Post entry

Biovica - Bortglömt case med en unik position och mångmiljardpotential!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Idag saknas det tillförlitliga metoder för att i ett tidigt skede få en prognos om pågående cancerbehandling inom spridd bröstcancer. Standardmetoderna idag med bilddiagnostik och biopsi (värvnadsprov) tar ca 3 månader. Med Biovicas blodbaserade biomarkör DiviTum tar det endast 2-4 veckor. Marknadspotentialen inom spridd bröstcancer bedöms till 6 miljarder SEK årligen inom Europa och USA. Men DiviTum kan även användas på andra typer av cancer som mag-, tarm-, lung- och pankreascancer. Den totala marknaden räknar Biovica med att vara det tredubbla, 18 miljarder SEK årligen. Lägg där även till autoimmuna sjukdomar som en potentiell marknad i framtiden som VD Anders Rylander nämnde på Småbolagsjaktens Live Q&A, så finns det en oerhörd potential i relativt oupptäckta Biovica med ett börsvärde på ca 246 MSEK.

Biovicas CE-märkta teknologiplattform DiviTum (Dividing Tumor) som baserar sig på 30 års forskning mäter celltillväxthastigheten hos patienter med solida cancertumörer. Testet görs med ett blodprov som mäter enzymet tymidinkinas (TK) som frisätts i samband med celldelning.

Eftersom patienter svarar olika på olika behandlingar är det viktigt att så tidigt som möjligt få svar på om behandlingen är verksam för att öka chansen till överlevnad. Men även för att undvika att patienterna utsätts för onödiga biverkningar och att kunna avbryta kostsamma behandlingar. I USA är kostnaden för nya behandlingar upp till cirka 10 000 USD per patient och månad. Motsvarande kostnad i Sverige kan uppgå till ca 34 000 SEK. Att kunna avbryta overksamma behandlingar skulle leda till en mer kostnadseffektiv cancervård. Dessa är dom största anledningar varför bättre biomarkörer efterfrågas.

"We still have a desperate need for biomarkers to identify tumors that are most likely to benefit from these novel approaches" Professor Hope Rugo, when discussing CDK4/6 inhibitors and approval of Ibrance (Pfizer)

Stark och unik position mot konkurrenter

Biovica har en stark och unik position som VD Anders Rylander beskrev det på Småbolagjaktens Live Q&A 20/11 2017. Vilket man förstår när man kollar på DiviTums konkurrerande metoder.

DiviTum vs Bilddiagnostik:

  • Snabbare återkoppling om pågående behandling eftersom DiviTum mäter tillväxten jämfört med volym som bilddiagnostik visar. Bilddiagnostik som är den vanligaste metoden tar 3-4 månader jämfört mot DiviTums 2-4 veckor.
  • Mindre kostnad för utrustning
  • Inget ingrepp behövs

DiviTum vs Biopsi:

  • Snabbare återkoppling
  • Mindre kostnad för att utföra tester
  • Inget ingrepp behövs
  • Möjliggör bevakning även för metastatisk cancer

DiviTum vs Andra blodbaserade markörer:

  • Snabbare återkoppling eftersom dessa markörer korrelerar till volym.
  • DiviTum utklassade den mest etablerade konkurrenten CA-15-3 i en studie av forskare på Karolinska.

DiviTum vs Cirkulerande tumörceller (CTC)

  • Ny kommande teknologi som mäter cirkulerande celler i blodet, som har haft blandade resultat.
  • CTC korrelerar bra för risk för spridning av cancer, medans DiviTum mäter effekt av insatt behandling.
  • 100% av patienterna uttrycker enzymet TK som DiviTum mäter jämför med CTC:er, varför man har haft blandade resultat.

Utöver detta så valideras DiviTums test i en ELISA-läsare vilket är standardutrustning i laboratorium idag och till DiviTums fördel.

Stark ägande och tro på framtiden

VD Anders Rylander äger privat och via bolag 22,27 % av alla A och B-aktier och senast i september ökade Anders sitt innehav. Andra största ägare är Anders far Gunnar Rylander (grundare av Catella) med 5,57 %. Att Anders är optimistisk och har en stark tro till produkten går inte att ta miste på när han fick frågan om hur han ser på ett ev. uppköp under Q&A'n.

"Vi kommer naturligtvis lyssna om ett bud kommer. Men ser vi till potentialen i produkten tro vi att vi kan maximera värdet genom att sälja licenser för tex cancer och kommersialisera andra applikationer, eftersom produkten har en stor potential även på andra områden."

Ett annat kraftfullt bevis på DiviTums potential är att produkten redan idag används av forskare i läkemedelsindustrin för att kunna få återkoppling på effektiviteten under utvecklingsfasen. Dessa är enligt Anders Rylander återkommande kunder och deras feedback har varit positiv. Vilka kunder det rör sig om kan Anders inte berätta pga sekretess.

En annan intressant detalj är att Pfizer och Lilly har försökt ta fram blodbaserade biomarkörer utan att lyckas. Så i ren spekulation så borde Pfizer redan följa Biovica och kanske snegla på ett uppköp?

Kommersialisering 2020

Biovica siktar på kommersialisering redan 2020. Man har just nu tillräckligt många studier igång med totalt 1500 patienter för att under 2019 kunna skicka in 510k-ansökan till FDA för att få ett regulatoriskt godkännande för att komma in i kostnadssytemen. Ett aggressivt mål, men genomförbart som Anders beskriver det. Senaste studieresultaten har även publicerats tidigare än förväntat.

