Post entry

Bluelake Mineral

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Nedan följer en kort sammanfattning av utvecklingen av företaget, kommande triggers i närtid och en kortare analys av vad detta innebär i termer av risk/reward. Påminner alla att göra sin egen research och detta inte ska ses som en sälj, eller köp-rekommendation.

Bluelake Mineral – Väl positionerat med metaller för den gröna omställningen

Bluelake mineral

Bluelake Mineral (BLM) är ett bolag på Nordic SME som bildades efter en sammanslagning mellan Nickel Mountain Resources och Wilhelmina minerals 2020. Företaget har sedan en tid tillbaka genomgått en tydlig omvandlng för att tydligt fokusera på att bli en nordisk aktör inom metaller för den gröna omställningen och avvecklat andra engagemang. Utan BLM är idag ett företag som håller på att positionera sig för att vara med i den gröna omställning som nu pågår med ökat fokus på metaller som stödjer denna process. Bolaget största fokus är att återstarta den tidigare gruvverksamhet i norska Joma och svenska Stekenjokk/Levi där koppar och zink är de huvudsakliga metallerna. För denna verksamheten förväntas ett antal avgörande beslut tas i närtid vilket skapar god potential för hög värdetillväxt baserat på denna verksamheten. Företaget har även sedan 2014 en beslutad brytningskoncession för Europas största icke exploaterade nickelfyndighet Rönnbäcken som ligger placerad mitt i batteribältet i Norge och Sverige där flera stora batteritillverkare etablerar produktion för batterier för elbilar. Fyndigheten är unik i sitt slag och eftersom Sveriges produktion av nickel idag är begränsad så är den ur strategisk synvinkel viktigt för Sverige då den skulle skapa en självförsörjning av nickel vilket jag också bedömer kommer skapa goda chanser för att Rönnbäcken går hela vägen till produktion. Fyndigheten är på 630 miljoner ton malm med en nickelhalt om 0,17 % vilket ger ett metallvärde om ca 200 mdr på rådande nickelpriser och dollarkurser och kan brytas med bra lönsamhet. Nickel är den viktigaste metallen i produktionen av batterierna för elbilar och eltransporter i den gröna omställningen och behovet kommer öka markant under de kommande 20 åren vilket skapar goda förutsättningar för högre prisnivåer och en väldigt god lönsamhet i produktionen. Som ett led i att utveckla Rönnbäcken gör BLM gör just nu en livscykelanalys som underlag för en klimatanpassad produktion samt en reviderad PEA – ekonomisk bedömning – baserat på reviderad prissättningar på metaller och valutor samt genom en uppskalning av projektet i olika steg för att minimera / lindra den lokala miljöpåverkan. Denna livscykelanalys och PEA skall när dom är klara granskas av en expertpanel och sedan kommuniceras till marknaden under våren 2022. 

Företaget äger även en äldre gruvverksamhet inom brytning av guld – Haveri i Finland - som inte ingår i företagets långsiktiga strategi och därför är ute till försäljning / partnerskap. I verksamheten finns en utvinningsmöjlighet av bla ca 1,5 miljoner ounce guld.

Börskurs och värdering idag

Börskurs idag är 1,35 fördelat på ca 53 miljoner aktier och optioner vilket ger ett värde om ca 70 mkr 

Jämförbara bolag tex Beowullf har 825 miljoner aktier a 1,60 och ett värde på 1,3 mdr och Cooperstone ca 1,1 mdr aktier a 1,20 vilket ger ett börsvärde på 1,3 mdr. Bägge dessa bolag är ca 18 ggr högre värderat än BLM.

Värdering idag, 6 månader och 5 år fram i tiden

Företaget har de kommande 6 månaderna ett antal intressanta triggers som genom ett antal PEA – ekonomiska bedömningar samt beslut i myndigheter tydliggör värdena som ligger i bolaget.

Företaget befinner sig i en ompositionering av verksamheten och kursen är idag enormt nedtryck baserat på en brokig historia under den gamla ledningen. En normal värdering i dagsläget med tanke på kända fakta kring mineraltillgångar, gamla PEA-data och presentationer ifrån företaget skulle rimligtvis befinna sig i storleksordningen kring 5-6 kronor dvs 200-300 mkr mot dagens 68 mkr. Det gör också en framtida omvärdering av bolaget betydligt intressantare när risk för nedgång i relation till belöning i form av en stark omvärdering ser väldigt bra ut.

