Post entry

Countermine: det är nu det ska hända

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Countermine har utvecklat världens mest effektiva minröjningsmaskin. Sommaren 2007 har man äntligen flera stora kontrakt på gång. Det är nu det ska hända! Användaren "Glepar" rekommenderar köp.

Countermine

Countermine Technologies är ett Södertäljeföretag som tillverkar minröjningsmaskinen Oracle. Countermine startades 1997. Affärsidén är att dels utveckla minröjningsmaskiner, dels bedriva minröjning i olika delar av världen genom olika intressebolag.

Förutom minröjning utvecklar och säljer bolaget olika typer av brandfordon till svenska brandförsvaret.

Aktien är noterad på NGM-listan och antalet aktier är totalt 49.393.551 st varav 2.250.000 A-aktier.

Oracle och Alleycat samt övriga brandfordon ORACLE, som utvecklats av Countermine, är världens mest kraftfulla mekaniska minröjningsmaskin. Oracle II, som den senaste versionen heter, klarar lätt minröjning ner till 50 cm djup. Det är man ensamma i världen om. Maskinen slår sönder minorna innan de hinner detonera. ORACLE har kapacitet att sanera över 40.000 m 2 minerad mark per dag. Inget annat minsaneringsfordon i världen kan röja med samma hastighet. I juni-juli 2007 räknar man med att ha ytterligare en version av Oracle färdig. Den kommer att ha ytterligare ett verktyg monterat som kan göra att man blir det första mekaniska minröjningsfordonet i världen som får arbeta utan efterkontroll.

Alleycat är ett räddningsfordon, för brandförsvar och räddningstjänst, avsett för trånga miljöer. Countermine säljer också METZ stegbilar och hävare.

Koncernstruktur

Countermines koncernstruktur är något invecklad. För att korrekt kunna värdera aktien är det emellertid av högsta vikt att förstå den.

Moderbolaget heter Countermine Technologies och är det bolag som analysen här gäller. Countermine Technologies kallas hädanefter för CMT.

CMT har två st helägda dotterbolag:

Countermine Engineering, som utvecklar och tillverkar minsaneringsutrustning.

Ulf Grauers Svenska försäljnings AB, som marknadsför och utvecklar stegbilar och utrustning till räddningstjänsten.

Dessutom äger CMT 65,8 proent av det brittiska intressebolaget Countermine PLC. Vissa investerare har emellertid också konvertibler och optioner i intressebolaget. Vid fullt utnyttjande av dessa kommer CMT:s ägarandel att sjunka till drygt 45,0 procent.

Countermine PLC startar i sin tur dotterbolag i de olika länder där minröjning bedrivs eller kommer att bedrivas. I dagsläget finns:

”Terrafirma d.o.o.” i Kroatien

“Countermine Mayýn Temizleme ve Mühendislik Limited Þirketi” i Turkiet

Countermine PLC har också dotterbolaget “Countermine Operations” som används för den operativa minröjningsverksamheten utöver de nationella bolagen.

Ett bolag håller dessutom på att bildas i Libyen.

Marknadsnotering av Countermine PLC

Avsikten är att notera Countermine Plc på AIM (Alternative Investment Market) i London före utgången av 2007. Det kommer att göras så fort bolaget får den första större minröjningsordern. Countermine PLC kommer då att tillföras mer kapital genom en nyemission i Storbritannien. CMT:s ägarandel i Countermine PLC kommer då att sjunka till mellan 25 och 40 procent. Jag räknar försiktigtvis med 25 procent.

Marknadsöversikt Det Countermine åstadkommit i minröjningsbranschen hittills är kanske inte så imponerande. Countermine Operations har sedan år 2000 arbetat i Kroatien. Man har hittills inga order i andra länder men det finns många tecken på att 2007 kan bli det år när Countermines minröjningverksamhet kommer igång på allvar.

Kroatien

I Kroatien har Countermine Operations sammanlagt sanerat över 3,3 miljoner kvadratmeter minerad mark. Kroatien har varit en bra referens men har inte givit något större ekonomiskt överskott eftersom CROMAC som ansvarar för minröjningen i Kroatien delat upp anbuden i små områden som inte varit särskilt lämpade för den stora Oraclemaskinen. Det finns tecken på att detta håller på att ändra sig.

2007-05-29 erhöll Countermine sitt största minröjningsuppdrag någonsin om 1 400 590 m2 (18,9 MSEK) utanför den kroatiska staden Gospica.

