Post entry

Molekylär diagnostik

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Ungefär så kan man beskriva Biotage. Man tillverkar och säljer olika tester och instrument vad gäller just molekylär diagnostik . Det handlar om genetisk analys och medicinsk kemi för att nämna några områden. Svårt för en vanlig dödlig. Boklsutet för 2007 visar en vinst om 1,12 kr/aktie efter skatt. Omsättnngen landade på 496,4 miljoner kr. Hälften av vinsten kan härledas till skatteeffekter då bolaget har stora förlustavdrag, runt 1 miljard kr, som kommer väl till användning framöver. Biotage har en sund och stabil ekonomi och förväntas att växa mer runt 10-15 %..

Den något lägre bruttovinstmarginalen 67,9% (75,1) kommer av att man tillverkar i kronor och säljer i andra valutor. Under första halvan av 2008 kommer det att lanseras flera nya och större produkter plus en del uppgraderingar, plus att man ska lansera ett nytt och kraftfullt instrument redan Q1 2008. Jag tycker mig se en mycket fin "hävstångseffekt" på resultatet för helåret 2008. Med en tillväxt på runt 10-15 % för 2008 samt ett flertal nya produkter i antågande så kan Biotage komma att öka vinsten dramatiskt, som vi kanske redan får se efter Q1 2008. Bolaget kan också bli uppköpt alt gå samman med en annan aktör och därmed ytterligare stärka sin position på marknaden. Bolaget har kommunicerat ett fertal alternativ.

Minns att Roche köpte ett liknande bolag för några veckor sedan för 1 miljard kr och det bolaget var hälften så stort som Biotage. Ett p/e tal på mycket blygsamma 8,5 gör att bolaget har en stor uppsida. Rent värderinsmässigt är Biotage oerhört billigt. Ett mycket bra case .....

Kalles farsa

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?