Post entry

Biophausia ett spännande Biotech Bolag.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Mer tveksamhet ges till Biophausia, som fortfarande har mycket att bevisa. Bolaget har kommit en bra bit på vägen från att vara ett forskningsbolag till uppstickare inom "specialty pharma". Förra veckans rapport skapade glädjeskutt och aktien steg 30 procent men Börsveckan frågar hur imponerad man egentligen ska vara.

Grunden i Biophausia är ett 30-tal mogna läkemedel som bolaget köpte av Astrazeneca 2006 och 2008 och nu måste bolaget visa att det kan lyfta lönsamheten i mogna portföljer. Klart mer positivt är hur bra Biophausia håller ångan uppe i sin parallellimport av läkemedel.

Biophausia har en nettoskuld på 475 miljoner kronor och har vänt sig till ägarna för att få in 64 miljoner kronor, som delvis ska gå till amorteringar.

Biophausia handlas till p/e 13 enligt Börsveckans prognoser och ett konjunkturoberoende bolag med bra tillväxtutsikter bör ha en hygglig värdering. En sak som stör är dock att Biophausia skriver av väldigt lite på sina immateriella tillgångar. En kalkyl som exkluderar goodwill visar att bolaget beräknar dem till livslängd om 36 år, vilket kan jämföras med Medas tolv år. Sammanfattningsvis väljer Börsveckan att avvakta.

Så skrev Börsveckan om Biophausia för inte så länge sedan. Det som stör mest är nog siffran som dem säger för deras livslängd. 36 år vilket är bra mycket med tanke på att det utvecklas nya mediciner hela tiden.

Nu skall som sagt apoteks monopolet snart upphöra. Detta funkar på ett bra sett i både Norge och Danmark med sänkta priser eftersom konkurrensen ökar med mera. Detta kommer också göra att bolag som Biophausia kommer att få det bättre än förut.

Biophausia tar in 64 Mkr
Nyhetsbyrån Direkt

Det skriver bolaget i det pressmeddelande där förslaget om kapitalanskaffning presenteras.
Av de 64 miljoner kronor som Biophausianu avser att ta in ska knappt hälften, 30 miljoner kronor, användas för att amortera lån. Resten ska tillföra nödvändigt rörelsekapital för att finansiera en kommande lansering i Polen, en marknad där Biophausia ser stor potential.
"Enbart generikamarknaden i Polen omsätter årligen cirka 25 miljarder kronor, vilket är nästan lika mycket som den totala svenska läkemedelsmarknaden. Ett växande antal produkter på allt fler marknader bedöms ge Biophausia en hävstångseffekt", skriver bolaget.

Jag tror att samarbetet med Astra kommer att fortsätta och nya färska läkemedel kommer att säljas från Astra via Biophausia och på att Biophausia kommer in i polen inom en snar framtid.

Biophausia ser spännande ut och jag skulle nog säga att det är dags att köpa på måndag om ni inte har gjort det redan.

Spännande att se vad framtiden skall visa oss.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?