Post entry

Getupdated: sprängde omsättningsmålen 2007

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Getupdateds bokslut som kom den 4 februari visade fantastisk tillväxt, men inte lika imponerande marginaler. Det finns anledning att tro att tillväxten kommer att vara bra i fortsättningen också och att marginalerna kommer att förbättras under 2008. Marknadens dom var för hård, anser Michael Karlström, och rekomenderar köp.

Lite kalla fakta från rapporten:

FJÄRDE KVARTALET

• Nettoomsättningen ökade med 250 procent till 80,8 (23,1) Mkr, varav 11,0 Mkr kom från förvärvade enheter.

• Rörelseresultatet ökade till 9,7 (-4,4) Mkr.

• Rörelsemarginalen ökade till 12,0 procent (neg.)

• Resultatet efter finansiella poster uppgick till 7,7 (-4,2) Mkr.

• Resultatet efter skatt uppgick till 5,3 (-3,1) Mkr.

• Resultat per aktie uppgick till 0,32kr.

• Vid extra bolagsstämma den 17 december utsågs Kjell Ormegard, Caroline Sundewall, Johan Lenander och Paul Yates till nya styrelseledamöter. Johan Kadar utsågs till VD vid efterföljande styrelsemöte.

JANUARI - DECEMBER, 2007

• Nettoomsättningen ökade med 214 procent till 213,9 (68,1) Mkr. Rörelseresultatet ökade till 25,1 (-1,2) Mkr.

• Rörelsemarginalen ökade till 11,7 procent (neg.)

• Resultatet efter finansiella poster uppgick till 21,5 (-1,6) Mkr.

• Resultatet efter skatt uppgick till 15,8 (-1,5) Mkr.

• Resultat per aktie uppgick till 1,05kr.

• Under året förvärvades totalt 13 bolag med verksamheter i Sverige, England, USA och Frankrike.

• Styrelsen föreslår att ingen utdelning lämnas för verksamhetsåret 2007.

Som jag skrev i mitt tidigare blogginlägg (www.redeye.se/aktiebloggen/1366/) förväntade jag mig en omsättning på drygt 65 Mkr och ett resultat efter finansiella poster på cirka 10 Mkr. Utfallet blev: bättre omsättning (80,8 Mkr), men sämre resultat efter finansiella poster (7,7 Mkr). Angående marginalerna skriver VD "Marginalerna har påverkats av att en försiktig bedömning gjorts av värdet på bolagets kundfodringar som skrivits ner med 1,6 Mkr". Förutom nedskrivning av kundfodringar och ränta på lånet av "Just Search" har det anställts nya säljare och det kostar alltid lite i början innan resultaten börjar synas. Integrationsarbete för att få ihop en optimal leveransorganisation har också påverkat marginalerna negativt. Jag är lite besviken på de marginaler företaget visar upp, men samtidigt är jag övertygad om att dessa kommer att förbättras under 2008 då "Just Search", med marginaler på över 40 procent, till fullo ingår i koncernen (Just Search tillträdde 2007-11-08). Ju längre året löper, desto längre har man, förhoppningsvis, kommit i integrationsarbetet och då börjar vi också se resultat från de nyanställda säljarna.

Nya mål för 2008:

Bolagets prognos för 2008 är:

• Nettoomsättningen för helåret förväntas överstiga 400 Mkr.

• Rörelsemarginalen bedöms förbättras.

Detta innebär en tillväxt på cirka 87 procent, vilket är imponerande. Visserligen var proforma-omsättningen högre (om förvärven av Just Search samt Trive hade gjorts per den 1 januari 2007 hade omsättningen varit över 250 Mkr) och tillväxtsiffran sjunker om man tar hänsyn till det. Jag tycker att 400 Mkr är ett moderat och rimligt mål för 2008, då man i till en början kommer att fokusera på integrationen av förvärvade enheter. Märk väl också att målet är att överstiga 400 Mkr, inte uppnå.

