Post entry

Diamyd: laddar för Marsresa

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

För det första bör jag understryka att detta är tänkt som ett investeringsråd med en ganska lång investeringshorizont. Färden kan innebära en hel del variation i priset på aktien, men så länge inget negativt kommit om de fas III tester som ligger till grund för en marknadsregistrering 2011/12 så har aktien goda chanser att bli en mycket bra investering

10 skäl att investera i Diamyd

1. Diamyd har projekt som är värda att utföra. Det handlar inte om att sälja kalsonger, jeans med hål i, eller lura av spelgalningar deras surt förvärvade pengar. Diamyds projekt handlar om att rädda världen från en diabetesepidemi som kan komma att kosta, och som redan kostar, samhället mycket stora belopp.

Det finns en ganska vanlig myt att diabetes botas med insulin. Detta är inte sant. En insulinberoende diabetiker måste ta insulin flera gånger varje dag, och noggrant kontrollera att blodsockret håller sig inom godtagbara gränser. Varje dag riskerar de att få för högt eller för lågt blodsocker, båda tillstånden kan vara mycket allvarliga, eller bli allvarliga tillsammans med till exempel bilkörning.

Diabetes är den vanligaste orsaken till blindhet hos vuxna. Andra vanliga komplikationer är njursvikt med njurtransplantation som möjlig följd, neuropati, dvs. nervskador och smärttillstånd, högt blodtryck, ketoacidos och problem med blodcirkulation som kan ge bensår och i värsta fall amputation som följd. Blodsockernivån kan bli mycket svår att hålla på rätt nivå om man helt saknar egenproduktion av insulin, men med egenproduktion av insulin kan nivån bli mycket jämnare och allvarliga komplikationer kan undvikas på längre och kortare sikt.

En annan myt är att man får skylla sig själ om man får diabetes. Diabetes typ 1 och LADA (en form av mindre aggressiv typ 1 diabetes, med långsammare förlopp och senare debutålder) är en autoimmun sjukdom, vilket innebär att kroppen attackerar de insulinproducerande cellerna.

2. Diabetes typ 1 (och LADA) är ett växande problem. Kundkretsen, dvs. andelen nyinsjuknade, har dubblats på cirka 30 år, och den tendensen ser ut att fortsätta. Detta är en större tillväxttakt än för sålda bilar. Detta är naturligtvis en tragedi för de som drabbas, och för sjukvårdskostnaderna i de land som drabbats hårdast (Skandinavien, Canada, USA, Norra Europa).

3. Företaget Diamyd har flera olika projekt med blockbusterpotential. En blockbuster är ett läkemedel som kan komma att sälja för mer än 1 miljard dollar årligen. De tre projekt som är närmast marknad är vaccin för nydiagnosticerad typ 1 diabetes, LADA och prevention av diabetes. Fas III har startats i EU och USA för typ 1. LADA har stora chanser att bli godkänt om typ 1 blir godkänt, och speciellt om det blir godkänt för barn. Prevention ska testas, och bör ha mycket stora chanser om typ 1 blir godkänt för barn, och om de tester som startats lyckas, vilket kan hända kring 2012/13 då typ 1 vaccinet sannolikt finns på marknad. Eftersom prevention beräknas ha dubbelt så stor potential så är det möjligt att få 4 gånger 1 miljard dollar i intäkt. Eftersom dessa projekt är starkt korrelerade, innebär det att chanserna ökar för alla så fort det första kommer till marknad (vilket antagligen blir typ 1 vaccinet).

4. Diamyd beskrivs ofta som ett enproduktsföretag, eftersom deras huvudspår alla använder substansen gad65. Men Diamyd har fler ben att stå på, som håller på att växa ut, de flesta i tidig klinisk eller preklinisk fas. De har tre olika projekt inom smärta, där tre olika smärtreceptorer kan manipuleras genom en typ av genterapi där en gen tillförs med hjälp av ett speciellt konstruerat bärarvirus (som inte kan föröka sig självt). Forskningen är här i ett tidigt stadium, och enbart en fas I är påbörjad för enkephalin.

