Post entry

Getupdated: dags att börja och titta framåt

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Getupdated (GIM) är en sargad kursraket som hamnat i skymundan på grund av diverse olyckliga omständigheter. Aktieutvecklingen har därför inte varit munter. Med en ny VD, ny ledning och styrelse och en bättre finansiell ställning så är det dags att börja titta framåt.

Korta fakta om Getupdated

Aktuell kurs: 2,60 kr

Antal aktier: 65 000 000 st

Börsvärde: 169 mkr

Lista: First North

Getupdated (GIM) är en gammal sargad kursraket som hamnat i skymundan på grund av diverse olyckliga omständigheter.

Aktieutvecklingen har därför inte varit munter. Med en ny VD, ny ledning och styrelse och en bättre finansiell ställning så är det dags att börja titta framåt.

Går man in på djupet i koncernen så ser man att det finns mycket trevliga bolag med hög tillväxt, bra framtidsutsikter och höga marginaler. Kan man få ordning på kostnadssidan och återvinna marknadens förtroende finns en det en enorm kurspotential som jag tänkte försöka klargöra nedan.

Jag tänkte klargöra potentialen i Getupdated genom att översiktligt och enkelt gå igenom två av bolagets dotterbolag. Bara dessa är enligt mig värda mer än hela koncernen tillsammans!

  1. Just Search
  2. MediaAnalys (Getupdated äger 51 %)

Getupdateds mest intressanta bolag heter Just Search med verksamhet i England och det delägda bolaget MediaAnalys med verksamhet i Sverige.

Just Search

Just Search omsatte under Q4 2008 17,5 mkr med ett rörelseresultat på 4 mkr. För helåret uppgick omsättningen till 61,6 mkr och ett rörelseresultat på 25,1 mkr. Rörelsemarginalen var 2008 41 % mot 31 % 2007. Valutaförändringar påverkade omsättningen negativt med 7 mkr och rörelseresultatet med 3 mkr under 2008. Detta beror på att det engelska pundet har sjunkit mot den svenska kronan. Under Q1 så har pundet stärkts rejält mot svenska kronan varför effekten kommer att bli den omvända i kommande rapport.

Bolaget har mycket goda marginaler vilket hänger ihop med affärsmodellen med repetitiva intäkter. Man har en hög förnyelsegrad bland kunder och kundernas investeringar ökar årligen vilket gör att man kan öka intjäningen år 2 och 3 o.s.v. utan att kostnaderna ökar i samma takt. Intäktsmodellen är fantastisk och leder till att man kan ha enormt bra marginaler. Denna intäktsmodell tillämpas även av MediaAnalys

Mycket positiv nyhet från stämman i fredags

Tilläggsköpeskilling för Just Search betalas, enligt beslut av stämman, med hjälp av en kvittningsemission vilket innebär att säljarna får ca 8 miljoner aktier i GIM istället för kontant betalning. Detta är mycket positivt och visar att säljarna tror på GIM och man kan på detta sätt behålla deras engagemang i koncernen. Detta är en jätte fin nyhet som kom så sent som i fredags när det klubbades igenom på stämman. Antalet aktier ökar i och med detta till ca 65 000 000 st.

MediaAnalys

Jag har inte hittat någon färsk information om detta dotterbolag. Står inget i kommunikén för 2008 (i kommunikén finns endast information om omsättning och resultat i Just Search).

Det finns dock ett pressmeddelande från september 2008 från Getupdated där det framgår att bolaget omsatte 19 mkr med ett resultat på 5,6 mkr avseende januari till juni 2008. Utifrån detta drar jag slutsatsen att man tänkas ha en omsättning för helåret 2008 på runt 40 mkr ca 10 mkr i rörelseresultat.

Tillväxten är mycket hög. Enligt hemsidan så ökar man kundintaget stadigt och bolaget uppnådde 2200 kunder i slutet av mars 2009. 19 januari 2009 hade man 2000 kunder vilket innebär att man har ökat antalet kunder med 10 % på två månader. Tillväxten är ruggig!

