Post entry

ABB: har mer att ge

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

ABB har efterfrågade produkter, och jag förväntar mig att vändningen kommer snabbt. ABB aktien rekylerar. Det innebär, som jag anser, ett utomordentligt köptillfälle.

Bolaget har stått stabilt under hela lågkonjunkturen, och har produkter som kommer att efterfrågas i än högre grad, när vi kommer ur finanssvackan, och lånebegränsningarna släpper. Många företag söker energisnåla lösningar, vill inhandla ABB produkter, men måste vänta med investeringarna, till dess att bankerna åter ger krediter. Framförallt tillväxtländer som Kina och Ryssland.

Tittar man på de olika enheterna av ABB, så visar det sig att efterfrågan består, i kraftprodukter, på grund av långa avtal. Sämsta produktområdet är Robottillverkningen. Den står för ca en fjärdedel av koncernens intäkter. En styrka är att rörelsemarginalen fortfarande ligger på ett tvåsiffrigt tal, kristen till trots.

ABB har vidtagit omfattande besparingsåtgärder, i syfte att sänka kostnaderna. Engångskostnaderna för detta är redan inräknade i nuvarande aktiekurs.

Hoten

Ständigt tycks ABB vara inblandade i olika typer av skanaler: Nu senast avskedades ett antal höga chefer i Ryssland, sedan en revision visat att de skott sig på företagets bekostnad. Dessförinnan var det anklagelse om brott mot konkurrensreglerna. Det sistnämnda är nu utrett, och därmed kommer resultatet att påverkas positivt med 380 miljoner dollar. 100 miljoner dollar är avsatta för att täcka eventuella förluster orsakade av de Ryska cheferna.

Värdering

VD Joe Hogan har inte kunnat se någon återhämtning i orderingången och förväntar sig en vändning först under andra halvan av 2010.

ABB har inte följt med i höstens kursuppgång. Jag tänker mig att den snabbaste återhämtningen kommer att ske inom ”Automations Products”. Företagsdelen är sund, och oddsen för en hastig vändning är goda, eftersom att uppgången kommer från mycket låga nivåer. För närvarande ett minusresultat. I goda tider står den delen för femtio procent av ABB vinsten.

För 2009 kan en vinst på 8 kronor, för koncernen ABB som helhet, vara tänkbar. Samtidigt håller jag det för troligt att ”Power produkts” behåller marginalen på ca 11 procent. Som helhet hade koncernen en marginal på 13 procent för andra kvartalet.

Försäljningsutvecklingen har en stabilt långsiktig stigande trend på ca 8 procent. Jag tänker mig att den kommer att bestå, tämligen oförändrad, trots, nuvarande efterfrågesvacka.

Vinstmarginalen ligger på 13 procent, för 2008, men tiderna är tuffa, och jag räknar i kalkylen med en marginal på endast 10 procent. Den motsvarar genomsnittet de senaste sex åren, och inkluderar det svåra året 2003.

Vinstmarginalen och försäljningstillväxten antyder att framtida vinst kommer att öka med 4 procent per år. Utdelningen antas oförändrad, på ca 30 procent av vinsten.

Med dessa ganska försiktiga antaganden, kommer jag fram till att ABB är köpvärd upp till 175 kr. Den långsiktige låter sig inte ryckas med i den nuvarande tveksamheten kring aktien.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?