I tillägg finns det ledtrådar inom cancer. Diamyd har ett patent för användning av vaccin för att förebygga autoimmuna sjukdomar, och det finns en preklinisk läkemedelskandidat mot en elakartad form av hjärncancer.

Diamyd har också avtal med Neurologix om användning av gad65 (Diamyds huvudsubstans) för att behandla Parkinsons sjukdom. Neurologix planerar också att utveckla detta för andra neurologiska sjukdomar, som epilepsi, och Huntingtons sjukdom.

Slutligen äger Diamyd andelar i andra företag. Ett är det amerikanska Protein Sciences, som tillverkar gad65, och också har tillverkning av olika typer av vacciner. Det andra är svenska Mercodia, som verkar inom klinisk testning.

5. Diamyds forskning har lett till många externa anslag. I USA rör det sig om medel från National Institute of Health (NIH) för klinisk forskning kring diabetesvaccinet, US department of Veteran Affairs för forskning kring smärtprojekten, Pittsburgh Greenhouse för forskning kring smärtprojekten, NIH för cancerforskning (NC3) och olika anslag till Diamydrelaterad forskning vid universitet i USA och i Sverige (även om anslagen här är så mycket mindre). Detta är anerkännelse av forskningskvalitet.

6. De kliniska tester som utförts har hittills inte visat några biverkningar, och då är det hundratals personer som fått vaccinet. Problem med vaccin kommer ofta i nära anslutning till vaccinationen. Vid marknadsgodkännade vägs effekt mot biverkningar, och ett läkemedel utan biverkningar har mycket lättare att bli accepterat. De doser som ges är mikroskopiskt små (20 mikrogram) och försvinner snart ur kroppen. Det som ger den terapeutiska effekten är hur kroppens immunförsvar reagerar på dessa 20 mikrogram. Det sker en respons som modulerar immunförsvaret, och effekten blir att en autoimmun attack kan stoppas. Responsen ger en långtidseffekt då kroppen har lärt sig ett nytt sätt att handskas med ett problem.

7. Alternativkostnaden för sjukvårdsapparaten om ett fungerande vaccin inte ges är mycket stort. Diabetes beräknas kosta kring 170 miljarder dollar per år enbart i USA. Man kan anta att typ 1 är mer än 10 % av dessa kostnader, dvs. 17 miljarder dollar per år. Det är cirka 35000 nyinsjuknade varje år i USA, om alla kan förebyggas, eller deras komplikationer kan förebyggas, talar vi om besparing på över 485 000 dollar per behandling. Säg att det är endast 10 % av kostnaderna som kan avvärjas, då talar vi om ett värde per behandling på 48 000 dollar. Det verkar inte helt osannolikt att ett vaccin kan introduceras på marknad till ett pris av 15000 dollar.

8. Aktien och företaget är missförstått. Aktien har kortsiktigt fallit tillbaka efter rapport och efter några dåligt underbyggda rekommendationer från bland annat Affärsvärlden. Folk i Sverige vet inte riktigt vad de bör vara villiga att betala för x% (säg 50 %) chans att få y (säg 10) kronor om tre år. Det är uppenbart att de flesta vill betala 0 kronor för en sådan chans, men då borde det finns de som förstår att bjuda högre. Lägg för den skull inte alla ägg i samma korg, eller bär korgen väldigt försiktigt. Generellt kan det vara intressant att köpa vid kortsiktiga nergångar, om man långsiktigt har en god chans att få tillbaka insatsen. Värdet borde också öka ju närmre målet ("dragning") man är. I Diamyds fall är chansen att nå marknad bättre än 50 %, men det finns, som i alla alternativ, en risk att så inte blir fallet.

