Post entry

Alfa laval: en säker industrijätte

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Alfa Lavals fundamentala siffror tyder på att företaget är en väldigt bra och säker investering, deras ledande position som leverantör och distributör stärker dem mot sina konkurrenter och produkter.

Fundamentala analysen

Alfa Laval är som sagt ett väldigt etablerat företag med ungefär 11.500 anställda. Det är en välformad koncern och dom distribuerar sina produkter också själva. Dom säljer sina väll konstruerade instrument i ungefär 100 länder runt om i världen, och ungefär hälften av det säljs via deras egna säljorganisation.

Alfa Laval har som mål att minst växa 5% per år, i hela konjekturcyklen. Fast dom växer så mycket mer än så, i genomsnitt dom senaste fem åren så har dom växt kring 35% per år. Deras utdelning har växt i genomsnitt 20 % dom senaste fem åren.

Detta ger Alfa Laval en positiv gordonsformell. Eftersom dom växt 20% dom senaste fem åren i utdelning så får man väll sänka det en bit med tanke på att om vi antar att den diskonterade räntan är ungefär 10 %. Ett tufft drag att avgöra det så här utan vidare, fast det lär väll inte bli inflation nu när finans krisen börjar komma till sitt slut. Gordonsformeln antar ju en evig tillväxt fast eftersom den diskonterade räntan skär ned så pass att det närmar sig noll efter mer än tio år så det går väll att leva med.

Antar vi nu en diskonterings ränta på 10% och en utdelnings tillväxt på 8%, får vi en motiverad aktiekurs på 112 kr om vi tar årets förslag på utdelning.

Kassaflödes modellen är istället mycket mer optimistisk, om vi antar att företaget skulle orka växa med ungefär 35 procent per år. Vi får en motiverad aktie kurs på ungefär 340 kr. En sådan tillväxt lär tveksamt hålla i sig, så kanske en tillväxt på 27 eller 26 procent skulle vara mer realistisk. Då får vi en motiverad aktiekurs på 192 kronor, låter mycket mer rimligt och är mycket närmare gordonformelns resultat.

Dom får ett p/e tal på 18 och ett PEG tal på 0,72. P/e tal på 31 om man går efter den förra kassaflödes analysen där dom växte med 35 %.

Alfa Laval har bara inte en fin tillväxt takt, deras vinst marginal är också väldigt acceptabla. År 2008 lyckades dom göra en vinst på 19 % av deras omsättning, och 40% av investerade kapital blev vinst.

Alfa Lavals substansvärde är däremot lite oroväckande fast tror det är något man får ignorera. Om man bara tittar på deras JEK så är det ungefär 26 kronor per aktie den är värd. Fast den är ju värd så mycket mer när den växer så pass.

Alfa Laval har till besvikelse bara 3% i direktavkastning. Fast det går att motivera om man tar hänsyn till vilken liten risk det är. 36 % av deras tillgångar är inlånat, relativt lite. Till sist i den fundamentala analysen så har Alfa Laval en likvid på 1.2.

Denna redogörelse går att sammanfatta att Alfa Laval är en väldigt säker aktie och det finns knappt någonting att kritisera. Dom har en välformad strategi och gör en fin varumärkes marknadsföring. Priset jag sätter på aktien är 155 kronor. Då tar jag hänsyn till allt och anser mig kanske vara lite pessimistisk också, hade kunna saltat på lite mer.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?