Inom 6 månader har företaget potential att värderas kring 23 kr vilket då skulle motsvara ca 1,1 mdr kronor vilket är strax under jämförbara företag.   

På 5-6 år sikt under förutsättning att myndigheter lever upp till den inriktning man tydligt kommunicera att underlätta gör nyetablering av gruvor och även förenkla tillståndsprocessen har företaget genom sina två största innehav Joma/Stekenjokk/Levi och Rönnbäcken potential att skapa stora värden och en värdering kring 70-75 kr eller ca 4 mdr vore inte orimligt när produktionsapparaterna är igång med två siter i landet.

Företaget står på två ben och även om det mot förmodan enbart blir lägsta utväxling av Joma / Stekenjokk som godkänns över tid så finns det väldigt goda förutsättningar för en bra värdetillväxt i aktien ca 23-25 kronor mot dagens 1,35. I det bästa fallet - Om både Joma/Stekenjokk och Rönnbäcken faller på plats vilket är relativ hög sannolikhet för så är Blue Lake Mineral just nu ett väldigt undervärderat och missförstått bolag som har potential att till en stor uppvärdering i takt med en ökad uppmärksamhet och fler triggers faller på plats.

 

Projekt Joma / Stekenjokk / Levi

Målet att starta upp en älde gruvanläggning för brytning och bearbetning av koppar och zink i Joma i Norge samt vintertid bryta malm på den svenska sidan under mark i Stekenjokk och Levi för frakt till Joma för bearbetning. Investeringsnivån för Joma / Stekenjokk/Levi är ca 750 mkr varav jag estimerat fördelning ca 60 % i Joma och 30 % i Stekenjokk och 10 % för Levi samt en 15 årig avskrivningsperiod så den blir neutral över åren. Kapitalkostnader har beräknats på en genomsnittlig belåning på 200 mkr under 15 år till en ränta om 5 % samt övriga kostnader har jag beräknat till ca 30 miljoner kronor. Finansiella kostnader och övriga kostnader har fördelats enligt ovan. Dollarkurs är satt till 8,80 vilket är under dagens nivå och alla uppgifter kring mineralresurser och produktioner är hämtade ifrån rapporter ifrån bolaget.

Joma

Anläggning i Joma hade aktuell gruvdrift under mark under perioden 1972-1998 med total brytning 11,5 miljoner ton eller ca 442 000 ton per år. Förväntad livslängd på Joma i öppnet skick är minst 15 år men finns möjlighet att nyttja Joma som bearbetning för flera aktuella ej utvunna mineraliseringar i området och då förlänga livslängden. Det har jag inte lagt med i beräkningen.

Mineralreserv för Joma enligt MRE 7,2 miljoner ton indikerad och antagna mineraler. Estimerad produktionsvolym i Joma per år i 15 års tid ca 425 000 med nettointäkt (intäkt efter alla brytnings och bearbetningskostnader och dagens metallpriser) om 96 dollar per ton och en Cut-off för brytning på 50 dollar dvs brytpunkten för lönsamhet i gruvan. Inriktning PEA för Joma ca 118 mkr per år eller ca 1770 mkr över hela perioden. Resultat / aktie 2,22 kr och ett PE på 6 ger ett värde på Joma på 13,35 kr vid full drift 2024

Trigger: PEA (Preliminär ekonomisk kalkyl) klar under januari månad. 

Trigger 2: Remisstid för beslut av kommun Joma är 23/2 därefter förväntas kommunen ta beslut kring gruvdrift. Norge har ett enklare och tydligare tillståndsförarande än i Sverige så beslut i februari/ mars är det avgörande för vidare beslut kring uppstart av Joma. Stort Intresse ifrån kommunen och kommuninvånare, god dialog med närliggande samebyar skapar väldigt goda förutsättningar för ett godkännande.

