Post entry

Archelon Mineral: fortfarande för lågt värderat

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Archelon Mineral, ett bolag som uppmärksammats redan i och med deras innehav i Mineral Investment International, men som fortfarande har mycket kvar att ge.

Archelons har som affärsidé att identifiera, förädla och skapa mervärden i tidiga råvaruprojekt. Syftet är att kostnadseffektivt prospektera efter bas- och ädelmetaller eller andra råvaror. Alternativt kan bolaget förvärva och vidareutveckla råvarutillgångar, eller därmed förknippad verksamhet, som ur ett marknadsmässigt eller finansiellt perspektiv bedöms ha förutsättningar att utvecklas på ett för aktieägarna och bolaget gynnsamt sätt.

Archelons övergripande strategi är att vara ett investeringsalternativ för de som vill exponera sig mot råvaror, i första hand bas- och ädelmetaller. Archelon genomför projekt inom råvaror på ett tidigt stadium, innan fullskalig produktion startar. Därigenom är potentialen för värdetillväxt större, eftersom investeringen görs i ett skede då såväl risken som uppsidan är stor. När projekten når en viss nivå så, vanligtvis, antingen avyttras projekten genom försäljning eller så finner man samarbetspartners för joint venture operationer.

Archelons framtida intjäningsförmåga är svår att bedöma, men man kan göra en konservativ värdering enbart genom att se på de tillgångar Archelon förfogar över, främst andelsägande i andra bolag. De är som följer.

Trollhättan Mineral AB som utvecklar och säljer andra produkter omfattande betong med extremt hög densitet som är av intresse bland annat vid grundläggning och konstruktion av fundament för vindkraftverk. Därutöver finmals anhydrit till spackel samt tillverkas Monofill, som används vid ingjutning av miljöfarligt avfall. TMAB förfogar över Lindveden som är en kalkdeponi innehållande stora mängder ferrokrom. TMAB står i ett ömsesidigt beroendeförhållande till Vargön Alloys AB som är TMAB:s största kund. Vargön Alloys AB i sin tur är är en av Europas största tillverkare av olika typer av ferrolegeringar. Årsproduktionen ligger på cirka 300 000 ton, varav två tredjedelar exporteras. Omsättningen på ca 1 miljard kr årligen. Verksamheten inom Vargön Alloys har under en stor del av innevarande år legat mer eller mindre nere, men har nu börjat komma igång igen. Anledningen till att VAAB nämns specifikt är att TMAB planerar att listas, men detta har senare lagts i avsikt att vänta på att verksamheten hos deras största kund, VAAB, stabiliserats. I och med en vändande konjunktur och ökad verksamhet i VAAB under det kommande året så ter sig denna listning komma allt närmare.

Senaste publicerade siffrorna från TMAB visar på en omsättning på ca 27 miljoner kr och ett resultat på 0.7 miljoner kr. Archelon äger 25% av TMAB och det bokförda värdet är 3.9 miljoner kr. Till det kommer ett ägaravtalspridningsavtal som betyder att vid listning av TMAB så kommer 10 procent av aktierna tilldelas ägarna av Archelons, vilket betyder (baserat på bokfört värde) ytterligare ca 1,5 miljoner kr i värde för Archelons aktieägare.

Nordic Iron Ore AB med undersökningstillstånd avseende gamla järnmalmsgruvor i Bergslagen samt kända järnmineraliseringar i Norrbotten. Syftet med bolaget är att attrahera internationella köpare för fyndigheter. Strategin visade sig vara riktig då samtal om försäljning eller samarbete i andra former fördes under hösten 2008, men på grund av finanskrisen och råvaruprisernas dramatiska fall avbröts diskussionerna med föresats att de skall återupptas när krisen är över och priserna på järnmalm visar en uppåtgående trend. Det undersökningstillstånd som av potentiella köpare uppfattas mest intressant täcker den sedan 1970-talet nedlagda järnmalmsgruvan Blötberget. Där finns ca 20 miljoner ton uppskattad järnmalm i en malmkropp med okänd utsträckning i djup och längd. Blötberget ligger i ett område omgivet av andra kända järnmalmer och anses vara den plats som mest lämpar sig för nystartad gruvbrytning där övriga tillgångar successivt fyller på produktionen. Archelons aktieinnehav i Nordic Iron Ore AB är bokfört till ett värde av ca 1,9 miljoner kr.

