Post entry

Genovis: chans till mycket bra avkastning

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Globala marknaden var $145,2 milj 2007 och enligt beräkningar kommer den att nå $3.6 billion till 2013.

Genovis ser jag som ett förhoppningsföretag med stor risk att förlora pengar men samtidigt en stor chans till mycket god avkastning om man köper Genovis aktie, och i mina ögon så är det senare som gäller för min del eftersom jag gått in och köpt en del aktier.

Problemet är väl hur man skall värdera bolag som Genovis det kan vara svårt det enda är att försöka se den framtida marknaden inom Genovis område. Genovis har i alla fall fått fram produkter till försäljning så intäkter kommer in i bolaget.

Det jag funderar mest på är hur länge pengarna räcker efter nyemissionen och hur nya pengar kan söka sig till bolaget det är en stor osäkerhetsfaktor som man måste ta i beräkning.

Det som är positivt är att VD Sarah Fredriksson verka tro på bolaget och Sarah har också satsat i nyemissionen.

NIMT ® FeOfection Transfection

Genovis har utvecklat en teknologi som kallas nano-induced magnetic transfer (NIMT®).

Genovis har tagit patent på NIMT kortfattat går tekniken ut på att spåra vad som händer inom cellerna i kroppen och som ingår i RNAi.

RNA interference (RNAi) är en vida använd teknologi men i ett ganska tidig stadie den ansågs och är revolutionerade vid sekel skiftet (år 2000).

2006 fick Andrew Z. Fire och Craig C. Mello Noble priset för deras upptäckt RNA interference - gene silencing by double-stranded RNA" RNA interference.

Globala marknaden var $145,2 milj 2007 och enligt beräkningar kommer den att nå $3.6 billion till 2013 compound annual growth rate (CAGR) på 83.4%.

Sjukdomar som man kan använda denna teknik på är Huntingdons disease, amyotrophic lateral sclerosis och hepatit C de är med och driver fram en snabb tillväxt inom detta område.

Tillväxten inom research and development tools marknaden beräknas vara 19 % till 2013.

Marknaden för terapeutisk användning RNA interferens som Genovis tar del av är relativt omogen. Redan år 2015 beräknas marknaden nå en nivå om en miljard dollar denna del av marknaden anses ha stor potential. Genovis uppskattar delivery delen vara värd mellan 10 och 20% av den totala marknadspotentialen.

Det anses vidare att en enda lösning inom detta område verkar omöjlig så det finns plats för flera aktörer.

Man kan även hitta problem och det är att flera patenter verkar överlappa varann vilket kan skapa ekonomiska stridigheter i framtiden för att fösvara patent, och detta är viktigt att beakta för fort förlorar man pengar om det vill säg detta är en varning om hur känsligt en framgång kan vara och aktiekursen dyker om detta händer.

Men som sagt det finns enorma möjligheter inom området men det kommer även att skapa konkurrens även säkert från Asien men Genovis kan kanske bli en uppköpskandidat om man får gehör för sina produkter om något bolag vill komma snabbare in på marknaden som är i dagsläget dominerande i USA med 55 % och Europa med 33 % men Indien och Kina kommer nog att framträda.

Företag som håller på inom detta område är Ambion, Dharmacon (a subsidiary of Fisher Scientific International),Invitrogen and Qiagen och de är dominerande inom RNAi produkter.

Men som ni kan se så är marknaden ung och det finns utrymme för mer aktörer inom detta område kom ihåg detta är bara en del i Genovis produkt portfölj.

Jag kan nämna lite mer fakta om Nanotekniken och dess produkter som Genovis bedriver.

Nanotekniken kan bidra till stora framsteg på två medicinska områden

inom diagnostik, (imaging/avbildning) bland annat genom förbättrade kontrastmedel.

inom behandling , (delivery/läkemedelsformulering) främst genom att skapa transportörer som kan föra läkemedel direkt till det ställe i kroppen där de behövs.

Både diagnos och behandling med hjälp av nanostrukturer är under utveckling och de räknas alla till ett affärsområde som har kommit att kallas nanobiomedicin.

Den forskning som helt klart har dominerat nanobiomedicinen hittills har gjorts, inom cancerforskningen. En av anledningarna till att cancerforskningen rönt stora framgångar är att cancerceller skiljer sig markant från friska celler. Därmed är de lätta att identifiera och passar för målsökande behandling.

Genovis intäkter genereras främst från försäljning av nanopartiklar och proteiner som förbrukningsvara men intäkter genereras också i form av konsultuppdrag i kombination med försäljning av nanopartiklar för applikationer som inte faller inom Genovis standardsortiment.

Om man ser Genovis framtid resultatmässigt så kan man se ljuspunkter.

Om man jämför perioden 2009 jan-sep med samma period 2008 jan-sep så ökade rörelsen intäkter med ungefär 90 % från 270KSEK -525KSEK.

Personalkostnaderna minskade vilket kan vara bra när man kan spara, om man skall se någon nackdel med detta så är det ifall utvecklingen tar stryk av minskad personal.

Övriga kostnader minskade också från 7 668 KSEK till 4 593 KSEK vilket är positivt.

Det som kan ses som negativt men som man får leva med i denna typ av företag är väl kortsiktiga skulder som ökade 2 193 till 6 490 KSEK.

Andra positiva händelser är samarbete med Bulldog Bio Inc.

Genovis erbjuder nya tekniska lösningar inom Transfektion, RNAi, Imaging och Antibody Engineering till kunder som arbetar med avancerad forskning på läkemedelsbolag och inom den akademiska forskningsvärlden.

Bulldog Bio, www.bulldog-bio.com, arbetar på den amerikanska marknaden och erbjuder ett sortiment av nya produkter för Life Science forskning. Bolagets affärsmodell är att hjälpa sina partners med försäljning och marknadsföring genom att särskilt fokusera på att bygga upp nya varumärken på marknaden samt att sälja produkter med egen teknisk expertis och med snabb support. Bolaget anställda har bred kompetens inom de områden Genovis verkar och prioriterar en effektiv service.

Genovis erbjuder produkter för modifiering av antikroppar (Antibody Engineering). För att stärka positioneringen av produkterna har bolaget tecknat distributionsavtal med QED Bioscience Inc, ett företag som i över 20 år designat och tillverkat antikroppar.

Dessa händelser kan ge bra resultat 2010 och minskningen operativa kostnader kommer att ge full effekt Q1 2010 så att köpa aktier nu när kursen ligger på 1,28kr kan vara en bra ide, bara man inser att en satsning på denna typ av bolag kan ses som en lottsedel.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?