Post entry

Arcam: metalldelar på direkten

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Arcam är utvecklingsbolaget som fick ett genombrott år 2007 och visade då vinst. Sedan dess har utvecklingen vänt nedåt. I fjol blev förlusten 20 Mkr, och bolaget tar nu in 30 Mkr i en nyemission.

Tillverkar maskiner för direkttillverkning av metalldelar Arcam tillverkar maskiner och system för friformframställning av komponenter i metall direkt från en digital ritning. Maskinerna används framförallt till korta och medellånga serier av metalldelar. Ett prioriterat marknadssegment är implantat, där sjukhuset på ett par timmar kan tillverka komplexa implantat till akutbehövande patienter.

Tillverkningen går till genom att smälta ett metallpulver för att bygga upp en solid detalj av tunna metallskikt ovanpå varandra. Det metallpulver som används idag är titan och kobolt-krom, men att utveckla användning för fler typer av metallpulver är prioriterat. Arcam erbjuder idag två olika maskiner:

- EBM S12, lanserades 2002, en maskin för mindre delar

- Arcam A2, lanserades 2007, vilken är en förfining av den tidigare och har möjlighet att tillverka större delar

Marknadsledande på en relativt omogen marknad Arcam omsatte ifjol 58 Mkr, på en marknad som uppskattas omsätta omkring 300 Mkr på årsbasis. Bolaget uppskattar att deras marknadsandel under 2008 uppgick till runt 25 %. De viktigaste marknaderna är flyg- och implantatindustrin, men i praktiken finns det många fler marknader som skulle kunna använda sig av Arcams maskiner. Det är dock tydligt att marknaden fortfarande är relativt omogen och att potentiella kunder avvaktar i väntan på utvärderingar från befintliga användare.

Arcams kundlista är imponerande, med kunder som t.ex. Airbus, Boeing och NASA. Således kunder med stor potential att köpa fler system om de skulle vara nöjda med produkten.

Bolaget har sedan det bildades 1995 sålt runt 50 maskiner. Genombrottet skedde under 2007 då 13 maskiner levererades. Därefter dalade försäljningen i finanskrisens spår och under 2008 levererades 6 maskiner, hittills i år har 2 maskiner levererats.

Hög bruttomarginal med återkommande intäkter Under 2008 hade bolaget en bruttomarginal på 55 %, således finns det potential till lönsamhet. En mycket positiv överraskning var att eftermarknaden ökade till 40 % av omsättningen under 2008. Eftermarknad innefattar försäljning av förbrukningsmaterial och serviceavtal till befintliga kunder. Dessa intäkter får ses som relativt återkommande så länge Arcams maskiner används. Dock är eftermarknadens lönsamhet lägre än vid försäljning av maskiner.

Framtid och värdering av aktien Marknaden bör fortsätta växa framöver då fler och fler potentiella kunder får upp ögonen för produkterna. Som jag nämnde ovan så finns det nog många aktörer som kan effektivisera genom att använda Arcams maskiner, men det kan ta tid innan marknaden når sin fulla potential då den fortfarande är omogen.

Arcam genomför i dagarna en nyemission och tar in drygt 30 Mkr till kursen 35 öre, då likviditeten blivit ansträngd. Emissionen är garanterad i sin helhet av befintliga ägare och investerare. Problemet är att detta ger en enorm utspädning på 133 %, och vid en börskurs på 95 öre så värderas bolaget efter emissionen till 140 Mkr.

Bolaget har genomfört ett besparingsprogram som ska sänka kostnadsmassan med 4 Mkr på årsbasis från och med i år. Jag uppskattar att bolaget gör ett nollresultat i år med en omsättning i nivå med fjolåret.

Jag utgår från att 2010 blir ett bättre år och att bolaget når tillbaka till 2007 års omsättning på 75 Mkr. Jag prognostiserar en rörelsemarginal på 10 % vilket skulle ge en vinst per aktie på drygt 5 öre, således ett P/E-tal på 19 för 2010.

Då denna prognos är mycket osäker, anser jag att man bör ha en rejäl säkerhetsmarginal; vilket Arcamaktien inte erbjuder. Visst finns det potential då marknaden kan vara större än vad Arcam tror, men bolaget värderas i dagsläget till hälften av vad marknaden uppskattas till. Det finns för mycket osäkerhetsmoment för att Arcam ska vara köpvärd. Dock tycker jag det kan vara idé att försöka få tag på aktier i emissionen för 35 öre utan företrädelserätt, då ser det betydligt mer aptitligt ut. Att köpa Arcam till börskursen 95 öre är ingen bra deal, jag rekommenderar således att sälja aktien.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?