Post entry

Catech: fyra gånger vinsten

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Catech säljer automatiska kantautomater till sågverksindustrin. Det är uppgraderingar, service och reservdelar som kommer att stå för vinsten kvartal fyra.

Catechs produkter och system ökar produktivitet och lönsamhet på sågverk, genom rationalisering av arbetet. Kantautomaterna hanterar, mäter och sågar brädor automatiskt, enligt det bästa priset för varje sågad bräda. Catech AB har ett brett produktprogram och är den enda leverantören av en helt obemannad kantautomat. De konkurrenskraftiga priserna och de effektiva systemen gör att investeringen snabbt blir lönsam.

Catech har levererat cirka 200 system över hela världen, i: Sverige, Norge, Finland, Australien, Nya Zeeland, Chile, Sydafrika, Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien, Österrike, Storbritannien, Skottland, Polen, Lettland och Ryssland.

Tredje kvartalet 2008: Resultat per aktie:0,03 kr.

Efter tre fjärdedelar av året är den sammanlagda vinsten: 0,17 kr. (0,03)

Sannolikheten är stor att en helårsvinst på 0,20kr uppnås. Det ger ett p/e-tal på 4.

Soliditeten har avsevärt förbättrats under 2008, och ligger nu på 40 procent jämfört med 20 procent de tre första kvartalen 2007.

Omsättningen hittills i år är upp 70 procent till 46,9 miljoner kronor (27,6).

Catechs kunder har svårt att få avsättning för sin produktion, vilket leder till stora lager.

Ett minskat nybyggande medför lägre efterfrågan hos Catechs kundgrupper.

Catech har därför reviderat sin bedömning av den närmaste framtiden. Bedömningen är att färre nya anläggningar kommer att beslutas för investering. Däremot bör försäljningen till eftermarknaden fortsatt ligga på en god nivå.

Uppgraderingar, service och reservdelar bedöms svara för en relativt stor del av försäljningen under de närmaste månaderna.

Råvarans andel av produktionskostnad och försäljningspris för sågade produkter stiger och det innebär att det blir ännu viktigare att ta tillvara råvaran på ett optimalt sätt. Det gynnar efterfrågan på kantautomater, som bland annat effektivt optimerar utbytet ur råvaran.

Catech arbetar med ett stort antal projekt i Sverige och i utlandet. Bedömningen är att några projekt kommer att bli redo för avslut under hösten 2008 och första kvartalet 2009.

Vid ingången av 2008 var kursen 0,85 kronor och vid utgången av perioden var aktiekursen 0,90 kronor. Aktien handlades under perioden som högst till 1,35 kronor och som lägst till 0,61 kronor.

Catec har en storägare. Han har fortsatt att insiderköpa under augusti och kontrollerar numera 25 Procent av bolaget.

Likviditeten i aktien är "lövtunn". Den som håller ögonen öppna kan finna tillfällen att fyndköpa. Kursen har stått emot turbulensen tämligen bra.

Det finns i nuläget ingen riktig morot, däremot har många andra aktier på marknaden jämförelsevis blivit billiga. Verksamheten i Catech stödjer sig på en enda produkt. Jag tror därför att man skall avvakta. På lite längre sikt är utsikterna goda.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?