Post entry

CTT Systems: på väg att lämna trädtopparna

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Utvecklingsbolag som tar över 10 år på sig att bli lönsamma brukar oftast floppa. CTT Systems ser däremot ut att vara ett undantag som i år kommer att vända förlust till vinst.

Det lilla fuktregleringsbolaget CTT Systems har haft det lite motigt ända sedan de fick sitt definitiva genombrott för två och ett halvt år sedan. Hösten 2005 tecknades ett avtal med Boeing som vid tillfället värderades till cirka 2 mdr kronor över en 20-årsperiod. Enbart dessa leveranser skulle med god marginal räcka för att generera en fin lönsamhet. Denna order har både bantats och försenats vilket satt sina spår i aktiekursen. Under detta år finns emellertid goda möjligheter att äntligen vända den negativa resultattrenden och visa svarta siffror.

Den avgörande faktorn är att Boeings 787 program inte drabbas av ytterligare förseningar. Hittills har CTT endast levererat till de 5 första flygplanen. Under 2008 räknar de med att takten ökar till ett 50-tal leveranser som sedan kommer att dubbleras under 2009. År 2009 bedömer bolaget även att reservdelsförsäljningen tar fart på allvar. De har redan fått en beställning från samarbetspartnern Satair på 2,6 MUSD. CTT skriver också i sin bokslutskommuniké att: "Under 2008 kommer våra utvecklingskostnader för B787 programmet att minska samtidigt som de nödvändiga investeringarna i produktionsavdelningen avslutas."

Om CTT får rätt i sin bedömning av B787 programmet så bör bolaget visa en riktigt anständigt lönsamhet inom cirka ett år. Exakt när de når break-even och vilka resultat som kan genereras på lite längre sikt är högst osäkert. För innevarande år räknar vi med ett noll-resultat. I det korta aktieperspektivet är det dock viktigast att trenden pekar åt rätt håll. Enbart B787 avtalet kan generera årliga intäkter på 50-60 MSEK och ett resultat på 15-20 MSEK. Det borde motivera huvuddelen av dagens marknadsvärde på bolaget som är cirka 300 MSEK.

Aktien handlas idag på ungefär samma nivå som den gjordes vid börsintroduktionen 1998. När bolaget visar svarta siffror bör marknaden vara beredd att värdera bolaget betydligt högre än så. En extra skjuts i aktiekursen kan mycket väl komma om marknaden börjar betrakta CTT som en clean-tech aktie i vinnarhålet. Flygindustrin är en av de stora miljöbovarna avseende utsläpp av koldioxid. CTT´s avfuktningssystem sänker flygplansvikten och därmed bränsleförbrukningen på ett påtagligt sätt och kunden kan enkelt påvisa att de har bidragit till minskade utsläpp. Efter att ha flugit ett antal år strax över trädtopparna så kan man nog räkna med att CTT nu är på väg mot högre höjder.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?