora som håller på att anpassa sig för en värld fylld av bakterier och virus (både goda och onda).

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?