Amur Gold LLC där Archelon äger ca 4,6 procent av aktierna i det ryska bolaget. Amur Gold bedriver prospektering i den ryska regionen Amur i sydöstra Ryssland. Bolaget har två guldkoncessioner med en sammanlagd areal om 58 km². Förväntade reserver beräknas innehålla minst 90 ton guld. Diskussioner pågår med internationellt gruvbolag angående bildande av partnerskap i en av Amur Golds två koncessioner. Värdet på innehavet är svårbedömt. Lyckas bolaget träffa avtal om partnerskap bör Archelon kunna sälja sitt innehav och därmed få tillbaka långt mer än investerat kapital. Det bokförda värdet uppgår till ca 1, 9 miljoner kr.

Merrit Resources Inc där Archelon äger 10 procent av det nystartade filippinska bolaget Merrit Resources Inc. Bolaget är nystartat och kapitalbehovet stort. Archelon har möjlighet att öka sitt innehav genom att helt eller delvis finansiera fortsatta undersökningsarbeten. Guldpotentialen på Filippinerna betraktas som en av de högsta i världen och landets gruvindustri har under lång tid varit eftersatt. Merrit Resources har tagit tillvara på detta faktum och ansökt om undersökningstillstånd över ett 1 742 hektar stort område i Cordillera-regionen i norra delen av huvudön Luzon. I regionen har mer än 10 miljoner uns guld producerats. Värdet är svår uppskattat, men potential finns helt klart.

Geotermica AB där Archelon har investerat drygt 0,2 miljoner kr , motsvarande ca 10 procents ägarandel, i det nystartade bolaget. Bolaget skall etablera en verksamhet inom sektorn för grön energi där geotermisk värme utnyttjas för elproduktion. Framtidsutsikterna inom denna sektor bedöms som goda och ett ägande i Geotermica förväntas ge en bra avkastning.

Mineral Invest International där Archelon äger ca 22 procent av bolaget, eller motsvarande 11,8 miljoner aktier. MII har sin verksamhet i Afrika och bedriver handel med ädelmetaller samt har på gång gruvverksamhet med förmodad god potential. Prognoser visar på 10 miljoner i vinst per månad. Mineral Invest International själv är förtjänt av en egen analys så ska inte göra någon större djupdykning här fastän MII är den stora anledningen till att Archelons är så pass köpvärd. Mer att läsa utifrån MII förutsättningar finns bland annat på blogginlägget ”Archelon - extremt billig trots uppgången” av profilen $trindberg. MIIs VD Michael Nilsson med förflutet i IGE, där han gjorde aktieägarna lyckliga under sin tid som VD där i och med IGEs kraftiga värdestegring, har goda förutsättningar att få MII värderat till ca 8-10 kr/aktie inom en inte allt för lång framtid i och med en förväntad god lönsamhet. Låt oss i nuläget ialla fall konstatera att MII är idag värderat till 4.15 kr/aktie vilket ger betyder att Archelons innehav är värderat till 49 miljoner kr.

Archelons egen kassa är i nuläget ca 2 miljoner kr . Total summan blir därmed 60,4 miljoner kr. Låt oss då också beakta att flertalet av bolagen är värderade till ett lågt bokfört värde utan att ta till rätta dess fulla potential. Enbart värdet av innehaven i MII kan förväntas dubbleras. Sålunda kan en värdering av Archelon Mineral runt 110 milj kr eller mer vara rimlig inom en inte allt för lång framtid, men låt oss utgå från det låga, konservativa värdet på 60,4 miljoner vilket med Archelons 71 miljoner aktier ger oss ett värde av 0.85 kr/aktie baserat på värdering gjord efter tillgänglig data den 14 Januari.

Archelons bevisade förmåga att finna bolag som MII ger en hel del tillförsikt inför framtiden. Lägg därtill ägarspridningsavtalet gällande TMAB framtida listning, som indikerar att om bolaget fortsätter utveckla en sådan strategi, kan det innebära att Archelons aktieägare inte enbart kommer få ta del av värdestegringar i Archelons, men kanske också få ta direkt del av aktier i andra bolag som Archelon har intressen i, vilket skulle göra Archelon än mer intressant.

Med ett sådant underlag, och Archelons nuvarande aktiekurs på 0,47 kr, blir rekommendationen helt enkelt köp!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?