Värdering:

Jag tror att vi kan komma att se marginaler över 15 procent under 2008 och jag tror inte att det kommer att bli några problem att uppnå omsättningsmålet på 400 Mkr. Detta ger då, lågt räknat, ett rörelseresultat på 60 Mkr (400*0,15). Finansnettot kommer antagligen att påverka resultatet mer (på grund av att man har tagit lån för Just Search) under 2008. Det är svårt att säga med exakt hur mycket, men jag gissar på 8-10 Mkr. Efter finansnetto hamnar vi då på cirka 50 Mkr. Efter schablonskatt (28 procent) och minoritetens andel (8 procent) blir det 33,1 Mkr, vilket ger ett VPA på 1,64 kr. Aktien handlas således till P/E 9,5 på 2008 års förväntade resultat. Notabene.net (dansk konkurrent i samma bransch och i samma storlek) handlas till P/E 20-25 på 2008 års förväntade vinst.

Övriga kommentarer:

- Företagets likviditet är inte i starkaste laget, men försäljningen av Webbhostingverksamheten (Crystone) kommer att stärka likviditeten och bidra till högre marginaler. Företaget förhandlar just nu med ett antal parter.

- "En av faktorerna till framgång är att vi lyckats behålla ledningen och 98 procent av personalen i de förvärvade bolagen" skriver VD. Det gläder mig mycket då integration av de förvärvade företagen är en risk som ofta påtalas och den risken tror jag minskar avsevärt om man lyckas behålla personalen.

- Warren Buffett föredrar ledningar som är uppriktiga (candid) mot sina aktieägare. Att inte försöka dölja sina misstag, utan alltid vara "frank" är något som Buffett värderar högt hos ett företags management, liksom jag. Därför blev jag besviken när Getupdateds missade marginalmål knappt togs upp i rapporten. Det tycker jag är en större synd än själva prognosmissen. Jag har framfört mina åsikter till VD Johan Kadar och han har tagit till sig detta och berättar att de kommer att jobba hårdare på att vara tydliga mot aktiemarknaden.

- Redovisningen i bokslutet är mer utförlig och tydlig än vad den har varit i tidigare rapporter, vilket gör det lättare för analytiker att göra en fundamental analys. Jag tror att vi kommer att få se flera analytiker som inleder bevakning av Getupdated under 2008.

- Att marknaden är het med fortsatt fantastiska utsikter är ingen nyhet, men det är ändå värt att nämnas. Marknaden för Internetmarknadsföring beräknas växa med i snitt 21 procent per år (eMarketer) i Europa fram till 2011 och sökmarknadsföringen, som är bolagets huvudprodukt, specifikt med 50 procent per år (IAB).

- Den senaste tiden har det varit dålig likviditet i aktien, något som jag hoppas att det blir ändring på efter att listbytet (som borde ske under andra eller tredje kvartalet) till Smallcap är genomfört.

- Om förvärven av Just Search samt Trive hade gjorts per den 1 januari 2007 hade Getupdateds vinst varit 30 procent högre.

- "Getupdated får tilldelningsbeslut att teckna ramavtal med Verva (Verket för förvaltningsutveckling)" den 30 januari 2008. Ramavtalen ska gälla från undertecknandet i 24 månader med möjlighet till förlängning med upp till 24 månader.

Slutsats:

Getupdated's framtidsutsikter ser bra ut. Företaget kommer säkert att stöta på några hinder på vägen, men med den försiktiga värderingen som företaget nu har tycker jag att det är värt risken. Tio dagar efter rapporten har aktien fallit, både i värde och i glömska. Strax efter rapporten var aktien uppe i cirka 20 kr och har sedan handlats ned till cirka 15-16 kr under låg omsättning. Jag tycker att risk/rewarden är gynnsam på dessa nivåer och jag rekommenderar ett långsiktigt köp.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?