Post entry

Biophausia: vänder till vinst

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Åtgärden ger Biophausia en starkare balansräkning och förbättrat kassaflöde med 85Mkr.

Biophausia är forskningsbolaget som för några år sen slog om till import för generika. Genom köp av 2 st läkemedelsportföljer från ASTRA ZENECA samt Medas parallellhandelsbolag Cross Pharma. Totalt spenderade man 770 Mkr och mer än hälften lånefinansierades. Detta var verksamheter med bra kassaflöde som skulle bilda en bas för fortsatt tillväxt, men man har haft endel otur de senaste året i och med omställningen av apoteksmarknaden, förhoppningsvis är det endast ett hack i resultatet.

2010-10-12 Specialty Pharma-bolaget BioPhausia har sedan en tid tillbaka arbetat med en strategiöversyn i bolaget. Den rent operativa delen av översynen är idag avslutad.

1. I samband med att Biophausia meddelade marknaden om sin renodling och fokus på den nordiska marknaden i mitten på augusti aviserades även att veterinärbolaget Omnidea skulle säljas. Bolaget omsatte första halvåret 2010 cirka 4,5 miljoner kronor mer ett EBITDA-resultat på cirka -1 miljon kronor.

2. Under slutet av september meddelade Biophausia att de avyttrade OTC-produkter till Meda för 190 miljoner kronor. Likviden användes för att amortera banklån om 195 miljoner kronor. Åtgärden ger Biophausia en starkare balansräkning.

Resultatet av renodlingen Vi har idag två förlagslån på i storleksordningen 160 miljoner kronor kvar och normala rörelsekrediter. Det innebär att vi har en mycket bättre situation än förut", säger Hartmanis och tillägger att "oaktat det vi säljer bort, förbättras kassaflödet med i storleksordningen 85 miljoner kronor och det är stora pengar".

Den absolut viktigaste händelsen under året är omregleringen av apoteksmarknaden.

1. Målet med omregleringen på marknaden är att ge konsumenterna ökad tillänglighet, Bättre service och Bättre tjänsteutbud och Billigare läkemedel . Dock har man påbörjat en revision för att utvärdera omregleringen där vissa steg antagligen kan komma att ändras framöver. I Sverige var läkemedelspriserna redan innan omregleringen lägre än EU-genomsnittet. [pdf]Att köparna av läkemedel styckas upp i mindre enheter ger ett sämre förhandlingsläge gentemot producenterna, vilket regeringen tack och lov förstod. Lösningen blev prisreglering, och därmed försvann också prispressen ur upplägget vilket hade kunnat skada marknaden på flera sätt.

2. osäker marknad manade till försiktighet. Vi var väldigt försiktiga som vi sade i vår Q2-rapport. Istället för att fylla lagren, avvaktade vi i väntan på att det första avtalet, som vi gjorde med Apoteksgruppen, skulle gå igång. Man kan tycka att det ledde till ett dåligt resultat i början av året, men det var en medveten handling för att inte bygga på oss ett stort lager som kanske hade fått kasseras om vi inte hade nått ett avtal", säger Biophausias VD Maris Hartmanis till

3. implementeringen av de nya rutiner som avregleringen av apoteket har medfört har inte varit helt smärtfri. Både vi och andra bolag som oss och apotekskedjorna har inkörningsproblem. Det tar tid att sätta upp nya system, att etablera nya arbetssätt och det tar tid att lära känna varandra. Det är ungefär som att starta på ny kula", säger Hartmanis. De har färre antal apotek i dagsläget", säger Hartmanis. I samband med avregleringen av Apotekets monopol såldes 615 av de totalt 945 stycken apotek som fanns innan monopolet släpptes

4. Bolaget är idag huvudleverantör till Apoteksgruppen som ägs av 150st småföretagare samt 2 st andra koncerngrupper av apotek.

Första halvåret visar på 28 procent sämre försäljning och en förlust på 14 Mkr som härledes från biophausia medvetna försiktighet och att man principtielt inte hadde några avtal gällande

Andra halvåret De nya apoteksavtalen började gälla från och med juni månad. Man avslutade renodlingen i september meddelade då man avyttrade OTC-produkter till Meda för 190 miljoner kronor. Likviden användes för att amortera banklån om 195 miljoner kronor. Åtgärden ger Biophausia en starkare balansräkning vilket förbättrar kassaflödet med i storleksordningen 85 miljoner.

Borträknat engångskostnader kommer Biophausia att få ett kraftigt förbättrat resultat och kassflöde efter det man nu är klar med renodlingen och minskningen av skulderna, ett av biophausias problem var att skulderna åt upp bolaget innefrån

Man behöver ju inte vara ett Mattegeni för att räkna ut att bolaget nu har vänt på skutan genom denna Rockard

Tar man desutom tillbaks tidigare förlorad omsättningsras på 28% borträknad såld portfölj, så finns det mer att hämta.kan man sen sedermera knyta ihop säcken ytterligare med flera avtal och utökad försäljning finns det fog för ordentliga kurshöjningar i Aktien.

Resultatet av renodligen borde visa sig redan vid det fjärde kvartalet.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?