Post entry

Acap Invest: fyndläge?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Konglomeratet Acap Invest har rasat cirka 70% på börsen sedan toppen sommaren 2007. Med en balansräkning i god form samt relativt sett konjunkturokänsliga affärsområden finns det mycket som talar för att marknaden har överreagerat. P/E talet räknat på de 4 senaste kvartalens resultat är 4!

Verksamhet

ACAP Invest är ett konglomerat med för tillfället 5 olika affärsområden:

SONO - utveckling, tillverkning och försäljning av inredning för skola, industri, sport och fritid samt offentlig miljö och omsorg.

DISAB - utveckling, tillverkning och försäljning av vakuumaggregat för industriell städning och sanering.

CETEC - försäljning, konstruktion och tillverkning av kapslad elutrustning samt seriemontage, automation och plåtbearbetning.

MW Security - stöldskyddsprodukter för detalj- och dagligvaruhandeln.

TPS - försäljning av produkter och system för energiproduktion med fokus på grön teknik med förnyelsebara energikällor, bland annat träpellets.

Av affärsområdena dominerar SONO som står för 50% av omsättningen och 80% av rörelseresultatet i koncernen för de senaste 4 redovisade kvartalen. Att analysera Acap Invest handlar därför i dagsläget mycket om att analysera SONO. SONO:s rörelsemarginal har sedan 2004 legat på mellan 10-15%. Under samma tid har omsättningen nästan fördubblats, mycket tack vare kompletterande förvärv. SONO har i snart 100 år varit ett starkt varumärke inom inredning för personlig förvaring för skolor, industri, fritid och offentlig sektor. Koncernen har en gedigen kundbas bestående av kommuner, landsting och myndigheter på den offentliga sidan. På den privata sidan är det främst industri och byggföretag. Ca 20-25% av försäljningen sker till utlandet och då är det framförallt till övriga Norden samt Tyskland, Holland och England. Då en domierande del av försäljningen i SONO görs till den något mindre konjunkturkänsliga offentliga sektorn borde företaget klara sig skapligt i en lågkonjunktur.

Av de övriga affärsområdena så bör man lyfta fram DISAB som står för ca 20% av både omsättning och rörelseresultat. DISAB säljer framförallt produkter för städning och sanering inom den tunga processindustrin. Kunderna borde vara relativt konjunkturkänsliga men tonvikten läggs allt mer på miljö- och arbetsmiljöfrågor och detta bidrar till att marknadens behov av städutrustning ökar. Efterfrågan drivs också av den ökade debatten kring dammiga miljöer. Damm utgör en hälsorisk, men kan också i vissa lägen innebära risk för explosion och haveri. Sammanfattningsvis borde DISAB tappa en del i försäljning under en lågkonjunktur men det borde inte bli totalstopp.

Övriga affärsområden kan man läsa mer om på Acap Invests hemsida www.acapinvest.se

Värdering

ACAP Invest är ett konglomerat och de bolag på stockholmsbörsen som ligger nära till hands för jämförelse är Beijer Alma och Midway. Jag skulle vilja påstå att Acap är det av dessa tre företag som är minst konjunkturkänsligt.

I normala tider har man värderat dessa företag till ca P/E 12. Acap Invest har under de 4 senaste kvartalen en vinst per aktie på 11,59 vilket ger ett P/E tal på 4. Balansräkningen är stark med en skuldsättningsgrad på 0,2 och en soliditet på 51%. Det egna kapitalet per aktie uppgår till 68 kr vilket innebär att aktien bara värderas till 69% av det egna kapitalet. Det är mycket lågt, framförallt med tanke på att godwillens andel av de totala tillgångarna är under 20%.

Under Q3 ökade både omsättning och rörelseresultat med ca 20% och orderingången var fortsatt god. Men tecken finns på svagare efterfrågan inom flera segment.

Den ordinarie utdelningen var förra året 4,5 kr/aktie. En upprepning av detta innebär 10% i direktavkastning.

VD Thomas Bolmgren är största aktieägare med ca 30% av kapitalet. Det är ju alltid skönt för övriga aktieägare när VD så att säga "sitter med i båten".

Slutsats

Precis som för flera andra företag kommer 2009 att bli ett utmanade år för Acap Invest. Man skriver i rapporten för Q3 2008 att "På grund av den förväntade lågkonjunkturen pågår arbete med framtagande av handlingsplan inom samtliga koncernens affärsområden för att säkra fortsatt lömsamhet". Man skriver också att "ACAP har dock begränsad konjunkturkänslighet och starka finanser". Med andra ord gör man allt för att man ska klara lågkonjunkturen bra och detta i kombination med begränsad konjunkturkänslighet gör att jag tror att Acap kommer klara lågkonjunkturen hyfsat. Värderingen av aktien framstår därför som allt för försiktig. För den långsiktige känns aktien som ett fynd.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?