Stekenjokk / Levi

Stekenjok / Levi hade aktuell gruvdrift under mark under åren 1976-1988 med total brytning 7 milj ton eller 580 000 ton per år. 

Bearbetningskoncession är inlämnad för Stekenjokk/Levi och är under behandling hos myndigheterna. Levi ligger i ett Natura 2000 områden och därför har bolaget gjort en Natura 2000 utredning för både Stekenjokk och Levi och som efter inlämnandet under våren 2021 har kompletterats under hösten med en biotopisk undersökning i vattenområdet kring Levi. Ansökan är delad så att Stekenjokk kan godkännas och Levi då ev. ej godkännas baserat på de olika förutsättningarna. Eftersom den biotopiska undersökningen påvisade att miljöpåverkan är i väldigt låg även i Levi så är företagets bedömning att ansökan bör godkännas i bägge områden. Jag har dock i mina kalkyler lagt en högre risk ett nej i Levi. En godkänd Natura 2000 utredning skulle markant förbättra möjligheten till ett godkännande för hela projekten i kommande miljöprövning och är enskilt stort steg mot ja till gruvdrift i Stekenjokk och Joma.

Mineralreserv för Stekenjokk enligt MRE 6,7 miljoner ton indikerade och antagna mineraler och motsvarande för Levi 5,1 miljoner ton. För att få möjlighet att bryta malmen kommer krävas minimal påverkan på miljön och rennäring och för att åstadkomma detta planerar företaget att bryta malmen under mark och enbart vintertid och därefter frakta på vintervägar till Joma för bearbetning och Deponi i Jomas gamla gruvgångar vilket minimerar påverkan ovan jord. Därför har jag estimerat produktionsvolym för 6 månaders brytning per år till hälften ca 300 000 ton fördelat 200 000 ton i Stekenjok och 100 000 Levi med nettointäkt om 128 dollar per ton i Stekenjok och 105 dollar i Levi. och en Cut-off på 60 dollar. Inriktning PEA för Stekenjokk ger 93 mkr/år eller ca 1395 mkr för hela perioden och Levi då motsvarande 31 mkr/år eller 460 mkr över hela perioden.

Resultat / aktie för Stekenjokk ger då 1,75 och med ett PE på 6 totalt 10,5

Resultat / aktie för Levi ger då 0,58 och med ett PE på 6 totalt 3,48

Trigger: PEA - Preliminär ekonomisk kalkyl) klar under januari månad

Trigger: Svar på komplettering för Natura 2000 ansökan för Stekenjokk i slutet av januari månad. Goda chanser att få godkänd ansökan för bägge områdena.

Brytning av Nickel i Rönnbäcken – Trolig uppstart ca 2026-2027

Norra Euopas största oexploaterade nickelfyndighet. Finns brytningskoncession sedan 2014 men ärendet har än så länge inte varit upp för beslut i Mark och Miljödomstolen. 630 miljoner ton malm och en halt på 0,172 % ger ett totalt mineralvärde om ca 196 mdr på nuvarande prisnivå för nickel. Rönnbäcken var för ett antal år sen aktuellt för en separat börsnotering och då gjordes en värdering av projektet i dåvarande form och dåvarande metallpriser och valutakurser till ca 200 mkr ställt mot dagens värde på 70 mkr för hela BLM.

Estimerad produktionsvolym i den ursprungliga PEA:n som gjordes i Rönnbäcken 2014 gav per år ca 26 000 ton nickel. Inriktning för gammal PEA ifrån 2014 för Rönnbäcken pekar på hög lönsamhet ca 2 mdr per år eller total 40 mdr över en 20 – årsperiod.

