Post entry

Elekta: begränsad nedsida

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det är många faktorer som nu begränsar nedsidan i Elektas kurs. Anvädaranalytiker Daniel Özer tror att Elektas finansiella mål kan uppnås och tror att detta kommer inprisas i kursen.

  • "Worst case" scenario inprisat i kursen
  • Förvärvsspekulationer begränsar nedsidan
  • Prognostiserad vinsttillväxt på 31 procent 2007/08

Attraktivt förhållande risk/avkastning inför rapport

Första kvartalet föregående år var starkt i försäljningstermer, men svagare på ordersidan. Jag förväntar mig att bolagets orderingång ökar med 10 procent under årets första kvartal (jämfört med samma period förra året) till 1,09 MD SEK, vilket stöds av hög försäljning av Gamma Knife Perfexion (GKP)och en stark återhämtning i Asien, främst i Kina. Ordrarna kommer dock hållas tillbaka något av en långsammare utveckling i Europa där konkurrenten Varian vunnit merparten av de större upphandlingarna. Leveranserna av GKP höjer marginalerna för första kvartalet, även om jag tror att större justeringar av marginalerna kommer under andra halvåret 2007/08. Jag prognostiserar ett rörelseresultat för första kvartalet 2007/08pr om 111 MD SEK, motsvarande en rörelsemarginal om 10,2 procent.

Uppköpskandidat

Elekta skulle utgöra en perfekt uppköpskandidat för större medicinteknikbolag som GE, Philips och Siemens. Nedgången i aktiekursen kan ha ökat intresset från potentiella köpare, men om man ska få med sig Elektas huvudägare på budet, så krävs en betydande budpremie.

Stark vinsttillväxt inte reflekterat i dagens aktiekurs

Aktien har utvecklats sämre än sektorn och handlas för närvarande till 17,9 gånger vinsten för 2008/09pr. Jag anser inte att marknaden tror på Elektas finansiella mål (2007/08 har man som mål att ha en försäljningstillväxt på 10 procent och tillväxt i rörelseresultatet på 30 procent). Min bedömning är dock att hoten från mindre aktörer som Accuray och TomoTherapy har överskattats och att vinsttillväxtmålet om 30 procent är nåbart. Det är dags att de nya finansiella målen prisas in i aktiens kurs.

Bra läge att ta position i aktien

Jag lämnar mina prognoser mer eller mindre oförändrade efter rapporten och menar att det svaga första kvartalet bör ha begränsad effekt på helårsförväntningarna. Aktien har utvecklats betydligt sämre än både sektorn samt bredare index. Jag räknar med att aktien kommer att få stöd inför det andra kvartalet då rörelseresultatet väntas fördubblas jämfört med samma månad föregående år. Med upprepade finansiella mål och en orderbok som kan komma att få stöd från Kina räknar jag med att värderingen ska återgå till nivåer i linje med de senaste åren. Dagens värdering om ett P/E-tal på cirka 17x 2007/08-års vinstprognos är betydligt

lägre än nivån för de senaste åren om nästan 30x.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?