Post entry

Artimplant: fortsatta problem tynger

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Även fastän utvecklingen inom nya läkemedelstekniker går framåt med god fart så är det allmänt känt att läkare är konservativa till nya teknologier. Då Artimplant försäljningstillväxt av ”Artelon CMC Spacern” är negativ samtidigt som försäljningen av ”Sportmesh” stampar på stället finns det knappast någon anledning att äga aktien.

Nettoomsättningen ökade under det tredje kvartalet till 2,6 MSEK (0,9) och för de första nio månaderna till 11,2 MSEK (3,9). Resultatet efter skatt uppgick under kvartalet till -3,6 MSEK (-15,9) och för de första nio månaderna till -11,3 MSEK (-46,5). Resultatet per aktie inklusive engångspost uppgick till -0,19 SEK (-0,79). Likvida medel vid periodens slut uppgick till 55,7 MSEK (77,7).

Fortsatta besvikelser

Artimplants halvårsrapport var en besvikelse, framförallt för att bolagets huvudprodukt, ”Artelon CMC Spacer”, visade en negativ försäljningstillväxt. Bolaget meddelade även i samband med rapporten att SBI som har licensrättigheterna för produkten inte hade motsvarat de förväntningar Artimplant hade och att bolagen genomgått diskussioner och beslutat om åtgärder för att få igång försäljningen igen. Besvikelsen hos bolagets aktieägare var således givetvis stor och blev inte heller bättre av att Artimplants andra produkt, ”Sportmesh”, som är utlicensierad till Biomet Sport Medicine inte heller ökade försäljningen så mycket som man kanske hoppats på.

Dagens rapport visar dessvärre på att såväl SBI som Biomet har fortsatta bekymmer med att få fart på försäljningen. Försäljningen av ”Spacern” övertygar inte och uppgick under kvartalet till endast 700 enheter, vilket är en minskning med 100 från ifjol och även en minskning med 100 enheter från föregående kvartal. Ytterligare uppgick försäljningen av ”Sportmesh” till endast 150 enheter vilket är i exakt samma nivå som föregående kvartal.

Negativa rykten

Det är således enkelt att förstå att Artimplant omgärdas av stora problem just nu och detta förbättras knappast av att det även cirkulerar rykten om att ”Spacern” inte fungerat som väntat och att flera patienter upplevt långvarig smärta efter operation. Ytterligare ryktas det även om att läkare helt slutat använda ”Artelon” då operationen för vissa patienter misslyckats eftersom kroppen motverkat implantatet. Detta är givetvis allvarligt och i dagens rapport bekräftar även bolaget att smärta varit ett problem och att SBI nu lanserat en ny operationsteknik för att åtgärda detta.

Flera kirurger har alltså tydligen använt fel operationsteknik och även behandlat patienter som inte tillhör produktens rätta målgrupp. En ny operationsteknik kommer förmodligen att förbättra detta men problemet ligger dock i att kirurger/läkare är konservativa och läkare som haft patienter som upplevt problem kan bli svårövertygade om att den nya operationstekniken verkligen fungerar tillfredsställande. Slutsatsen av detta är att implanteringen med den nya operationstekniken kan bli bekymmersam och att det således lär dröja innan försäljningstillväxten tar fart.

Ytterligare har Biomet problem med att få igång försäljningen av ”Sportmesh”. Bolaget har visserligen meddelat att de nu ämnar genomföra en marknadsstudie för produkten i Belgien men även detta ser ut att bli en utdragen process och således kommer även effekterna av detta att dröja.

På den positiva sidan finns dock godkännanden av nya applikationsområden för ”Artelon Tissue Reinforcement” och att bolaget även i samband med rapporten meddelat att Biomet Sports Medicine fått global-icke exklusiv rättighet att marknadsföra ATR inom fyra nya applikationsområden. Detta är positivt och innebär att Biomet nu kan bearbeta en väsentligt större marknad än tidigare. Ytterligare har två nya ”Spacers” godkänts vilket i alla fall på sikt ger förhoppningar om ökad tillväxt.

Slutsats

Sammanfattningsvis kan man konstatera att Artimplant sannolikt har temporära problem som är på väg att åtgärdas men som inte på kort sikt lär ge något större genomslag. På lång sikt ser det dock ljusare ut tack vare att bolaget bl.a. utvecklar nya produktvarianter såsom Artelon Cosmetic (mjukvävnad i dentala applikationer) och Artelon Bone Scaffold (benuppbyggnad i överkäken). Marknadspotentialen är även stor för samtliga områden men den närmaste tiden kommer dock aktien troligtvis att pressas av den osäkerhet som finns såväl inom ”Spacern” som ”SportMesh”. Tack vare den starka kassan finns det dock ingen initial oro för att Artimplant ännu skall behöva genomföra någon nyemission men så länge osäkerheten består finns det dock ingen anledning att äga aktien. Sälj!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?