Post entry

Fingerprint Cards : genombrottet nära?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Fingerprint Cards är i en branch som växer med 40 procent om året, dessutom befinner sig företaget i mycket gynnsam affärssituation. Användaren André rekommendrar köp i sitt bidrag till sommartävlingen.

Teknik

Fingerprint Cards har utvecklat en innovativ teknik som är i ett tidigt skede av kommersialiseringen. Successivt marknadsintroduceras emellertid allt fler slutprodukter med biometri inom vitt skilda produktsegment.

Den underliggande drivkraften är ett ökat behov av säkerhet för identifiering av användare i applikationer av många olika slag. Under det senaste året har en del volymprodukter inom området för konsumentelektronik, innehållande teknik för fingerverifiering, lanserats på marknaden. Det gäller handhållna datorer, mobiltelefoner och Laptops.

I dessa produkter ställs höga krav på fingertekniken avseende prestanda, robusthet, lågt pris och för batteridrivna produkter låg strömförbrukning.

Den teknik Fingerprint Cards besitter är starkt fokuserad på att möta kraven från dessa produktsegment.

Fingerprint har utvecklat två uppsättningar teknik för avläsning, lagring och matchning av fingermönster. Den ena uppsättningen teknik är baserad på en linjesensor och den andra är baserad på en större s.k. areasensor.

Företaget har tillsammans med ett danskt företag Scandinavian Ecotechnologies lyckats att bygga in hela fingertekniken i ett standardiserat plastkort, således såväl sensorn för avläsning av fingermönster som algoritm och processor där all lagring och matchning av fingermönster sker inne i själva kortet.

Efter fingerverifiering av kortinnehavaren aktiveras kortet för den tid som behövs för en avläsning i kortläsaren. Korten får sin strömförsörjning av lövtunna batterier inbyggda i korten. Den stora fördelen med denna teknik är att den minimerar kraven på ändringar i redan uppbyggd infrastruktur eftersom existerande kortläsare kan användas. Med Fingerprint Cards linjesensorteknik blir det både enklare och säkrare för alla parter.

Torsten Nordentoft, teknisk direktör for Scanecotechs Center i Frankrike sade hösten 2005 att det biometriska kortet skulle kunna massproduceras inom ett år. Vi väntar med spänning på den framtida utvecklingen.

Marknader

Är marknaden som Fingerprint Cards verkar på i en uppåtgående eller neråtgående trend?

Fingerprint Cards är i en branch (biometri) som växer med ca 40% om året. Fingerprint Cards själva växer med mer än det.

Tillväxten för 2006 var ca 300% i omsättning. För 2007 ser det ut att bli minst denna siffra.

Företaget har också talat om för marknaden att man i slutet av året har en bruttomarginal på ca 30-35%.

Dagens börsvärde (exkl. kassa) ligger på c.265MSEK vid en kurs på 26kr ( P/E = 16 )

Framtida årsomsättning på 200 MSEK och c.60 MSEK i vinst ( beräknad efter 30% bruttomarginal ) skulle kunna vara en realitet under 2009-2010

Från 2008 kan man börja titta mer på siffror och tillväxttakt och det blir lite enklare att värdera bolaget.

Omsättningen för fingerprintmarknaden under 2007 uppskattas landa omkring 750 Miljoner USD ( Källa: Biometrics Market and Industry Report 2007-2012, publicerat i Januari 2007 )

Den prognostiserade omsättningen för biometrimarkanden uppskattas till 5,6 Miljarder USD under 2010 där fingeravtrycksteknologin kommer att stå för 1,5-1,8 Miljarder USD.

Hur mycket av denna omsättning kommer att tillfalla Fingerpint?

Fingerprint Cards sensor uppskattas av kunderna i Kina. Den är stryktålig och ger marknadens bästa bildkvalitet vilket garanterar bra prestanda i systemlösningarna. Bevis på det fick vi se under årets två första månader då företaget presenterade två stora order från Kina på sammanlagd 43MSEK.

Chanserna till nya uppföljningsorder från samma håll bedöms som mycket goda enligt företagsledningen.

Under 2006 började Fingerprint leverera sin teknik till bl.a Sydafrika,

där efterfrågan på biometrisk närvarokontroll som ett styr- och kontrollverktyg är väldig stark.

Så sent som i augusti 2006 tecknade företaget ett licensavtal med Component Distributors, Inc. avseende distribution av företagets teknologi och produkter på USA-marknaden.

I USA och Frankrike använder utvecklare av Point of Sale -terminaler Fingerprints inbyggda system som substitut för PIN-koder. För skydd av personliga värdesaker har batteridrivna säkerhetsskåp introducerats i USA och Italien. Professionella miljöer, där tillgång till känslig utrustning, material eller mediciner måste skyddas, är ytterligare ett applikationsområde för fristående biometriska lösningar och sådana har utvecklats av ett italienskt företag.

