Post entry

Axfood: Tuffar på åt rätt håll, men inte utan problem

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Axfood leverar, men skulle kunna göra ännu bättre genom att öka lönsamheterna på stora delar av verksamheten.

Axfoods årsredovisning damp ner i brevlådan igår, så jag har tagit mig tid att läsa igenom den lite. Gillar att läsa pappersvarianterna och har ingen stress med mina affärer så jag kan vänta tills de kommer :-)

Detta är ju en aktie som väl inte direkt får pulsen att öka, men den ser till att hjärtat slår konstant.

Genomgripande tycker jag väl att företaget är på väg åt rätt håll, man växer sakta men säkert. Dock har man en del problem också, men det ser jag mer som förbättringsmöjligheter.

Vad gäller moderbolaget så är det en sak jag gillar och det är att man verkar inte betala ut hutlösa kompensationer till ledande befattningar som andra företag gillar att göra. Men jag tycker att företagets mål för 2011 att minst nå samma resultat som 2010 är lite lågt satt mål. Man ska ju sikta mot stjärnorna för att nå trädtopparna heter det.

Om vi ser på de olika delarna så har vi:

Willys

Willys ÄR Axfood, det är här man tjänar pengar och det är här man växer. Det enda negativa om den delen är att rörelsemarginalen minskat de senaste två åren. Dock ligger den fortfarande över 4% som är företagets mål.

Hemköp

Det gamla sorgebarnet Hemköp är på väg tillbaka, inte med dunder och brak, men väl på väg tillbaka. Vinsten har ökat två år i rad sedan minusresultatet. Marginalerna är fruktansvärt låga och något de måste jobba med. Att omsättningen sjunkit men nästan 10% är bara naturligt när man har 7 butiker färre vilket är ca 10% av butikerna. Av butikerna som försvunnit så 5 blivit Hemköp och 4 lagt ned. Jag får det precis som ni till 9 st och antar då att man fått två nya butiker också. Hemköp är på väg åt rätt håll och här tror jag man kan jobba mera för att växa.

PrisXtra

Det här är butiker jag aldrig besökt då det är 5 st butiker i Stockholm. Det ser ut som Axfoods nya sorgebarn, de har haft lika dåliga marginaler som Hemköp och går nu back. Detta förklarar man med struktureringskostnader och vägbyggen på Norra Länken. Man säger sig få väldigt bra lägen på butikerna när vägbyggena är klara, men det är tidigast 2015. Så fram tills dess så får man nog räkna med att detta är ett sorgebarn. Det som är bra är att de utgör inte så stor del av totalt omsättningen (1.9%) och resultatet på -5 MSEK ska jämföras med totala resultatet på 772 MSEK. Jag förstår dock inte varför man måste ha en extra typ av butiker vilka av vad det jag kan läsa mig till inte skiljer sig märkbart från de andra. Någon som kan mer om dessa butiker?

Axfood Närlivs

Är bara 19 butiker, men förser även Handlarn och Tempo med varor. Faktiskt den näst mest lönsamma delen inom Axfood, med en omsättning större än Hemköp. Man har en lönsamhet dubbelt så bra som Hemköp även om den vek ned senaste året. Med en marknadsandel på 55% inom servicehandel kan det vara svårt att ta andelar så man bör nog försöa sig på att förbättra lönsamheten.

Dagab

Står för leveranserna internt inom koncernen och tycker väl inte att det finns så mycket att säga om den delen egentligen.

Jag tror man kommer att fortsätta några procent varje år nu, men någon rakettillväxt kan man inte räkna med. Det som skulle kunna få fart på vinsten är om lönsamheten ökar i alla segmenten utom Willys.

Jag skulle nog vilja se en p/e på under 14 dvs en kurs på 230 kr med dagens vinst innan jag tänker mig att öka.

I övrigt är jag ganska nöjd med att man nöjde sig med en 20% ökning av utdelningen till 12 kr, man delar nu ut 73% av vinsten. Så mycket mer ska man nog inte betala ut.

Nuvarande kurs är 248,90 kr ger p/e 15,15 och en avkastning på 4,8%.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?