Post entry

Avanza: speglar mollstämningen på börsen

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Förvaltat kapital ökar, resultatet minskar.

Avanza - Förvaltat kapital ökar, resultat och marginal minskar.

Nätmäklaren Avanza, en av de populärare internetmäklarna, växer fortfarande starkt om man ser till det förvaltade kapitalet, däremot är det skalare med vinsten.

Börnsen har nu varit på glid utför i ett år, och det slår igenom på resultatet hos Avanza. En fallande börs innebär lägre intäkter, eftersom att det minskar intresset för att handla aktier hos småspararna.

Bolaget har breddat sig ordentligt genom att marknadsföra alltfler sparproduktet och det räddar Avanza från en ännu kraftigare börsnedgång. Aktien var ned med tre procent som mest, som svar på rapporten, men har återhämtat sig något och ligger nu på minus 1,9% (Senast 78kr).

Det kunde ha varit värre. Bankens vinst miskade med tio procent, samtidigt som börsen som helhet backat med 30 procent. Intäkter från andra källor än courtage täcker nu 110% av Avanzas kostnader. Antalet nyöppnade konton uppgår till 25.000 stycken. Kontoinflödet från dessa är nytt rekord för Avanza. Antalet konton uppgick per den 30 juni till 205.800,

att jämföra med 165.000 vid årsskiftet.

Nicklas Storåkers, VD, för Avanza kommenterar med att "Avanza har gjort mycket bra ifrån sig trots ett tufft börsklimat."

Målet om att växa med 20-30 % kvarstår. Det ser dock inte ut att hålla detta år, men på längre sikt. Redan 2005 växte företaget förbi alla de stora bankerna när det gäller antalet aktieaffärer på Stockholmsbörsen. Det är från storbankerna som de flesta spararna fortfarande kommer.

Intresset för Avanzas pensionssparande är stort. Många flyttar av den orsaken till nätmäklaren.

Resultat per aktie minskade med 9 (+10) procent till 3,65 (4,01) SEK

Värderingsmässigt handlas Avanza på p/e 9 för innevarande år. Avanza avser att dela ut 70 procent av vinsten. Det innebär att utdelningen motsvarar en direktavkastning på drygt 7,5 procent. I rapporten framgår att de avser att höja den med 25 öre från 5 kronor till 5,25kr. Samtidigt kvarstår bolagets målsättning om långsiktig vinsttillväxt på 15 till 25 procent.

Rörelseintäkterna för de senaste fyra kvartalen är tämligen stabila, medan vinsten tenderar att minska kvartal efter kvartal. Även vinstmarginalen går ned och ligger nu på 35%, att jämföra med 39% för ett år sedan.

Med tanke på att det svaga börsklimatet, som i synnerhet påverkar finansmarknaden, ser ut att hålla i sig ännu något år, blir rådet att "avvakta". Avanza är köpvärd den dagen börsen på nytt visar styrka, men där är vi inte i nuläget.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?