Bolaget bedriver liknande verksamhet som Just Search och har därmed möjlighet att nå samma tillväxt och lönsamhet. Enligt VD så poängterar han på financial hearingen att utvecklingen i bolaget är stark och att den liknar Just Search. En trigger kan vara ett köp resterande 49 % av aktierna i MediaAnalys vilket hade varit en grym affär.

Utveckling 2009

Enligt VD Dan Sehlberg så förväntas ett kraftigt förbättrat kassaflöde och resultat för 2009 för Getupdated. Detta enligt financial hearingen från mars 2009 (länk finns nedan). Man har börjat se över kostnadssidan och skalar bort verksamheter som inte tillhör kärnverksamheten.

Utan att ha räknat mer ingående på 2009 så borde man kunna uppnå ett plusresultat och ett betydligt bättre kassaflöde än 2008. Omsättningen för koncernen borde landa en bit över 300 mkr. Med ett börsvärde på 170 mkr så behövs det inte särskilt höga marginaler för att motivera ett bra mycket högre börsvärde än dagens på knappt 170 mkr.

Med de fina dotterbolag som man har så borde man rent av ha minst 20 % i rörelsemarginal på sikt!

Värdering av aktien 6,15 - 10,70 kr

Nedan visar jag en liten värdering av Just Search och MediaAnalys för att visa att värdet av dessa dotterbolag överstiger värdet på hela Getupdated många gånger om. Jag utgår från 2008 års siffror och den tillväxttakt man hade då. Jag är något mer försiktig när jag räknar på 2009 då tillväxten kan avta något i takt med konjunkturen.

Just Search bör 2009 omsätta runt 90-100 mkr med ett resultat på 30-40 mkr borde värderas till minst 300-500 mkr. Då är jag ändå försiktig. Bolag i denna kategori brukar värderas bra mycket högre än så här.

MediaAnalys som enligt VD utvecklas lika bra som Just Search borde kunna omsätta runt 60-80 mkr under 2009 med resultat mellan 15-30 mkr. GIMs del av resultatet är då 51 % vilket är den ägarandel som man har. MediaAnalys borde vara värt minst 200-400 mkr varav 100-200 mkr är GIM:s del.

Bara dessa två dotterbolag borde vara värda mellan 400-700 mkr vilket skulle betyda en aktiekurs på 6,15 kr – 10,70 kr bara för dessa bolag. Det här säger en del om marknadens misstroende mot Getupdated.

Slutsatsen är att Getupdated kan vara ett ruskigt bra turn around case. Lyckas nya ledningen få ordning på kostnaderna och återfå förtroendet på aktiemarknaden så ska värderingen av aktien upp multipla gånger.

Min riktkurs sätts till 6,15 kr - 10,70 kr på 1-2 års sikt. Nyckeln för att uppnå denna riktkurs är att övervinna marknadens förtroende. Något som jag tror att den nya kommer att klara av.

En särnotering av MediaAnalys och Just Search skulle troligen innebära att den aktien skulle värderas till ca 400-700 mkr vilket är 3-4 gånger mer än vad Getupdated handlas till idag!

Om inte Vd lyckas få marknaden att förstå potentialen i Getupdated så är mitt tips att man särnoterar Just Search och MediaAnalys i ett eget bolag. En sådan här transaktion skulle förmodligen ge oss aktieägare en mångdubbling av våra satsade pengar.

För mer information om Getupdated så hänvisar jag till deras financial hearing nedan där Vd ger ett mycket bra intryck samt bolagets hemsida.

http://www.getupdated.se/Om-oss/Investor-relations/

http://www.getupdated.se/Om-oss/Investor-relations/Finansiella-rapporter/

http://financialhearings.eframe.se/090304/getupdated/

http://www.avanza.se/aza/press/news.jsp?n=1047599&source=

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?