Post entry

Dannemora Mineral: Lockande rabatt

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Dannemora Mineral ska återuppta produktionen i Dannemora järnmalmsgruva under andra kvartalet 2012 och ska 18 månader efter det komma upp i full produktionskapacitet som är 1,5 miljoner ton färdig järnmalmsprodukt per år. Produktionen av Dannemora gruvan beräknas räcka i 13 år. Det som känns mest spännande de här närmaste månaderna är de resterande 3-4 leveransavtalen som Dannemora ska plocka in. Vi anser att aktien står inför flera triggers framöver. Aktien är köpvärd.

Dannemora Minerals affärsidé är att återuppta produktionen i Dannemora järnmalmsgruva. Gruvan är inte obekant eftersom SSAB hade produktion i gruvan under senare 80-tal men lade ner driften 1992 på grund av det låga pris till följd av den låga efterfrågan på järnmalm. Då var inte Kina med i bilden. Nu är prisläget kring 160-190 USD/ton och det ger ett bra läge för Dannemora att ta vara på det höga priset.

Dannemora har kommit över finansieringströskeln då de i slutet av februari i år tog ett obligationslån på 120 miljoner USD, vilket motsvarar cirka 760 Mkr, med en ränta på 11,75 %. Inom parentes kan nämnas att bolaget ämnar att omvandla lånet från USD till SEK för att minska valutarisken. Räntan kan tänkas vara hög men med tanke på att bankerna tog tid på sig ville Dannemora med VD:n Staffan Bennerdt påskynda processen för att kunna påbörja driften och därmed ta vara på det höga järnmalmspriset. Hade de väntat på banken hade det kunnat ta allt från 1-3 månader till med en ränta mellan 7-8 %. Marknaden gillade besked om obligationslånet och bolagets driv i att påskynda processen. Ett villkor för att obligationslånet skulle gå genom var att de ska öka eget kapital. Detta gjorde de genom en riktad nyemission på 150 Mkr. Teckningen blev 126 % till teckningskursen 75 kr. Intresset var alltså väldigt stort bland de institutionella investerarna. Efter detta har de nu (31 mars 2011) en krigskassa på 980 Mkr som kan jämföras med deras börsvärde idag på 940 Mkr. Pengarna kommer att användas till utrustning, sovringsverk, driftsättning och dylikt.

För att minska riskerna ännu mer måste Dannemora skaffa fram leveransavtal. Dvs redan nu ha köpare till den järnmalm de ska producera. Hittills har de en klar med tyska Salzgitter som löper över 5 år och ska köpa 300 000 ton järnmalm varje år av Dannemoras totalt 1,5 miljoner ton planerade. Det kommer troligen behövas 3-4 leveransavtal till för att säkra hela produktionens försäljning. Det är här det blir spännande på kort sikt. Provleveranser har redan lämnats förra året till olika stålverk och dessa har tydligen varit positiva. Så med försiktighet bör de närmaste 3-4 månaderna alla leveransavtal vara klara. Detta skulle minska risken avsevärt i aktien och investerare kan då börja prissätta aktien högre. Det som kan nämnas här inom parentes är att sovringsverken kommer att byggas för en produktionstakt på 2 miljoner ton. Det betyder att de kan troligen öka sin produktion om allt går som det ska. En stor rabatt kommer dock finnas kvar ända in till mållinjen då det i nuläget inte går att terminsäkra (prissäkra) järnmalmspriserna då bankerna hittills inte utvecklat en sådan. Man kan tycka att bankerna är full medvetna om detta och vill ha en del i kakan och utveckla en sådan produkt. Skulle en sådan dyka upp närmaste 2 åren skulle Dannemora kunna värderas upp ordentligt om Dannemora nu bestämde sig för att prissäkra. Järnmalm är nämligen väldigt konjunkturkänsligt. Vid minsta lilla konjunktursväng kan Dannemora dyka ordentligt. Det är alltså av betydelse att ta vara på den återhämtande ekonomin och suget från Kina.

Toppen av isberget ser insiderinnehaven väldigt bra ut med styrelseordförande och grundare Nils Bernhard som äger aktier för (med dagens aktiekurs) värd cirka 61 Mkr. Styrelseledamoten Lennart Falk (också grundare) med sina 64 Mkr. VD:n har endast optioner som kan utlösas.

Nu till värderingen. Vi kommer att värdera Dannemoras framtida vinster väldigt försiktigt och köra enligt försiktighetsprincipen för att kunna räkna hem aktien även i ett dåligt scenario. Under 2012 kommer Dannemora inte hinna med full produktion och det är svårt att veta hur mycket de kommer hinna under det året. Om vi räknar med att de hinner med 400 000 ton järnmalm kan vi känna oss trygga. Dannemora kommer inte kunna sälja sin järnmalm till fullpris då deras järnmalm innehåller mindre järnmalmskoncentrat. Om vi till det använder ett försiktigt långsiktigt pris på 90 USD/ton kan vi känna oss nöjda. Räknar vi med en cash cost på 40 USD/ton får vi netto 50 USD/ton. Med de siffrorna och nuvarande dollarkurs och skattesats på runt 25-30% får vi en vinst/aktie på 6,5kr. Det medför ett p/e tal på lite under 12 för 2012 års prognotiserade vinst. Då har vi räknat på ett lägre pris än vad nu råder, högre cash cost och låg förväntan på produktionen under 2012. För 2013 räknar vi inte med att de hinner upp till full produktion heller utan räknar med att de hinner med runt 1,1 miljoner ton och använder samma pris och kostnad där. Det skulle ge oss en vinst/aktie på 18 kr vilket ger oss ett p/e tal på strax över 4. Det är lågt med tanke på att vi har låga förväntningar på samtliga punkter och ändå kan räkna hem aktien för 2012 års prognotiserade vinst.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?