Sedan i september månad 2021 pågår en livscykelanalys av Rönnbäcken för att undersöka möjlighet till en klimatanpassad och miljövänligare produktion samt en PEA som möjliggör en stegvis projektutbyggnad. Utfallet av dessa bägge frågor ska presenteras för en expertpanel under våren 2022 och sedan kommuniceras på den öppna marknaden och ligga som underlag för nästa steg. Denna analysen är finansierad av externa finansiärer som ej är offentliggjorda.  Idag står nickelpriserna ca 10 % högre än vid PEA 2014 och dollarkurs ca 20 % högre så ingångsvärdena i PEA skapar goda förutsättningar för ett bra utfall på PEA under våren. Prognos för nickelpriser de kommande åren ligger högre än dagens nivå men det har jag inte tagit med i beräkningarna. BLM har inte ekonomiska resurser eller eller organisation för att driva denna typen av projekt hela vägen in i mål utan det krävs en industriell och finansiell partner så jag har i min beräkning gjort bedömning att BLM släpper ca 80 % i andel till partner mot att en framtida partner står för investeringen i Rönnbäcken. Trolig start tidigast kring 2026 och framåt beroende på tillståndsprocesserna.

Vid fullskalig drift och 20 % andel av 2 mdr är resultatandelen för BLM ca 400 mkr vilket ger 7,54/aktie i resultat och med PE 6 ett värde på 45,28. Har då utgått ifrån värdena i den gamla PEA.n och det troliga är att en ny PEA kommer visa lägre utvinning per år men i gengäld högre nickel och valutpriser så jag har gjort bedömningen att det tar ut vart annat.

Sannolikhet till framgång räknar jag medvetet extremt lågt ca 10 % och efterhand som information kring PEA, Livscykelanalys, myndighetstillstånd, partnerskap etc. kommer på plats så minskar risken löpande. Första viktigaste steget är PEA och livscykelanalys som presenteras under våren som ett led i att skapa en genomförandeplan för Rönnbäcken.

Trigger 1: PEA (Preliminär ekonomisk kalkyl) klar Januari/februari

Trigger 2: Presentation av livscykelanalys för en klimatanpassad produktion

Trigger 3: Presentation av konstellation för framtida partners i Rönnbäcken under våren / sommaren 

Trigger 4: En förenklad tillståndsprocess och positiv utveckling under 2022 för att öppna nya gruvor i Sverige.

Försäljning av gruvprojekt Haveri i Finland – Pågående

Målet att starta sälja tidigare förvärvad guldgruva – Haveri i Finland – som var i tidigare i drift under åren 1942-1962. Fyndigheten förvärvades under kvartal 1 2019 av den gamla ledningen av NMR då pris på guld och koppar stod på en lägre nivån än nuvarande och av ett bolag i ekonomisk kris för ca 10 mkr varav betalning då skedde med egna aktier.

Det finns data kring fyndigheten och den pekar på en indikerad guldfyndighet om totalt ca 1,5 miljoner ounce och i den preliminära ekonomiska beräkning som är genomförd under 2014 till Kopparpris 6500 dollar och guldpris 1300 dollar och dollarkurs 7,35 blev resultatet en samlad EBIT om 65 miljoner dollar över 11 år ställt mot en investering på 90 miljoner dollar i anläggningen. Payofftiden på denna investering var ca 6,5 år och på dessa förutsättningar var det inget intresse fö ratt investera i anläggningen.

Samma PEA omräknat på befintliga metallpriser och högra dollarkurs och med ca 10 % högre kostnadsbild för brytning ger en PEA på ca 515 mljoner dollar för samma tidsintervall vilket då ger en payofftid på ca 2,5 år i anläggningen och skapar bra förutsättingar till en god intjäning. Eftersom guldproduktion inte ligger inom strategin för BLM är gruvan är idag ute till försäljning och ett rimligt – uppskattat pris böra vara kring mellan 1- 2 % av ett aktuellt PEA-värde så mellan 50-100 mkr.

50 mkr skulle innebära en ökad kapitalisering med 0,94 kr / aktie. Sannolikhet för försäljning eller partnerskap har jag satt till 80 % och här bör komma ett avslut under 1:a halvåret. 

Trigger: Process kring försäljning eller partnerskap för Haveri är pågående. Sannolikhet för ett avslut görs är relativt hög 80 % medan prislappen för mer osäker så väljer att räkna på det nedre spannet.

Är man på jakt efter en potentiell 1000 dubblare med hög risk är BLM helt klart intressant att ta in i sin aktieportfölj . Vill dock påminna om att detta är skribentens egna analys och spekulation och ska ses som sådant. Vid eventuellt köp eller sälj skall ens egna bedömningar gälla som underlag

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?