Post entry

Alphahelix – den bortglömda guldgruvan

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Den finansiella krisen har satt press på många aktier. Det gäller exempelvis Alphahelix som jag anser har stor potential aktiekursmässigt. Aktien är dock mindre känd för aktie-allmänheten, eftersom den handlas på Aktietorget och för en annan anledning som jag återkommer till. Aktien är starkt nedtryckt både av makroekonomiska och psykologiska skäl, men också från den nyss genomförda nyemissionen som tillförde bolaget 8,3 miljoner netto. Varför är denna aktie så bortglömd?

Alphahelix’s nuvarande verksamhet går ut på att förse forsknings- och diagnostikmarknaden med egen patenterade analysverktyg, som i dagens läge slår alla konkurrerande analysverkyg i flertal signifikanta funktioner. Bolaget Alphahelix brukar annonsera att de har de i särklass snabbaste analysinstrumenten inom PCR och HRM analys.

De har nu tre produkter ute i marknaden, QuantTyper, AmpExpress & Capilette, varav AmpExpress är en vidareutveckling av QuantTyper och är både billagare och kompaktare än sin föregångare. De utvecklade AmpExpress eftersom marknaden eftersträvade billigare analysverktyg i ett mer kompakt format. Faktum är att priset för AmpExpress är hela 6 ggr billigare och flera ggr mindre än sin föregångare. En ny generation av AmpExpress kommer att utvecklas och den kommer att innehålla funktionen med realtidsanalys, som är vanligt förekommande i alla analys instrument, men som saknas i nuvarande utgåva av AmpExpress. De kommer bla. använde pengarna från nyemission för att utveckla den nyaa generationen av AmpExpress. I den senaste årsredovisningen säger de att de ska fasa ut QuantTyper när den nya generationen av AmpExpress kommer ut på marknaden. Capilette är kapslar som de säljer som innehåller reaganserna som är färdig ifyllda. Att de är färdig ifyllda slipper slutkunden en komplicerad process, att fylla på kapslarna. Jag tänker inte gå in så djup i produkterna tekniska specifikationer, utan jag rekommenderar för er läsare som vill ha en djupare uppfattning av deras produkter att gå in på deras hemsida, www.alphahelix.com, och läsa mer.

Företaget befinner sig nu i en fas där de letar efter distributörer båda små och stora, men helst globala. De har hittills funnit 8 st(verksamma inom de geografiska områdena: Mexiko, Norden, Turkiet, Pakistan, Kina, Sydkorea, Malaysia och Singapore). De har även annonserat ut för aktiemarknaden att ett stort amerikanskt bolag håller på och utreder produkten QuantTyper för strategiska möjligheter och samarbeten. I den senaste årsredovisningen har de även annonserat ut att de förväntar sig ett positivt kassaflöde under 2010.

Marknaden för PCR instrument ligger mellan 6-8 miljarder per år. Och det är främst större aktörer som är verksamma inom denna marknad. Alphahelix med ett börsvärde på <15 miljoner kr är en liten aktör i jämförelse med Roche och ABI som omsätter flera miljarder per år. Som så många andra produkter måste företaget finna bra distributörer. Distributörer är A och O och kan betyda skillnader mellan miljoner och miljarder i omsättning. Hittills har de inte funnit någon stor global distributör. De distributörer som de hittills funnit har de flesta under 20 miljoner i omsättning. Den största distributören som de lyckats fått ett samarbete mellan är distributören i Turkiet.

Den största risken med denna aktie är att bolaget är under utvecklingsfas och kan kräva ytterligare finansiering i form av nya nyemissioner i framtiden, vilket kan trycka ner kursen ytterligare. Bolaget är också kassa på att annonsera för aktiemarknaden om nya bolagsspecifika händelser. Vilket jag tycker är motivering till varför en utebliven positiv kursutveckling uteblivit i den senaste tiden, för att aktien blivit glömd av marknaden. Bla. kom inget pressmeddelande då deras distributörer hade börjat sälja produkten AmpExpress. Detta fick man själv ta reda på genom att gå in på deras hemsida. En annan risk med aktien är att omsättning är mycket låg, denna risk är förknippat med alla aktier som handlas i Aktietorget.

Värderingen av aktien är svår, eftersom det är svårt att förutse framtida intäkter, då man inte tidigare haft några intäkter alls. Men i den fas som bolaget befinner sig i just nu, befann sig ett Australienskt bolag för 2 år sedan. Detta bolag har nästan en identisk produkt med AmpExpress, nämligen RotorGene, dock saknas realtidsanalys i AmpExpress som ska inkluderas i nästa utgåva. Corbette Life Science(”Corbette”) som bolaget heter, blev uppköpt av Qiagen för USD 135 miljoner(källa: www.genomeweb.com/qiagen-acquires-australias-corbett-rt-pcr-platform-deal-worth-135m). Uppköpet var ett strategiskt uppköp och det fanns även stora synergier i samband med uppköpet därav det höga priset på uppköpet. Men intäkterna från produkten RotorGene som Qiagen förväntade sig under 2009(ett år efter uppköpet) bli USD 40 miljoner ~ 320 miljoner kr. Det är denna intäkt som jag tänker använda som referens till min minimum värdering av bolaget, eftersom det finns så stora likheter mellan AmpExpress och RotorGene. Jag använder mig endast av en P/E-multipel för min värdering, för att göra det så enkelt som möjligt. 320 miljoner tillsammans med en vinstmarginal på 10% ger 32 miljoner kr i vinst under ett år. Som P/E-multipel använder jag 9, vilket är genomsnittsvärdet av alla aktier i Aktietorget med positivt resultat, och detta ger oss värdet 288 miljoner kr på bolaget. Delat på antalet aktier, 16 787 546, ger oss aktiepriset 17 kr, att jämföra med dagens nuvarande aktiepris på 0,72kr. Kursen stod länge >2kr men kursutveckling har blivit nedtryckt pga. det jag sa i inledning av makroekonomiska och psykologiska själ, men den största anledning beror på att bolagets största aktieägare, troligen pga. likviditetsbrist varit tvungna att sälja aktier i en redan nedtryckt aktiekurs med minimal omsättning, vilket resulterat i att aktien dalat de senaste månaderna. Bolagets största ägare var då Affärstrategerna, dock tror jag inte att de är de nu efter utförsäljningen, som skett.

De triggers som en investerar kan förvänta sig är

  • Q2(26 augusti) - Med möjlighet till positivt kassaflöde för första gången i företagets historia
  • Avtal med en global distributör, verksam i USA, ej ännu avslöjad vilken distributör ännu
  • Lansering av AmpExpress 2nd generation med realtidsanalys(qPCR)
  • Med en liten sannolikhet, men stor i jämförelse med andra bolag, ett strategiskt uppköp av bolaget. Då kan du som investerare förvänta dig en signifikant uppgång

Slutsats, Värdering av aktie är för tok för lågt och för attraktiv för en placerare skall missa en unik fantastikt möjlighet att tjäna lite extra pengar innnan sommaren är slut. Med tanke på att nästa kvartalsrapport lär de visa positivt kassaflöde för första gången i bolagets historia så lär vi se en positiv kursutveckling i de snaraste kommande veckorna. Jag rekommenderar starkt, att köpa aktien för de investerarna som inte äger aktien ännu och för de investerarna som äger aktien att fylla på ännu mer.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?