Post entry

Sigges börsresa - del 1

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Löparn drar sin börsresa så jag tänkte inte vara sämre...;-) Hoppas att det kan vara lite trevlig läsning. Jag tror att detta med bloggar kan utveckla sig till något bra och det var t.ex trevligt och tänkvärt att läsa Henk´s portföljgenomgång nyligen.

Sigges börsresa - del 1

Jag har hållit på med aktier sedan tonåren och nu hunnit bli drygt 50. Tyckte det lät spännande när kurserna rabblades vid lunch på radion och började intressera mig för aktier. Min mamma tvingades att skriva upp kurserna när jag var i skolan... I början visste man inget men man har lärt sig av sina misstag genom åren. 70-talet var iskallt (med oljekris!) och börsen var stendöd och då gav jag nästan upp. 80-talet var fantastiskt men de pengarna man tjänade då försvann i finanskrisen i början på 90-talet...:-( Det var en läxa för livet och gjorde att jag klarade it-bubblan mycket bra och klev av i tid och lämnade it-köret. Kurserna var otroligt uppkörda mycket med relativvärdering och det sägs att it-konsulterna satt och följde kurserna på sina skärmar och inte hade så mycket att göra... visst är det fantastiskt med bubblor... ;-) Frågan är om vi nte har en ny på gång nu i greentech...

Jag är egentligen en obotlig optimist som alltid ser möjligheter och har svårt att ligga likvid. Fullinvesterad gör att man inte riskerar som min favoritguru Peter Lynch brukar säga står där med "byxorna nere" när det vänder upp. Det är lätt att trampa fel i makron och det är därför han alltid ligger fullinvesterad. Man får vara så ödmjuk att säga att den ekonomiska utvecklingen beror på vad som kommer att hända i framtiden och det är mycket som påverkar och ingen kan med säkerhet veta utvecklingen. Det är bara att se hur olika som makroexperterna ser på utvecklingen. Många tror ju i en nedgång att det hela tiden ska gå ner mer och kommer antagligen inte att börja köpa förrän allt är ljusblått igen och börsen på nytt står på topp...;-) Det som är säkert är att aktier över tid alltid varit det bästa stället att ha sina pengar. Likt mina favoritgurus Lynch och Buffet så investerar jag inte i börsen som helhet utan i företag och att jag alltid är fullinvesterad men det kan väl också ses som en ursäkt för att jag har svårt att vara just likvid.

Tidigare hade vi amatörer ett klart informationsunderläge gentemot proffsanalytikerna men att detta är borta nu i och med internet och det ökade informationsflödet. Jag minns när man på 70-talet fick stå med mössan i hand på banken för få köpa lite aktier, nu sker allt med ett sekundsnabbt tryck på datan och dessutom mycket billigare. Genom att ha sina aktier i en kapitalförsäkring så blir det mycket enklare och man slipper ju även reavinstskatten. Tidigare så var det åtskilliga timmar man fick lägga ner på deklarationen när alla affärer skulle redovisas.

Jag är lite spelare och kände till Unibetgrundaren Anders Ström och var med direkt när Unibet introducerades. Intresset var noll i början och det var nästan ingen omsättning men sedan brakade det bara till och aktien gick upp ca 4-500 % på kort tid. Nu var jag på gång och i december 2004 hände något som skulle förändra allt: introduktionen av WBM som marknadsförde varumärket Björn Borg. Som gammalt fans till tennisspelaren kollade jag prospektet noga och såg att det var ny regi mot den tidigare minst sagt tveksamma och det hela såg ganska intressant ut. Jag tecknade och tog i lite extra som man gör för att få något. Till min förvåning så fick jag allt jag tecknat och jag började kolla upp bolaget extra noga. Kursen sjönk sedan under introduktionspriset och jag köpte så mycket jag orkade med 3,50 (omr split) som bästa kurs. Jag följer Lynch och Buffets deviser att har man ett case så köp allt du orkar och riskspridning är till för de som inte vet vad de investerat i....;-) (även om de tillägger att kanske 3-5 aktier är det optimala) Efter att stått still ett tag så började det röra på sig i takt med att företaget levererade allt bättre resultat. Jag minns när jag på en stämma när bolaget kommit med en fantastisk rapport och kursen gått upp nära 100 kr på en dag (före split) på darriga ben bara ville ge VD Nils Vinberg en björnkram men fick nöja mig med ett handslag...;-) En bra sak var att jag i början på kursresan sålde merparten av innehavet och köpte tillbaka i en kapitalförsäkring vilket sparade många slantar. När kursen sedan drygt tre år senare gick över 100 sålde jag en del och när den senare skenade över 150 kr i samband med listbyte sålde jag ytterligare en del och detta var förstås mitt livs klipp som man aldrig mer får uppleva...

I kommande del 2 bl.a. Borglikviden placeras och jag tror jag hittat ett nytt jättecase...

Trevlig helg

Sigge

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?