Post entry

Epicept inte ett cancerföretag längre

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Epicept har med nya studiedata blivit ett företag som kan bli riktigt stora på smärtlindring.

Epicept har idag ett flertal potentiella kandidater i olika faser för cancer i olika former men jag kommer att belysa deras preparat NP-1 för smärtlindring där man helt nyligen presenterade en FAS IIb studie i CPN som sponsrades av NCI.

CPN står för chemotherapy-induced peripheral neuropathy

VAD ÄR NP-1 NP-1 är en kräm som stryks på behandlingsområdet, denna kräm består av 4% amitriptyline och 2% ketamine som båda var för sig redan är godkännda av FDA. NP-1´s område är att ge en smärtlindring för patienter som lider av Perifera neuropatier eller skador på nerverna i perifera nervsystemet , som kan vara orsakad antingen av sjukdomar eller trauma till nerv eller biverkningar av systemisk sjukdom . t ex herpes zoster , bältros , diabetes, kemoterapi , HIV eller bröstcancer mm.

Det har gjorts 3 studier i FAS II med diagnoserna DPN, PHN, CPN, totalt över 1700 patienter

DPN En fyra veckors fas IIb 200 - har patienten rättegång i diabetisk perifer neuropati ( DPN) utförts ( Neuracept) i denna typ av neuropatisk smärta.

PHN En fyra veckors fas IIb , 360 - har patienten rättegång i postherpetisk neuralgi (PHN ) utförts.

CPN en 6 veckors fas IIb studie i med kemoterapi - inducerad perifer neuropati detta kan t ex vara bröstcancer.

http://investor.epicept.com/releasedetail.cfm?ReleaseID=547904

Det som gjorde resultat med den senaste studien förutom att datat var mycket mycket bra var att denna 6 veckors studie visade att ju längre tid man använde krämen desto bättre blev reultatet, som ni kan se så har de andra studierna gjorts på 4 veckor medan denna sista var på 6 veckor. Epicept har här gått ut med info efter att rapporten kom och bekräftat att reultaten blev bättre ju längre tid man använde krämen. Vecka 5 var bättre än vecka 4, vecka 6 bättre än vecka 5 etc...

Det antagande vi kan göra då är att resultaten i de andra två studierna hade visat bättre resultat om de gjorts på 6 veckor istället för 4, och det mina damer och herrar förändrar allting....

Detta öppnar upp möjligheten för Epicept att göra en FAS III för hela Perifer neuropati eller med andra ord 15 miljoner patienter eller $4-6 miljarder årligen då datat indikerar att man ligger väl inom ramen för vad FDA anser är OK. Epicept har gått ifrån att vara ett företag som har ett antal potentiella cancer preparat till ett företag som har en potentiell blockbuster inom smärtlindring.

Enligt obekräftade uppgifter kommer studien att presenteras den Jun 3–7, 2011 ASCO Annual Meeting och studieutföraren är minst sagt lyrisk över resultatet.

Big Pharma Med så mycket bra data som har kommit fram så förväntar jag mig att Big Pharma är intresserade då de alltid leter efter nästa blockbuster kandidat. Det finns inte en chans att Epicept har de ekonomiska muskler det krävs för att driva denna studie i en FAS III utan här behöver man en partner.

Som med alla bioteknikföretag så är kassan ett alltid problem och ständigt sinande, i dagsläget så förbrukar Epicept $12 miljoner per år eller $1 miljon i månaden med ca $7 miljoner i kassan så behöver man fylla på i augusti september igen om man inte lyckas teckna ett partneravtal fram till dess. Nu tror jag att chanserna är goda till att man lyckas denna gång. Det finns inga mer FAS II studier som pågår för NP-1 där man skall vänta in datat utan nu så är det upp till bevis och bud från BP.

Om man lyckas att teckna ett avtal med låt oss säga 10% royalty och $250 miljoner för en FAS III till ett FDA godkännande i olika milestone betalningar så kan den långsiktige börja tälja guld. Ett avtal på 10% royalty på en försäljning på $4-6 miljarder plus eventuell off label försäljning då företaget förbrukar $12 miljoner årligen så behöver man inte vara sherlock holmes för att inse att Epicept KAN vara en mång 1000% kandidat. Självklart så kommer detta att ta tid och det kommer inte ske över en natt och som med alla nya preparat så finns det alltid en risk men med NP-1 och den nya fina datan som presenterats så borde ändå en chanspost i Epicept vara värt det.

//Nisse

Utöver NP-1 för smärtlindring så har Epicept

Ceplene godkännd i EU

Ceplene FAS III studie till sommaren för FDA och US markanden

Azixa FAS IIb ut licensierad till Myrexis

Crolibulin Fas I och FAS II sponsrad av NCI

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?