Post entry

Tandlossning för Biolin

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Biolin fröar av sig ännu ett bolag. Denna gång gäller det dentalimplantatföretaget Ospol som planteras i Stockholmsbörsens trädgårdsland, First North. Fröet Ospol skall även bevattnas med 10-30 miljoner droppar dyrt vatten delvis från befintliga aktieägares plånböcker. Beskedet kom inte oväntat.

Eftersom Biolin tidigare konsoliderat Q-Sense, KSV, NIMA och Osstell till ett gemensamt affärsområde, analysinstrument, har det givetvis funnits misstankar om en kommande avknoppning av Ospol. Som resultat på beskedet dök dock kursen med över 8 procent under gårdagen, sannolikt mycket beroende på att aviserade nyemissioner i förhoppningsbolag inte direkt orsakar någon glädjeyra i dagens bistra börsklimat. För Biolins del så förbättras och stabiliseras läget rejält, åtminstone ur en resultat- och kassaflödesmässig synvinkel, framförallt då satsningen på Ospol dränerat kassan rejält de senaste åren. Dock så försvinner en mycket lovande "option" i och med avknoppningen men skilsmässan från detta snabbväxande bolag är dock nödvändig, särskilt vid nuvarande kursnivå.

Biolins VD, Fredrik Lindgren, har vid upprepade tillfällen avslöjat att koncernen strävar efter att växa inom analysinstrument. Problemet har dock varit marknadens pessimism mot aktien, trots att Biolin successivt förbättrat lönsamheten och presterat goda tillväxtsiffror. Detta har tillsammans med Ospols dränering av kassan gjort det omöjligt att genomföra några nya förvärv, särskilt med hjälp av aktien som betalningsmedel. I och med avknoppningen förbättras dock Biolins handlingsläge markant då kassaflödet och soliditeten stärks väsentligt. Då Biolin ytterligare kommer att genomföra konsolideringsåtgärder, bl.a. genom flytt av huvudkontor till Göteborg och konsolidera produktionen till Finland beräknas resultatet på årsbasis att förbättras med 15 miljoner kronor. Detta gör att vi sannolikt kan förbereda oss för ett stabilt positivt kassaflöde framgent.

Biolin har nu alltså hamnat i ett tryggare läge men en aning tråkigare. De kvarstående bolagen inom analysinstrument är dock intressanta i sig även om de känns lite spretiga och svårförståeliga för en lekman. Langmuir-Blodgett och molekylär interaktion kan ju förvrida tungan även för den munvigaste talaren men det rör sig dock om tekniker inom ytkemi som spås ha goda tillväxtutsikter de närmaste åren. Ytterligare så tillkommer potentialen inom Osstells instument "Osstell Mentor" som mäter stabiliteten hos dentala implantat, ett instrument som åtminstone jag tycker att borde vara självklarhet att använda för varje tandläkare inom området. Den kortsiktiga effekten av avknoppningen kommer sannolikt att vara förverkligandet av fler förvärv inom analysinstrument, dels då kassan nu kan användas för ändamålet och dels kan även Biolin istället för att använda aktien som betalningsmedel utnyttja möjligheten till förvärv med hjälp av lån då resultaträkningen i framtiden knappast längre kommer att visa på så blodröda siffror som tidigare. Enligt bolaget så finns det ett mängd lovande bolag som dessvärre presterar förlustsiffror tack vare dess småskalighet men som via en konsolidering i Biolin kan tack vare synergieffekter nå hygglig lönsamhet. Detta innebär sannolikt också möjlighet till förvärv till hyggliga priser.

Tycker att Biolin är värda att ha under bevakning. Det som lite känns oroande är dock Q-Senses avstannande försäljningstillväxt. Det som talar för Q-Sense är dock de senaste viktiga referensorders som bolaget fått från industriella kunder, såsom Amgen. Detta öppnar på sikt upp en stor tillväxtmöjlighet och när vi nu närmar oss det sista kvartalet som brukar vara Biolins starkaste då de akademiska kunderna gör slut på budgetmedel kanske även aktien äntligen börjar röra sig norrut igen.

För den som önskar vara med på bevattningen av Ospol så kan ju resan bli gynnsam även fastän det finns muskulösa jättar som Straumann och Nobel Biocare att stångas med på vägen. Ospols senaste tillväxtsiffror kan dock knappast någon klaga på då den senaste kvartalstillväxten uppgick till 70 procent. Även fastän omsättningen för kvartalet ännu är rätt blygsam om 3,2 miljoner kronor så ser dock potentialen gigantisk ut, särskilt när en etablering i USA väntar och då lanseringen i Korea fått grönt ljus. Risken med Ospol är dock betydligt större nu när bolaget står på egna ben och risken finns ju att trädgårdslandet First North råkar ut för torka då börsläget successivt minskat placerarnas riskbenägenhet och det känns inte lika enkelt som förut att ta tag i vattenkannan som förövrigt i sig tack vare de allmänt sjunkande börskurserna gjort att det närande vattnet avdunstat en hel del. Sist men inte minst har ju Biolin även fröat av sig fler bolag genom åren som kräver ständig bevattning, bl.a. Hansa Medical. Se därför Ospol som ett frö som är på väg att rota sig men som sannolikt kommer att behöva ytterligare bevattning i framtiden.

Ha en bra dag!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?