Post entry

Enjoy: rapportkommentar

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Som vanligt när det är rapportdags i Enjoy så bjuder VD:n och entreprenören Håkan Sjölander både på överraskningar och ett mustigt språk och det är inte utan att man känner sig lite omtöcknad efter att ha läst igenom torsdagens alla PM avseende Q1-rapporten, den kommande nyemissionen, den nye styrelseordföranden m.m.

För att börja med det negativa så meddelar ledningen att den planerar att genomföra en nyemission på ca 21 Mkr. Den ursprungliga planen att ledningen skulle sälja ca 30 % av aktierna till Klimasan för en miljon Euro och sedan skänka köpeskillingen till aktiebolaget frångås. Likaså frångås att Klimasan skulle teckna ett konvertibelt förlagslån för att tillskjuta det ytterligare kapitalbehov som behövs. Denna lösning skulle ha inneburit att antalet aktier i bolaget endast hade behövt ökas till ca 9 miljoner aktier. Nu kommer antalet aktier istället sannolikt att ökas till 12 miljoner aktier.

Att den planerade affären sprack, skyller Sjölander ifrån sig på att den nye huvudägaren till Klimasan inte skulle vilja ta en minoritetspost i ett annat bolag. Med tanke på att Klimasan skulle få betala 4 kr per aktie för ett bolag vars kurs stod i 9 kr innan beskedet om den förestående nyemissionen kom ut förefaller den spruckna affären lite besynnerlig. Särskilt om man beaktar att Klimasan tidigare var mycket intresserade att köpa för 4 kr per aktie när Enjoy var i kris. Att man nu plötsligt inte skulle vara intresserade längre, att köpa för 4 kr per aktie, när Enjoy börjar gå som tåget känns väldigt märkligt. Dessutom skulle det ju inte röra sig om vilken placering som helst utan om ett strategiskt innehav i ett bolag vars verksamhet Klimasan är mycket inblandade i.

Närmast tillhands att tro är att Enjoys huvudägare inte längre var särskilt villiga att skänka bort 30 % av bolaget. VD skriver att bolaget med tecknade avtal står inför en dramatisk försäljningsökning och att det tillsammans med flera nya kunder i pipelinen gör att ketchuupeefekten känns nära. Stämmer VD:s uttalanden så skulle det i så fall i framtiden sannolikt ha rört sig om betydande värden som de skulle ha skänkt bort.

Genom nyemissionen får således ledningen behålla alla sina aktier så det råder ingen tvekan om vilka det är som är de stora vinnarna på att affären sprack. De som nu får ta smällen för ledningens tidigare sjabbel blir istället vi övriga aktieägare då ledningen inte längre skänker en miljon Euro till bolaget som utlovat.

Det som tidigare lät som ett ovanligt hederligt handlande från ledningens sida framstår nu som ett mindre hederligt handlande och det kan diskuteras om det hela rör sig om ett brutet gåvolöfte, som ledningen skulle kunna stämmas för. Om ledningen verkligen viljat infria sitt gåvolöfte hade de ju lätt kunnat ordna fram andra köpare till sina aktier. Det finns säkert småbolagsfonder eller riskkapitalister som gärna hade köpt för 4 kr. Så för att använda Sjölanders vokabulär, så står givetvis huvudägarna och räcker lång näsa åt oss övriga aktieägare. Att huvudägarna säger sig komma att kompensera oss genom att de ska ge oss 80 % av sina teckningsrätter förmår inte långt då dessa antagligen inte kommer bli värda mycket såvida ingen riktigt stor order kommer innan nyemissionstidens utgång.

För att gå över till det positiva så innehöll rapporten en hel del godsaker som tidigare inte meddelats. Följande tre godbitar är särskilt värda att nämnas:

- Enjoy har tillsammans med en etablerad leverantör av butiksinredning vidareutvecklat sina roterbara hyllor för torrvaror och provleveranser kommer genomföras inom kort. Samarbetet rör även tillverkning och försäljning av hyllorna.

- Enjoy har erhållit order från en stor strategisk kund avseende sina patenterade kylskåp. Med hänsyn till kontraktets utformning kan man varken namnge kunden eller ordervärdet.

- Avtal har tecknats med Carlsberg Sverige. Inte heller här kan man uppge hur stort ordervärdet är/kommer bli.

Givetvis är det mycket positivt att Enjoy har hittat en samarbetspartner för sina patenterade butikshyllor och att man nu kommit så långt att provleveranser kan ske inom kort. VD har ju tidigare nämnt att potentialen för dessa hyllor är betydligt större än för kylskåpsdelen. Upplägget tycks också vara av den arten att Enjoy tar en väldigt liten ekonomisk risk. Så det ska bli spännande att se hur denna del utvecklar sig.

