Post entry

Avega: ett konsultbolag med stark tillväxt

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Avega är ett välskött konsultbolag i stark tillväxt på 24%, acceptabel vinstmarginal och hög direktavkastning(8,5%). Avega är ett bra bolag på lång sikt främst.

Avegas profil är en slags mix av Know IT och Connecta. De har erfarna konsulter med liknande kompetensområden som Know IT och Connecta. De skiljer sig lite genom att Avegas konsulter är yngre, pga av företagets lägre ålder, och samtidigt har lång erfarenhet. Inga anställda har enligt uppgift mindre än 5 års erfarenhet.

Ledningen har stor erfarenhet av konsultföretag. Jag vet att VD, Jan Rosenholm, och flera i ledningsgruppen på Avega har arbetat tillsammans i 15 år. Innan Avega arbetade de inom samma affärsområde på ett annat stort konsultbolag där de också levererade liknande resultat och tillväxt under slutet av 90-talet. Det är denna grupp som är de verkligt stora ägarna i Avega. Ägarstrukturen i bolaget liknar faktiskt H&M med stora dominerande ägare som VD och styrelseordförande.

Avegas börsvärde är 258 mkr (kurs 23 kr). På något drygt års sikt med oförändrad tillväxt borde de kunna stiga i värde med 25%/år och på sikt komma upp i nivå med Connectas(899 mkr) och Know IT(1250 mkr).

Riskerna som jag bedömer det ligger i att kunna behålla personalen och att klara tillväxten. Personalen attraheras av lönemodeller där man får en hög andel av vad man dragit in i lön. Tillväxten är dock mest beroende på vilken förmåga man har att starta nya framgångsrika satsningar/dotterbolag och tillsätta kompetent ledning i dessa.

Avega är idag i hög grad beroende av konsultmarknaden i Stockholmsmarknaden. Man saknar etablerade kontor ute i landet som exempelvis Know IT har. Avega har startat dotterbolag i Öresundsregionen och även i Göteborg men den satsningen har vad jag förstått hittills inte gett marginaler i nivå med Stockholmsverksamheten. Framgång i dessa regioner är viktiga för framtida tillväxt.

Det som imponerar med Avega är att man hittills lyckats växa organiskt. Det leder till lågt behov av kapital och medger hög utdelning till aktieägarna.

Handeln i aktien är relativt låg trots att den nyligen bytt lista till NASDAQ OMX Small Cap. Det beror kanske på att free-float är låg eftersom grundarna behållit och ökat sina aktieinnehav och att även de anställda och insiders har stora innehav. På insiderlistan finns bara köp-poster.

Avega har uppgett som skäl för notering på NASDAQ OMX att man skall bli aktuell för större investerare(fonder och institutioner). Jag har hört att det tar 6-9 månader för ett bolag att få effekt av att byta lista. Kanske får vi se en påverkan detta halvår.

Avega gick in på börsen 2007. Introduktionspriset var 18 kr. De har gått 21 % bättre än OMXS30 sedan dess, utdelningarna borträknade. Fjolårets utdelning var på 2 kr, dvs ca 8,5 %. Man har satt som mål att dela ut 50% av vinsten.

Det blir intressant att se rapporten på onsdag, den 16:e februari. Om inte kostnaderna för tillväxten (24% omsättningsökning hittills i år) drar ned resultatet alltför mycket så borde vinsten vara relativt hög för det senaste kvartalet eftersom det är högkonjunktur i konsultbranschen.

Om man inte klarar av att leverera bra vinst bör man minska tillväxttakten något och prioritera vinsten.

Avegas bevisade förmåga att växa organiskt, att attrahera personal ger trygghet. Det kombinerat med ledningens erfarenhet av branschen och personalens(insiders) stora egna köp av aktien borgar för en stark utveckling de närmaste åren.

En kurs på 30 kr, 25% över ATH på 24 kr, bör man rimligen nå under 2011. Om kursen stiger mer än vad omsättningen ökar kan kursen nå ännu högre höjder.

En tillväxt på 24% och en utdelning på 4-8% ger ca 30% i avkastning per år. Det är tillräckligt för att rekommendera KÖP.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?