Post entry

Diamyd Medical: ny trigger i juni

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Diamyd Medical är nu i slutskedet av sin forskning för ett vaccin mot Typ 1 Diabetes. Resultaten förväntas bli bra, skriver Redeyes medlem "Gabriel" i en egen analys och ser en stor uppsida i aktien.

Diamyd Medical på Stockholmsbörsens Small Cap är nu i en intressant fas där bolaget efter 10 års forskning har chansen att visa hur deras preparat står sig mot den aggressiva sjukdomen, typ 1 diabetes som årligen drabbar ca: 70.000 barn och ungdomar. Runt om i världen beräknas 32-45 miljoner människor ha autoimmun diabetes, och de insjuknade ökar med 3-5% årligen.

Presentation av en fas II/III studie samt start av två fas III studier i år sätter företaget bland de ledande bioteknikbolagen inom typ 1 diabetesforskningen.

Problemet – Typ 1 Diabetes

Typ 1 diabetes är en sjukdom där kroppens egna immunförsvar slår till mot de kroppsegna insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln. Sjukdomen upptäcks oftast i slutfasen när 80-90% av de insulinproducerande cellerna redan förstörts och den enda behandlingen i dagsläget är ett livslångt beroende till extern tillförsel av insulin.

Diamyd hjälper eller botar

Genom att stoppa den autoimmuna reaktionen som attackerar de insulinproducerande cellerna kan Diamyd hindra att sjukdomsförloppet fortsätter efter upptäckten. Diamyd har exklusiva patent från UCLA på att använda GAD 65 genen för denna sorts behandling och tidigare studier har visat att behandlingen med endast två injektioner gav resultat över förväntan, med beröm från världsledande diabetesforskare.

Marknadsvärdering

Dagens markandsvärdering på endast 1,4 miljarder kronor är en ytterst blygsam värdering med tanke på den potential som inte ligger allt för långt fram i tiden. Ett läkemedel kan finnas på marknaden redan om 3 år, då en försäljning till ett värde av drygt 700 miljoner kronor är tänkbart. Året efter är en försäljning på 3,3 miljarder kronor tänkbart, för att 5-7 år senare toppa på cirka 9,0 miljarder (siffror ur Khandanker Partner Co. analys 2006).

Det är osannolikt att anta att Diamyd själva kommer att ta läkemedlet hela vägen till marknaden, utan en rojalty på 10-20% vid ett avtal skulle innebära att Diamyd årligen plockar ut 400-500MSEK i vinst/år eller VPA på 40-50 kr. Potentiella samarbetspartners är Eli Lilly, AstraZeneca eller Merck, alla på jakt efter nästa BlockBuster.

Varför är dagens värdering så attraktiv

Diamyd styrs av två huvudägare, VD Anders Essen-Möller och investeraren Bertil Lindqvist. Tillsammans äger de 46% av kapitalet och 65% av rösterna. Detta innebär att ett avtal med Big Pharma eller mindre sannolikt ett uppköp måste godkännas av de två som tror mest på bolaget. Detta faktum är en bidragande orsak till att inget större läkemedelsbolag ännu fått till ett licensavtal med Diamyd. De två har, med all rätt, trott på sin substans och krävt ett pris som troligen de större läkemedelsbolagen inte ansett att de kunnat motivera.

Denna värdering är på väg att förändras. Risken med preparatet har sjunkit drastiskt då inga större biverkningar har rapporterats trots flertalet studier. Effekten kan inte längre ifrågasättas, då förra sommarens resultat tydligt visade att Diamyd stoppar attacken på de insulinproducerande cellerna och vid tidig behandling hoppas man stoppa sjukdomsförloppet och förhindra beroendet till externt tillförd insulin.

I mitten av juni planerar Diamyd att presentera resultatet av sin största studie hittills på LADA patienter som är en variation av typ 1 diabetes där man drabbas senare i livet. De positiva resultat som ledningen tydligt påpekat att man förväntar sig finns inte inräknat i dagens värdering, möjligen då skeptismen till bioteknikbolag fortfarande ligger som en våt filt över branschen sedan Maxim misslyckandet.

Risk

Det finns alltid en möjlighet att större studier visar att vaccinet inte är tillräckligt verksamt, eller att konkurrenter hinner före till marknaden. Idag ser konkurrentsituationen bra ut, Diamyd är bland de 3 ledande inom sitt område och har de mildaste biverkningarna. Develogen utvecklar ett preparat som heter DiaPep277, och Roche ett som heter Daclizumab.

Slutsats

Starkt köp, med en riskjusterad målkurs på 180 kr vid ett positivt resultat i mitten av juni och ca: 250 kr vid ett licensavtal . Licensavtal med ett stort läkemedelsbolag kommer med all sannolikhet att komma när det visar sig att Diamyd är ledande och på väg att ta fram ett vaccin mot typ 1 diabetes. Milstensbetalningar beräknas hamna på 500-1000 miljoner kronor, med hänsyn till att bolaget mycket snart har startat sina två FAS III studier på 300 patienter vardera.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?