Nästa steg är att etablera försäljningen i Indien och Sydamerika som mycket viktiga och strategiska marknader.

Försäljning

Förväntningarna är i första hand knutna till företagets areasensor och till den nya processor ASIC som förväntas gå i produktion under andra kvartalet 2007.

Fingerprint Cards har per sista mars 41MSEK i orderboken. Bl.a. så har man i Q1 landat två order från Kina, som var och en för sig tillhör biometrihistioriens allra största order inom sitt område, areasensorer. Det är uppföljningsorder och alltså mycket tydliga tecken på att tekniken är accepterad. De regioner som stod för merparten av försäljningen av areasensortekniken är Sydkorea, Taiwan, Japan och Kina. Applikationerna, i vilka fingertekniken används är passersystem för banker och kontor, förvaringsskåp för kontor och hotell, en biometrisk bilsäkerhetsprodukt och framförallt IT-säkerhetsprodukter för inloggning på datanätverk. Störst potential för den framtida försäljningen bedöms produkterna för IT-säkerhet ha och särskilt då för den kinesiska marknaden.

I senaste Årsredovisningen från Fingerprint visas en bild på entrén till en kinesisk bank - China Construction Bank. (Det är en jättebank med över 14.000 lokalkontor).

China Construction Bank och Mongolian Construction Bank är bara två av flera banker som nu använder Fingerprints teknik för att identifiera alla anställa i bankerna. Nästa steg är att förse bankkunderna med Fing-id.

Linjesensortekniken genererar ännu ingen kontinuerlig försäljning men tekniken levereras till intressanta projekt där syftet är att integrera hela fingertekniksystemet i kort avsedda för användning i stora betalningssystem.

Tack vare dessa och andra i pipen liggande volymer så kan man nu föra över produktionen till ett *foundry*, och genom förbättringar och rationaliseringar av tekniken så sjunker kostnaderna med 80%. Marginalerna uppskattas hamna runt 30-35 procent.

Fingerprint driver nya kostnadseffektiva paketeringslösningar för de båda sensortyperna. Även den nya processor ASIC som utvecklas kommer att stärka linjesensorkonceptet eftersom den kommer att utgöra en operationell plattform för båda sensortyperna.

Senast mot slutet av innevarande år kommer bolaget att visa ett positivt kassaflöde. Detta genom redan inneliggande orderstock. Detta har ledningen upprepat vid ett flertal tillfällen.

Affärssituation

Det finns tre konkurrerande produkter på marknaden, som nått aktningsvärda försäljningsvolymer och två av dessa har f.n. sina IP-rättigheter ifrågasatta vad gäller sensor-designen i ena fallet och matchningsmetoden i det andra. Upplösningen av dessa tvister kan komma att få konsekvenser som påverkar den vidare utvecklingen på marknaden.

Fingerprint Cards har ett starkt patentskydd för både sin sensordesign och metod att matcha fingermönster för verifiering av identitet.

De stora konkurrenterna som Authentec brottas med likvida problem och måste ut på en finansieringsrunda och försöker komma in på börsen. Det ser mörkt ut eftersom Authentec ligger i patenttvist med Atmel, där Atmel stämt Authentec på goda grunder.

Även det andra stora företaget inom sensorteknologi, UPEK är involverad i en patenttvist. Här är det lilla IDEX, ett norskt företag som stämmer UPEK.

Endast Fingerprint Cards har en teknik som är oomtvistad och helt patentskyddad.

Detta påpekas också i Årsredovisningen för 2006 under Vikten av patent (Sid.12)

Affärsutsikterna inför 2007 får anses mycket lovande.

Med ett starkt orderläge, ett redan väl utbyggt nätverk av distributörer och med stärkta finanser har företaget ett bra utgångsläge och kan koncentrera resurserna på produktionsvolym och effektivisering.

Bolaget fick dessutom en ny storägare så sent som i början av maj 2007 , Deutsche Bank, Global Markets Equity Trading i London köpte den 11 maj samtliga Technoimagia Sweden AB:s B aktier i Fingerprint Cards och äger därefter 1.141.700 aktier i företaget , vilket utgör 9,4 procent av kapitalet och 7,7 procent av rösterna.

Nyligen teckande Fingerprint Cards ett licensavtal med Admatec GmbH avseende distribution av företagets teknologi och produkter i Tyskland, Österrike och Schweiz. Detta avtal är i linje med Fingerprint Cards strategi att åstadkomma lokal närvaro genom samarbete med kvalificerade distributörer på den så viktiga europeiska marknaden.

Likvida medel per 31 mars uppgick till 59,1 Mkr

Börsvärde idag 314MSEK ( därav c.50 MSEK i kassan )

Björn Wilke på DI uppmärksammade Fingerprint den 31 Maj 07 som en framtidsaktie inom fysisk säkerhet med rubriken "Här finns framtidsaktierna".

Det lovar gott inför framtiden.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?