VD Lars Nylin kommenterade:

-Minröjningen fortsätter i Kroatien i en ökande takt. Det kan vara ett trendbrott på gång. CROMAC har infört en ny modell när man upphandlar röjningsuppdrag. Uppdragen ser ut att bli större och mer sammanhållna. Detta gör att avbrotten mellan uppdragen blir färre och att TerraFirma d.o.o kan planera sin verksamhet i flera månader framåt.

Turkiet

Turkiet har skrivit under Ottawaavtalet och förbundit sig att röja alla minor i landet före år 2014. Countermine var år 2006 inblandad i en anbudsprocess i landet som avbröts. I dagsläget är man inblandad i förhandlingar om ett antal olika projekt. Man har redan bildat det turkiska intressebolaget “Countermine Mayýn Temizleme ve Mühendislik Limited Þirketi”.

I början av juni stoppade emellertid den turkiska regeringsrätten Danistay upphandlingsprocessen enligt den modell som tidigare bestämts. Det troliga är att kostnaden för minröjning nu kommer att bakas in i statsbudgeten och att processen försenas till hösten 2007.

De turkiska projekten är:

1. Gränsövergångsprojektet i Mardin (316.000 m2). Detta är ett mindre projekt som är tänkt att vara en ingång för Countermine i Turkiet. Kommer troligen också att användas som certifiering för Oraclemaskinen i landet.

2. Regionen Mardin (48 800 000 m2). Anbudsrundan bör starta strax efter det mindre gränsövergångsprojektet.

3. Regionen Sanliurfa (61 200 000 m2) kommer snart efter att anbudet i Mardin blivit kontrakterat. Ytterligare regioner kan följa.

4. Ett privat uppdrag (6 000 000 m2) där Countermine samarbetar med ett konsortium för jordbruksutveckling. Förhandlingarna om privatisering av området har här dragit ut på tiden.

Angående Turkiet ska tilläggas att landet är politiskt oroligt. Ett nyval är planerat i landet till den 22 juli för att lösa de politiska problemen. Det finns en viss risk att de politiska problemen kan komma att fördröja minsaneringsverksamheten i landet.

Egypten

I Egypten har man sedan sommaren 2006 arbetat tillsammans med egyptiska myndigheter med planering för ett större minröjningsprojekt. Det är enorma ytor det gäller. Uppdragen kan komma att kräva c:a 50 Oraclemaskiner och pågå under 10 år. Den andra Oracle II-maskinen som blir färdig i juni/juli 2007 är tänkt att användas för certifiering i Egypten.

De aktuella områdena i Egypten är:

Western Desert projektet (2 870 km2)

En oljefyndighet längs med Libyska gränsen (28 000 km2).

Libyen

2007-05-25 lämnade Countermine ett pressmeddelande om att ett samarbetsavtal ingåtts med Anti Mine Association (AMA) i Libyen. Man skriver:

Samarbete skall resultera i en omfattande orderingång då behovet i landet beskrivs som enormt. AMA fördelar minröjningsuppdrag i samverkan med bland andra National Oil Corporation och inrikesministeriet. Registrerings- och tillståndsförfarandet för det lokala bolag som skall bildas tar ca 6-8 veckor.

AMA skriver i ett brev bifogat pressmeddelandet:

”We look forward to working closely together in Libya and beyond and we hope that we can speedily begin our joint efforts in earnest very soon”

Afrika - Söder om Sahara

2007-05-14 slöt Countermine ett samarbetsavtal med Lonrho PLC för att utveckla minsaneringsverksamhet i Afrikaregionen söder om Sahara. Lonrho är ett brittiskt investmentföretag som satsar på olika typer av investeringar i Afrika som gruvor, oljefyndigheter, jordbruk, hotell och flyglinjer. Lonrho är ett mycket starkt varumärke i Afrika efter 60- och 70-talen när Lonrhokoncernen var ett av Afrikas största företag. Det ”nya Lonrho” med VD David Lenigas i spetsen vill återta rollen som en ledande aktör i södra Afrika. Det är troligt att Countermines första uppdrag i Södra Afrika kommer att bli i Angola som har mycket stora problem med minor.

Jordanien

Här har man tidigare fått klartecken på ett mindre projekt men problem med finansiering kvarstår.

Iran

Marknadsbearbetning pågår. Representanter från Iran har varit och tittat på fälttester av Oraclemaskinen utanför Södertälje. De sägs ha varit imponerade. Iran har ett behov av 10 maskiner.

Övriga länder

Marknadsbearbetning sker i ytterligare länder som t.ex. Irak (norra delen) och Libanon.

Brandfordon och Alleycat Försäljning och service av brandfordon pågår genom Countermine Engineering. CME har sålt två METZ stegbilar och två METZ hävare under Q1 2007. Man hade en orderstock på 21,5 MSEK vid utgången av 2007 och fler anbud finns ute. Räddningsfordonet Alleycat väcker ökat intresse både i Sverige och internationellt.

