Post entry

Dacke: liket lever

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Dacke har expanderat våldsamt samtidigt som aktiekursen nära nog halverats på ett år. Trots att lönsamheten ännu är otillräcklig är läget inte så illa som aktiekursen indikerar. Användaren Oskar Nilsson rekommendrar köp.

Kommunikationskoncernen Dacke Group Nordic har hittills inte varit till någon glädje för sina aktieägare. VD Urban von Euler har i rasande takt förvärvat bolag genom apportemissioner och aktiekursen har i samma takt fallit. Hittills i år summeras raset till närmare 50 procent på en starkt stigande Stockholmsbörs.

Som ett resultat av raset har bolaget beslutat om en förändrad strategi. Förvärv skall inte längre ske genom apportemissioner, utan endast genom egna medel och bankfinansiering. Soliditeten, som uppgår till 60 procent, skall minska och bolaget inför en mera aktieägarvänlig politik genom utdelning och återköp av aktier.

Trots detta har raset fortsatt och bolaget värderas nu endast till 160 Mkr. Detta kan förklaras av ett svagt första kvartal tyngt av omstruktureringskostnader i dotterbolaget Anthill som sysslar med callcenterverksamhet. Samtliga dotterbolag går dock med vinst även om marginalerna ännu är för låga. 2007 kommer inte att bli ett lönsamhetsmässigt bra år, men en potentiell investerare bör betänka att en tvåprocentig marginal räcker för att motivera dagens aktiekurs. För i år tror jag på en vinst på 14 Mkr och en utdelning på 1 krona/aktie vilket indikerar en direktavkastning om 5 procent.

Inför 2008 borde det finnas goda möjligheter till marginalförbättringar. Vinstnivåer runt 20-30Mkr i kombination med återköp av aktier och en planerad introduktion på Stockholmsbörsen bör öka intresset för aktien och ge en starkt positiv effekt på aktiekursen. På risksidan finns en stor goodwillpost vilket kan föranleda nedskrivningar, men man bör då betänka att det egna kapitalet inklusive goodwill är dubbelt så stor som dagens aktiekurs.

Idag, vid kurs 20 kr, har kursen fallit så mycket att botten bör vara nära. Kurspotentialen är hög, åtminstone 100 procent, och då det är svårt att på dagens marknad finna aktier med motsvarande potential kan den platsa som en krydda i en portfölj. Risken är dock, vilket kurshistoriken indikerar, hög.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?