Post entry

Håll koll på Biolin Scientific

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Idag pressmeddelade BiolinScientific att de tidigarelägger kvartalsrapporten till imorgon kl. 8.45. Rapporten kommer också sannolikt att vara bra - av flera anledningar.

Först och främst talar historiken för detta eftersom Biolin ökat omsättningen under 19 kvartal i rad i jämförelse med samma kvartal föregående år. Ytterligare har en rad med produktlanseringar skett med uppenbar framgång eftersom såväl dotterbolagen Q-Sense, KSV och Osstell avslöjat rekordorders under kvartalet. Dessutom bör resultatet även påverkas positivt då Biolin nu bör ha genomfört den effektiviseringsprocess som påbörjades ifjol.

BiolinScientific hör alltså till den kategori börsbolag som har möjlighet att växa med ökad lönsamhet trots en nattsvart konjunkturbild. Anledningen till detta är att bolagets analysinstrument riktas i huvudsak till den akademiska sektorn inom nanoteknologisk forskning, en bransch med stark underliggande tillväxt och som t.o.m. gynnas av konjunkturens isande vindar eftersom just akademisk forskning får en rätt så maffig kaka av de globala stimulanspaket som regeringarna nu försöker få världsekonomin att börja jäsa med. Den del av Biolins verksamhet som dock åtminstone på pappret bör drabbas av lågkonjunkturen är dotterbolaget Osstell som tillverkar instrument som mäter stabiliteten hos dentala implantat. Men det kan faktiskt vara så att det är just Osstell som överraskar mest i morgondagens rapport. Anledningen till detta är att en ny produktserie lanserats med framgång och ledningen har även yppat att det varit mycket stort intresse för produkten vid olika mässor vilket skvallrar om en stark försäljningsutveckling. Ytterligare fick dotterbolaget under kvartalet en rekordorder på 3,5 Mkr från Sydkorea, vilket med lite tur kan innebära att Osstell kanske dubblerar försäljningen jämfört med Q1 då den uppgick till 5,2 Mkr. Då flera nya produktlanseringar även skett vid övriga dotterbolag i koncernen och då såväl Q-Sense som KSV rapporterat rekordorders under kvartalet finns det faktiskt ett litet hopp om att den totala omsättningen för Biolin Scientific kan komma att nudda 35 Mkr med ett EBITDA kring 6 Mkr, vilket i sådana fall skulle vara en dubblering av EBITDA jämfört med Q1 och hela 9,5 Mkr bättre än fjolårets jämförelsekvartal. Ett sådant facit skulle sannolikt glädja aktiemarknaden och min beräkning är kanske inte heller så djärv eftersom Biolin bör kunna svälja rätt stor omsättningsökning utan att kostnaderna påverkas nämnvärt.

BiolinScientific hör dock inte till börsens mest populära bolag men med bruttomarginaler kring 75 procent och med en långsiktig målsättning att växa med 25 procent per år samt nå en EBITDA-marginal på 20 procent, bör det på sikt successivt dyka upp sötsaker som kan locka aktiemarknadens intresse, kanske redan i morgon. BiolinScientifics dotterbolag är även nischade mot rätt så konkurrensfria områden som omgärdas av höga inträdesbarriärer för nya spelare och som omsätter för lite för att locka stora spelare in i leken. Inför ”skräckens år" 2009 nedreviderades dock tillväxtmålet till 10 procent med en EBITDA-marginal på 10 procent, vilket skulle indikera på en årsomsättning i år på 120 Mkr och ett EBITDA på 12 Mkr, men med en stark rapport i morgon finns det kanske behov av en uppvärdering. Skulle dessutom Biolin lyckas nå såväl tillväxt- som marginalmålet under nästa år skulle minst en dubblering av aktiekursen vara väl motiverad. Ett litet öga kan således vara värt att ha öppet i morgon bitti 8.45 då rapporten presenteras.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?