Värt att nämna är att Biovica har gjort en s.k. pre-submisson till FDA som man har fått feedback på. Att man fortfarande har 2020 som mål borde tyda på att feedbacken har varit lovande.

Varför ska man investera i Biovica enligt VD Anders Rylander?

"För att Biovica kan förbättra slutresultatet för behandlingar på cancerpatienter och på samma gång effektivisera kostnaden för samhället.

Det finns ett stort behov att DiviTum som produkt, eftersom det spenderas mycket pengar på cancerbehandlingar (>$90Billion 2015) och långt ifrån alla patienter svarar på sina behandlingar.

Biovica har ett starkt fotfäste och stöd från världens ledande onkologer, som vi nu samarbetar med för att ta ett stort steg mot att nå marknaden.

De första resultaten från dessa samarbeten har varit positiva och pågående studier har tillräckligt mycket patienter för att få en solid dokumentation av produkten. Detta kommer att skapa en efterfrågan och underlätta godkännandet från myndigheter och att komma in i kostnadssystemet."

Ett starkt bortglömt case med stor potential

Biovica noterades i mars 2017 på First North och övertecknades med 370 %, men under ett då kallt rådande Life Science-klimat, vilket kan vara en anledning varför IPO-succén uteblev. Sedan dess har den sett ut att ha gått under radarn, trots flertalet positiva studieresultat. Något man kan se på antalet Avanza-ägare som i skrivande stund "bara" är 472 st. Kursen har mest rört sig runt IPO-kursen 12,50 kr, vilket gör att man fortfarande kan vara med "från början" i det här caset.

Nedan listas punkter som jag anser gör Biovica till ett intressant case.

  • Insiders äger nästan 1/4 av antalet aktier.
  • Relativt få antal publika (B) aktier. 8 255 875 st.
  • Lågt börsvärde (ca 246 MSEK) sett till studieresultat och marknadspotential.
  • Få Avanza-ägare (472 st). Vilket brukar vara en bra fingervisning om hur upptäckt aktien är.
  • Nuvarande kassa beräknas räcka till 2020.
  • En enormt stor marknadspotential. 6 miljarder SEK årligen (USA & Europa) enbart inom spridd bröstcancer, vilket är ~20% av alla patienter med avancerad cancer. Den totala marknaden räknar Biovica med att vara det tredubbla, alltså 18 miljarder SEK.
  • "En fin bruttomarginal" enligt VD. "Med det pris som är satt ganska konservativt mot konkurrerande lösningar, så har vi en väldigt fin bruttomarginal, eftersom dom ingående komponenterna i testet är relativt billiga och tillverkningen en enkel process".
  • Inte låst till en marknad. Har redan positiva studier inom andra cancertyper än spridd bröstcancer.
  • Flertalet positiva studier med hög precision.
  • En potential marknad i framtiden är autoimmuna sjukdomar, som kostar samhället mer än cancer.
  • Produkten är efterfrågad.
  • En stark ledning med lång erfarenhet.
  • Man har gjort en pre-submission till FDA som man har fått feedback på, och man har fortfarande efter detta 2020 som mål för Kommersialisering.
  • En unik och bra position jämfört med konkurrenter.

Redan i april tyckte danska analystjänsten Økonomisk Ugebrev Biotech att börsvärdet var för lågt och satte en riktkurs på 30 kr inom 12 mån. Sedan dess har Biovica levererat tre st positiva studieresultat, utan någon större kursrusning! Att minst en dubbling av kursen i närliggande tid kan ske, borde därför inte ses som en omöjlighet. Med få antal aktier i rullning, så kan det komma att gå fort uppåt när Biovica väl får uppmärksamhet. Med den stora marknadspotentialen som Biovica har framför sig så kan aktien komma att bli ett riktigt guldkorn.

Tenbagger

Men den i skrivande stund aktuella kursen på 14 kr, så skulle en tenbaggerresa med nuvarande antal aktier, behöva ta kursen upp till 140 kr. Det skulle innebära ett börsvärde på ca 2 400 MSEK, vilket skulle kännas undervärderat om allt slår in. Ser man till efterfrågan, den stora marknadspotentialen, den unika konkurrenssituationen och dom positiva studieresultaten, så känns en tenbaggerresa väldigt god.

Vad har hänt nyligen

Att se fram emot i närliggande tid

Biovicas uttalande kommande mål under 2018:

  • Färdigställa pågående studier inom bröstcancer för att få en solid dokumentation till kommersialisering.
  • Utöka samarbeten/studier med amerikanska partners.
  • Etablera första kommersiella partnerskapet med US Lab.

Andra händelser

  • Dec 2017: Resultat från en studie på 142 kvinnor med nydiagnostiserad spridd bröstcancer presenteras av forskare från Lunds Universitet vid världens största bröstcancerkongress i San Antonio, USA.
  • Februari 2018: Mattias Bergqvist, VP Clinical Development, föreläser på Annual Biomarkers Congress i Manchester om DiviTum.

Källor

Fakta har hämtats från:

Disclaimer! Jag har aktier i Biovica och anser att alla ska göra sin egen bedömning.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?