Avtalet med den stora strategiska kunden är lite svårt att bedöma värdet av med anledning av den knappa information som ges. Förmodligen rör det sig om mindre testorders till en början, men om något som kan utvecklas till något betydligt mer omfattande om kunden blir nöjd. Detsamma torde gälla avseende avtalet med Carlsberg Sverige. Med tanke på att Carlsberg Norge (Ringnes) tecknat avtal om ca 16 Mkr för 2008 bör det kunna komma att röra sig om något liknande för Sverige om de blir nöjda. Hittills påstås alla kunder, utan undantag, vara nöjda med sina inköp så det låter ju lovande.

Beträffande omsättningen under Q1 så uppgick den till 7,9 Mkr och var lägre än vad jag hade förväntat. Det lämnades dock en förklaring i rapporten till det och det var att ingen av de två stora orderna, på sammanlagt 31 Mkr, som erhölls i februari, hade börjat levereras förrän under maj. Omsättningen på närmare 8 Mkr under Q1 rörde sig alltså helt om oreleasade order.

Hur mycket kan omsättningen komma att uppgå till i år? Tillsammans med den i april releasade ordern på 1 Mkr till Coca-Cola har Enjoy 32 Mkr i releasade order som ska levereras under 2008. Tillsammans med intäkterna under Q1 har Enjoy således redan klarat en omsättning i år på 40 Mkr. Till detta ska läggas den löpande omsättnngen under Q2 till Q4 från de mindre oreleasade order som ständigt kommer in samt intäkter från avtalet med den hemliga kunden och från Carlsberg Sverige. Redan detta bör räcka för att Enjoy ska kunna nå min tidigare prognos om en omsättning i år på 70 Mkr.

Bolaget flaggar dessutom för att man har ytterligare nya kunder i pipeline och VD nämner vidare att han tror mycket på Pepsi-Cola så om det inte är dom som är den hemliga kunden så tror jag att min prognostiserade omsättning för 2008 kan komma att överträffas rejält. Ännu så länge håller jag dock fast vid 70 Mkr i omsättning för 2008, då det känns osäkert hur mycket man kan lita på Sjölanders ord. Fortfarande räknar jag heller inte med någon försäljning för butikshyllorna.

Vad gäller resultatet så kom det, med tanke på omsättningen, in något bättre än jag förväntat mig under Q1. Dock inte så mycket bättre att jag finner någon anledning att ändra min tidigare prognos om en vinst på 3 Mkr före skatt i år. Som tidigare nämnts så är det vinsten de kommande åren som är det intressanta. Dock är det alltid trevligt om bolaget redan nu kan gå med vinst och det förväntar jag mig att bolaget gör från och med Q2.

Sammantaget tycker jag Enjoy känns betydligt stabilare efter Q1-rapporten. Det har hänt en hel del postiva saker i år som bolaget inte har releasat. Man har fått en samarbetspartner på butikshyllorna. Två avtal till har tecknats med stora kunder. Alla kunder, utan undantag, påstås vara nöjda med produkterna. Bolaget har fått kontroll över kostnaderna.

Min tidigare prognos om en omsättning på 220 Mkr med ett resultat före skatt på 34 Mkr byggde på en viss, om än inte avsevärd, framgång för RotoShelfkylskåpen. Mot bakgrund av de besked som lämnats i Q1-rapporten tycker jag chanserna för att prognosen ska infrias har ökat betydligt. Min tidigare riktkurs på 54 kr vid infriad prognos i slutet av år 2010 får dock sänkas till 40 kr p.g.a. det ökade antalet aktier nyemissionen medför.

Liksom tidigare kan jag med bolagets låga värdering inte göra annat än lämna ett köpråd för de som tror på Enjoys RotoShelf-lösning. Tror man dessutom att Enjoy kommer lyckas med butikshyllorna, vilket jag inte räknat med i min prognos, så är Enjoy ett ännu givnare köp. På kort sikt är det dock inte omöjligt, med tanke på marknadens aversion mot nyemissioner, att kursen kommer röra sig ned mot nyemissionskursen som lär hamna på 5 - 5.25 kr. Delvis rör det sig dock om en positiv nyemission (ungefär hälften av nyemissionsbeloppet behövs för den ökade kapitalbindning som den dramatiskt ökande försäljningen under kommande kvartal innebär) så kanske slipper vi se ett så dramatiskt fall i aktien.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?