Post entry

SalusAnsvar: billig lott utan nedsida

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Salusansvar satsar nu hårt på att få fart på försäljning. Om bolaget når tillväxtmålen är aktien ett kap, men inte ens det krävs för att göra aktien köpvärd, skriver Redeyes medlemmar Marko & Patrick i en gemensam ny analys.

Salusansvar säljer försäkringar och bankprodukter via olika organisationer såsom fackförbund och olika intresseorganisationer.

Kursen står i 24 kr vilket ger ett börsvärde på cirka 500 Mkr. Det egna kapitalet uppgår till cirka 200 Mkr där merparten består av likvida medel och värdepapper. Nettovinsten har de senaste åren landat runt 50 Mkr. Målet är att dela ut minst 75 % av nettovinsten, vilket innebär en direktavkastning på 6-7 %.

Lönsamheten är väldigt hög och de två senaste åren har man haft rörelsemarginaler på nästan 25 %. Det stora problemet är att omsättningen har stått still i flera år. Man har nu satt upp ett mål att omsättningen ska fördubblas inom tre till fem år. Lyckas man med detta är aktien en vinnare!

Vi tror att chanserna är goda då man har gjort stora satsningar under 2006 för att öka säljkraften. Dessa satsningar kommer att intensifieras under 2007 och kommer förhoppningsvis att ge resultat under året. Detta är helt enkelt prioritet nummer ett i företaget just nu.

Låt oss räkna på ett exempel där omsättningen fördubblas på fyra år med bibehållna marginaler. Det skulle innebära en nettovinst på 100 Mkr, med ett p/e tal på 13 får vi ett börsvärde på 1,3 Mdr. Det skulle ge en årlig avkastning på 25 % plus direktavkastning. Men även om man inte lyckas höja omsättningen i den utsträckningen så är Salusansvar ändå ett kap till det här priset eftersom företaget redan tjänar mycket pengar. Man kan nästan se det som en lottsedel man inte kan förlora på.

Det som kan tynga aktien på kort sikt är att vinsten beräknas bli lägre under 2007 beroende på den hårda satsningen man gör under året. Men just nu är kursen för nedtryckt. Vår gissning är att den stabiliserar sig runt 27 kr före nästa rapport. Väl där får man hoppas att bolaget uppnått några framsteg men man ska inte hoppas för mycket på så kort tid. Skulle kursen stå i 29 kr innan rapporten kan man passa på att sälja och vara nöjd med 20 % avkastning efter två månader och inte riskera dåliga nyheter på rapporten. På lång sikt tror vi att Salusansvar är en klockren köpkandidat, man behöver inte vara särskilt rädd för att kursen går ned men risken finns att kursen blir stillastående för länge.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?