Post entry

Borevind: vad skall man tro?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Borevind - investmentbolag med tillväxtambition. Vinsten är förmodligen av engångskarraktär. En nyemmisson kan anas runt hörnet.

Borevind släppte idag (16maj08) en stark rapport. Kursen rusar med 30% och når 17,50kr som högst. För två dagar sedan kostade aktien 11,25kr och låg i fallande trend. Vad skall man tro?

Rallyt började igår, i samband med att investmentbolaget meddelade att Solpanelstillverkaren Gällivare Photovoltaic i Gällivare ökar produktionen med 50 procent och nyanställer cirka 30 personer. Investeringen syftar till att öka verkningsgraden på solpanelerna. Även omsättning och rörelsemarginal påverkas positvt. Uppgången den första dagen i rallyt blev 20%.

Förvärvet av GPV innebar en kraftig expansion. Omsättningen ökade med nära 30%.

Resultatet på 1,43kr för kvartal 1 är det som lockar. Visserligen ingår en engångsvinst i samband med försäljningen av RES Skandinavien, men grovt räknat blir det ändå en krona kvar.

Somliga hade räknat med ett besked om en nyemission, eftersom att Borevind har en kraftig låneskuld, som följd av tidigare stora affärer.

Borevind hör till de sk. ”clean tech-bolagen” och måste därför betecknas som en aktie i tiden. Det är helt enkelt på modet att satsa i sådana företag som intresserar sig för förnybar energi. Det torde vara viktigt att förstå att Borevind inte är ett riskkapitalbolag, utan har en uttalat långsiktig strategi som går ut på att utveckla produkter och tjänster inom ett område med snabb utveckling och stor potential. I investmentföretagets portfölj finns en vid variation på satsningar i företag som är verksamma inom energislag som vind, sol, biobränsle, bränsleceller, spillvärme, geotermisk energi och vågkraft.

I en VD intervju nyligen, gjord av Redeye, betonar förre VD Owe Linton att investeringarna främst görs i företag som har tydlig affärsmodell med god intjäningspotential. Syfter är att ge positiva kassaflöden och en avkastning med begränsad risk. Samtidigt framkommer en optimism om att vara en av de ledande aktörerna i omställningen mot en hållbar energiproduktion.

Rapporten klargjorde att Anders Rabbe efterträder som ny VD. Ett VD skifte kan innebära vissa förändringar. Owe Linton fortsätter dock som styrelseordförande, vilket gynnar stabiliteten i ledningen.

Kassaflödet är positivt och Borevind avser att expandera ytterligare under 2008. Styrelsen förbereder sig för ännu några förvärv. Det kommer att ske genom emmiterande av nya aktier. Sammantaget kan sägas att den tillträdande VD:n Anders Rabbe i rapporten ger uttryck för fortsatt optimism inför resten av året.

Vad skall man tro?

Uppenbarligen har marknaden felbedömt potentialen i aktien. Priset på aktien har nu åter nått upp till kurstoppen i februari. Då rekommenderade flera kunniga att sälja aktien. Med facit i hand så har det varit ett gott råd. Jag tror att det är dags att återigen plocka hem eventuell vinst, och invänta nästa kursnedgång. Den snabba förvärvstakten kan komma att ge tillfälliga synnergiproblem. En aviserad utbyggnad är inte riktigt detsamma som att produktionen redan är igång. Kassan är uppenbart ansträngd på grund av belåning och kursen kan komma att pressas när emissionsaviseringen når marknaden. På sikt kan Borevind mycket väl klättra vidare, det är ett intressant bolag, i tiden, men i det kortare perspektivet tror jag att marknadens glädjeskutt är en överreaktion och att ett säljråd passar bäst.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?