Post entry

Fingerprint : ökar takten

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Ökad produktionsvolym under teknikens genomslag, samt en stark närvaro på asienmarknaden ger starka framtidsutsikter. Medlemmen Olof Solberg rekommenderar Köp.

I nuläget har Fingerprint Cards fortfarande inte genererat några positiva kassaflöden. Dock kan man nu börja ana det genombrott som användandet av den biometriska identifieringen står inför. Under 2006 har produktionen ej kunnat motsvara kundernas efterfrågan. Därför är den utökning av produktionskapaciteten som nu genomförs ett bra steg i att tidigt ta marknadsandelar på en ung marknad. Produkten börjar nu komma in i tillväxtfasen i produktlivscykeln vilket bör ta kassaflödena från röda till svarta siffror.

De faktorer som gör att jag trots negativa kassaflöden rekommenderar Fingerprint Cards är följande:

  • Återkommande kunder: Ett tydligt tecken på att produkten håller en bra kvalité och ett konkurrenskraftigt pris. Ger också en tydlig signal till potentiella kunder att det är en bra produkt de erbjuder.
  • Banker börjar använda biometriska system: Både sydamerikanska men framförallt asiatiska banker börjar använda fingeravtryck till sina säkerhetssystem i bland annat bankomater. Bankernas erkännande av tekniken kan ge positiva signaler till övriga intressenter som ännu inte vågat införa tekniken i sina system.
  • Stadigt ökande användning i konsumentprodukter: Såväl laptops som olika säkerhetssystem för både hem och företag har en ökande användning av fingeravtrycksscanning. Det finns inget som tyder på att denna trend skall vända då säkerhet är något som allt mer berör den enskilde individen. I dessa applikationer är den relativt billiga och pålitliga produkt som Fingerprint erbjuder ett attraktivt val för integration i andra tillverkares produkter.
  • 50 länder har beslutat om att införa biometriska pass: Nationella projekt i samtliga världsdelar arbetar med att införa biometriska pass. D.v.s. att fingeravtrycken skall integreras i användningen av passet. När detta genomförs kommer givetvis infrastrukturen för hanteringen av fingeravtryck att behöva byggas upp vilket kommer att generera en ökad efterfrågan.
  • Kassaflöden används för expansion: Det är beslutat att när positiva kassaflöden genereras skall de återinvesteras i bolaget istället för att delas ut. På så sätt kommer deras organiska tillväxttakt att kunna hållas på en relativt hög nivå utan att behöva ha en osund belåning.
  • Bra anseende i Asien: Fingerprint Cards är främst aktiva på den asiatiska marknaden och har där ett bra anseende, vilket de återkommande kunderna borde vara ett bevis på. De har under de senaste månaderna plockat hem flera stora affärer och borde således inte ha några problem att utnyttja den nya produktionskapaciteten till fullo.

Med grund i detta tror jag att de kan börja nå positiva kassflöden under andra halvan av 2007. Om de når positiva siffror i bokslutet för 2007 är osäkert. Men hösten borde ge en fingervisning om hur framtiden kommer att se ut för bolaget. Min rekommendation grundar sig alltså på att de borde göra vinst senast under 2008 vilket jag tror är en mycket rimlig målsättning. En aktie som denna är givetvis att betrakta som en högriskaktie, och om positivt resultat inte börja visas under hösten kan det leda till en nedgång. Köp på ett par års sikt är min rekommendation.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?