9. Företaget Diamyd har en mycket kostnadseffektiv struktur. Det är få anställda, och de har ingen egen forskning eller testning. De sparar alltså många av de fasta kostnader som ett större företag har för egen forskning. Detta ledde för några år sedan en analytiker att offentligt föreslå att kostnaderna var för små. Analytikern hade då blint litat till att man kan få fram värde genom att multiplicera kostnader med ett kompensationskonstant.

10. Det finns få skäl att låta bli att investera. Det får bli det sista skälet, även om en annan kandidat var att företagets grundare Anders Essen Möller har imponerat tidigare med många affärer som visat sig vara mycket bra. Först genom att bygga upp företaget Synectics Medical och sälja till amerikanska Medtronics med bra marginaler. Sedan att få licensrättigheterna till gad65 rätt under näsan på de stora farmaceutiska företagen. Den extremt kostnadseffektiva organisationen som till stor del bygger på de möjligheter som ny teknologi introducerat de senaste tioåren. Att köp en andel i Protein Sciences, som tillverkar gad65, kan också visa sig vara ett genidrag. Kort sagt, det har varit en följd av mycket lyckade beslut. Sedan har det varit en del ting som inte gått optimal. När de anlitade apoteket i Malmö litade de för mycket på att apoteket visste vad de gjorde. Samma sak gäller anställningen av den så kallade Champagnekungen som förfalskade fakturor och försåg sig ur kassan så länge det gick. För att lyckas måste man lita på folk, och ibland sviks det förtroendet. Men historien har ju visat att i det stora har det gått mycket bra.

Riskmoment

1. Det kommer aldrig något avtal. Denna möjlighet är nog ganska liten, med tanke på att Diamyd har flera intresserade friare och har vunnit internationell uppmärksamhet. Marknaden är för stor för att företaget ska kunna ignoreras, och det finns idag inga bra alternativ.

2. Försöken misslyckas. Den effekt som observerat har varit stark för nyinsjuknade, och det har också visat sig att det finns en långtidseffekt både för LADA efter 5 år och för typ 1 efter 5 år. Diabetes går inte spontant tillbaka, så det finns med stor sannolikhet en effekt.

3. Effekten varar inte. Detta kan vara en möjlighet till upprepade vaccinationer. Effekten av många vacciner avtar med tid, och man måste då förnya dem. Priset per vaccination blir lägre, eftersom effekten är lägre och antalet tillfällen större. Totalt finns möjligheten att detta är en ekonomisk Bonanza. Naturligtvis borde vi hoppas på en så långvarig effekt som möjligt, men pekuniärt behöver det inte vara ofördelaktigt med kortare effekt.

4. Det kommer in kortsiktigt kapital, som satsar på att något ska hända inom väldigt kort tidsram. Dessa kan ha en tendens att sälja om aktien går ner, eller det kommer en period utan nyheter. Inga nyheter är oftast goda nyheter, men många har inte tillräckligt tålamod och ser annat lockande.

5. Tidsaspekten. Patent och licenser har ett bäst före datum. Utvecklingen av de nya "benen att stå på" kommer på efterkälken vid utdragna förhandlingar. Detta är suboptimalt för alla inblandade, och det finns också en chans att de stora vill spela svälta räv. Trots en välfylld kassa som borde räcka till efter typ 1 testerna är klara, så kan det finnas intressen som vill gör det svårt att komma in på olika marknader, även de i tidig fas. Diamyds genteknikprojekt kan till exempel bli mer intressanta när genteknik blir mer accepterat i USA, och då kan det finnas de som inte gillar när det kommer nya på samma marknad. Det är viktigt att Diamyd får igång sina andra projekt också, och det är viktigt att de kommer på marknad så tidigt som möjligt. Även om de kan ta sina projekt till marknad helt själva, så förlorar de tid på marknad.

Svårt att säga någon riktkurs, men på två års sikt kan detta vara en riktig börsraket. Kanske sker det redan i Mars, och kanske går resan hela vägen till Mars; dvs. det går snabbt, långt och under lång tid, med variationer i hastigheten under vägen.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?