Post entry

Botnia Exploration har mannen med guldbyxorna

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Nya fyndigheter och högt guldpris ger chans till kursdubbling!

Botnia Exploration är börsnoterat på Aktietorget , där aktiekursen i skrivande stund pendlar mellan 16 och 17 öre. Noteringen skedde så sent som i December 2009 med en teckningskurs på 14 öre/aktie. Hela bolaget värderas idag till ca 70-80 miljoner kronor.

Affärsíde och verksamhet:

Botnia Exploration är ett prospekteringsbolag med fokus på ädel-och basmetaller i Sverige och Norden. Man inriktar sig på de allra tidigaste faserna inom utveckling av fyndigheter, fältprospektering och gruvnära prospektering. Man önskar sedan avyttra en lönsam verksamhet inom några år eller ingå samarbete med andra bolag för att utveckla fyndigheten till gruva.

Jag fick upp ögonen för bolaget när man förvärvade Hansa Resources Sweden AB från dess Kanadensiska huvudägare i mars 2010. Affären skapade en ytterst fördelaktig exponering mot den sk. Guldlinjen och speciellt projektet Vargbäcken i Lycksele kommun. Tidigare uppskattningar gjorda av det Kanadensiska bolaget gav guldfyndigheter i området innan brytning på en bra bit över 900 miljoner kronor till dagens spotpris. Projektet har högsta prioritet och provbrytning väntas ske i November efter ett förväntat godkännande hos Länsstyrelsen. En lyckad sådan kommer ge bolaget en uppsving både kurs- och kassamässigt.

En annan stor guldfyndighet som Botnia hittat är Forsheden där guldhalten är osedvanlig hög, ofta ovanstigandes 15gram/ton. Det att jämföra med den mycket större konkurrenten Lappland Goldminers nystartade gruvprojekt med halter på 1-2gram/ton.

En imponerande "portfölj" innehållandes cirka 40 guldprojekt med olika prioritet ser lovande ut för framtiden. Man har fler projekt än jämförbara konkurrenter såsom Wiking Minerals och Alcaston, vilket ger något minskad risk. Det finns dock mer positivt att utläsa ur bolaget!

Ledning:

VD, Bengt Ljung - Mannen med guldbyxorna - enligt den senaste intervjun för Realtid.se. Äger själv ca. 43miljoner aktier i företaget och har mångårig erfarenhet inom företagsledning. Han har varit VD för exempelvis ABB och Atlas Copco.

Bengt Ljung emitterade även ut 43 miljoner aktier var till tre stycken utvalda och erfarna geologer som kom att bli delägare i bolaget - Göran Pettersson, Torbjörn Gran och Ingemar Åslund.

Ledningen har både intresse och kännedom inom branschen, vilket är oerhört viktigt för att lyckas även på lång sikt.

Finansiell ställning:

Prospektering i ett nystartat bolag som Botnia medför att det inte finns några intäkter att tala om i dagsläget, därför tänker jag inte dra upp alla räkenskaper i sifferform som man ändå kan få utläsa själv via www.botniaexploration.com. Det har nyligen genomförts ett antal nyemissioner och fler kan inte uteslutas. Däremot väntas provbrytningar ge åtminstone 20 miljoner kronor tillbaka redan år 2011. Det verkliga värdet uppstår först nära bolaget uppgraderar de fyndigheter som återfinns i "portföljen". Kan ledningen göra om de befintliga tillgångarna från inmutningar till reserver ökar värdet på både bolag och aktie. Även en mindre affär skulle innebära att bolaget får medel till att ytterligare utveckla övriga inmutningar.

Sammanfattning:

Företaget gynnas kraftigt utav fortsatt stigande guldpriser och Bengt Ljung säger att han inte skulle bli förvånad om man kom fram till att Botnia är värt tre gånger så mycket som 70 miljoner, något som ger en mycket attraktiv värdering i dagens läge. Risken för ännu en utspädning må vara hög, men jag anser att chansen till kursdubbling lockar.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?