Framtidsutsikter

Countermine har i flera år enträget arbetat på flera fronter för att sälja in sin högeffektiva lösning för minröjning. Det finns flera tecken på att det arbetet äntligen börjar bära frukt under 2007. Bolaget har mycket god chans till stora order i både Turkiet, Egypten , Libyen och södra Afrika. Minröjningsarbetet i Kroatien utökas under tiden med större och större områden. Övriga länder som t.ex. Iran, Irak och Jordanien får ses som en ren bonus om det skulle komma order därifrån också. Många länder har skrivit på det s.k. Ottawaavtalet där de förbinder sig att röja alla minor i landet inom 10 år. De börjar få bråttom nu.

Jag tror att Countermine under återstoden av 2007 kommer att få en stor order i Mardin i Turkiet (48 800 000 m2). Dessutom en riktigt stor inledande order i Egypten där certifiering bör inledas under sommaren, ett eller flera uppdrag i Libyen i samarbete med AMA samt i södra Afrika i samarbete med Lonrho.

Prognos för 2008

År 2008 bör minröjningen vara i full gång på flera fronter. För detta behövs Oraclemaskiner.

För närvarande har Countermine kapacitet att tillverka c:a 6 maskiner om året men det finns planer för hur man snabbt ska kunna utöka denna kapacitet.

Min bedömning är att följande antal kommer att levereras under 2008 till de olika länderna:

Egypten 15

Turkiet 2

Libyen 2

Södra Afrika 1

Kroatien 1

Totalt 21 st Oracle II-maskiner.

Marginalerna på Oraclemaskinerna har förut uppgivits ligga runt 40 procent och försäljningspriset 11,5 MKR. Av försiktighetsskäl sänker jag priset till 10 MSEK och marginalen till 30 procent.

Total intäkt blir då 210 MKR vilket ger en vinst på maskinerna på 63 MSEK.

Räknar med att Countermine PLC under året kommer att ha i genomsnitt 18 aktiva Oraclemaskiner ute i världen. En del av dem levererades redan under år 2007.

En ORACLE har kapacitet att sanera över 40.000 m 2 minerad mark per dag. Snittpriset per kvadratkilometer ligger på knappt 2 USD. Jag räknar med att det priset kommer att sjunka något och använder 12 SEK/kvadratmeter. Marginalen för minröjning med Oracle ligger runt 30 procent. Säkerligen kommer den marginalen också att sjunka, kanske neråt 20 procent.

Hur stor del av tiden kommer en Oraclemaskin verkligen att användas då? Det är kanske den allra svåraste frågan att svara på. Jag väljer här att vara riktigt försiktig och säger 30% av tiden. Varje minröjningsmaskin kommer då att röja 40000*0,3*365 = 4.380.000 m2 om året vilket ger en total intäkt för minröjning på 4.380.000*18*12=946 MSEK.

20% nettovinstmarginal ger en vinst på 189 MSEK till Countermine PLC. Av detta tillfaller 25 procent, d.v.s. 47 MSEK.

Vad gäller brandfordon så verkar också försäljningen öka. Efter Q1 2007 hade man en orderstock på 21,5 MSEK för leverans under 2007 och 2008. Ytterligare order för leverans 2008 bör tillkomma eftersom fler anbud finns ute. Räknar med 13 MSEK i intäkt 2008. Marginal 30 procent på dessa också ger 4 MSEK i vinst.

Vinst före skatt år 2008 hamnar då på 63+47+4=114 MSEK.

Efter skatt blir det 82 MSEK.

Countermine befinner sig vid det här laget i ett expansivt skede med hög tillväxt och ett P/E på minst 15 bör kunna användas. Det ger en målkurs för 2008 på 25 SEK.

Denna kurs bör kunna nås halvvägs in i 2008 d.v.s. per 2008-07-01 och min rekommendation blir starkt KÖP, speciellt som både omsättning och vinst torde öka kraftigt år 2009.

Risker

Countermine arbetar som regel i länder med mycket korruption, ineffektivitet och stora politiska problem. Det kan lätt innebära förseningar eller att kontrakten inte alltid går till ”bäste man”. Detta är en risk man bör tänka på innan man investerar i Countermine. Till viss del har jag försökt kompensera för risken genom att vara mycket försiktig i mina bedömningar av ytor, priser, marginaler och andel i Countermine PLC, men fortfarande finns naturligtvis en reell risk att Countermine inte får något stort uppdrag under 2007. Då är aktien högt värderad.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?