Post entry

Glycorex: prispress skapar köpläge

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

2011 - Nu kan det vara dags för Glycorex efterlängtade positiva besked från FDA.

Glycorex transplantation är ett litet bolag noterat på NGM-börsen. Bolaget bedriver forskning, utveckling och försäljning inom transplantationsområdet. Företaget har varit noterad sedan 2001, men har mestadels fört en lite mindre anonym tillvaro utan allt för stor uppmärksamhet. Här kommer en uppföljning av analysen från 2009.

Produkter Bolagets huvudprodukt Glycosorb-ABO möjliggör transplantationer över olika blodgrupper. Fram tills nu har produkten främst används vid njurtransplantationer, men den kan användas även vid andra transplantationer. Bland annat utfördes den första benmärgstransplantationen med Glycosorb i januari 2009 samt att den är utförd på en stamcellstransplantation i Spanien. Produkten är godkänd för klinisk användning inom EU och används nu i 15 europeiska länder samt i Australien, Singapore, Canada, Israel och Turkiet. Produkten används på ett ökande antal sjukhus i dessa regioner och länder. Glycosorb®-ABO är också föremål för prövning för godkännande på den amerikanska marknaden och ett godkännande i USA ökar marknaden för företagets produkter explosionsartat. Totalt har nu 84 transplantationscentra i 18 länder använt produkten och försäljningen ökar stadigt. Teknikplattformen som bolaget använder möjliggör också utvecklingen och framtagningen av andra blodrelaterade produkter där den framtida marknadspotentialen är stor. Detta kan vara en trigger på lite längre sikt, men just nu ligger fokus på att marknadsföra och etablera Glycosorb-ABO på fler marknader.

Marknad

För tillfället används Glycosorb nästan enbart vid njurtransplantationer, men kliniska resultat visar att produkten även kan användas vid följande transplantationer:

- Benmärg.

- Hjärta.

- Lever.

- Lunga.

Som nämnt tidigare så har även den första benmärgstransplantationen med Glycosorb utförts med lyckat resultat. Marknaden enbart i Europa för bolagets produkt är enorm. Det finns ca 300 transplantationscentra i Europa och ca 130 000 patienter står på väntelista för njurtransplantation, medans enbart ca 30 000 operationer utförs varje år. Med Glycorex produkt kan väntetiden förkortas och fler patienter kan få behandling snabbare.

Vad gäller hjärtbyten så utförs idag ca 30 000 operationer/år i världen. Här är donatorbristen ett mycket stort problem, men också blodgruppen stora problem.

Benmärgstransplantationer utför på ca 50 000 patienter varje år i världen där Europa står för ca 25 000 av dessa. Under 2008 genomfördes enstaka transplantationer där patienten behandlas efter genomförd transplantation och i januari 2009 utfördes den första operationen där patienten även behandlades innan transplantation.

Alla försök och hittills utförda operationer visar även att biverkningar av behandlingarna är ytterst små.

Enligt bolaget egen rapport för första halvåret 2009 förväntas försäljningen fortsätta öka och resultatet kommer öka i högre grad än vad kostnaderna gör då upptrappning av produktionen till större skala kan göras utan några större investeringar eller personalökningar.

Slutsatsen blir att enbart Glycosorb produkten gör att bolaget redovisar positivt resultat och att framtidsutsikterna för fortsatt ökning i försäljning av denna produkt är mycket hög.

Aktien

Antal aktier 55 844 678

Kurs 23/12 5,15 kronor

Vinst/aktie 1. Halvår 2010: 0,08 kronor/aktie.

Framtiden/möjligheter

Vid första anblick verkar aktien dyr. Ett rullande p/e tal för aktien baserad på en vinst på 0,16 kr/aktie ger p/e tal på 32. Om vi istället tittar lite i bakåt i tiden ser vi att bolaget har växt varje kvartal sedan starten och fortsätter så göra.

Första jan-sep 2010 var företagets nettoomsättning den bästa någonsin med 30,7 MSEK (30,4 MSEK). Vad som kan märkas här är att olymökningen har varit fortsatt stor, medans omsättningsökningen har stagnarat framförallt beroende på valutakurseffekter. Bolaget visar ökningar i volymer varje kvartal. Med tanke på att produkten enbart är ute på några marknader och används i liten skala ännu torde potentialen för att fortsätta växa vara mycket stor. Att bolaget lyckas växa med över 40% i tider då dom flesta branscher och bolag minskar sin omsättning är ytterligare ett tecken att Glycosorb nu börjar skörda framgångar .

Enligt bolaget själv kommer vinsten att öka i mycket större proposition än vad omsättningsökningen blir framöver. Om bolaget kan lyckas med att växa i genomsnitt med 20% per kvartal framöver och vinsten med 40% ser siffrorna ut så här 2 år framåt:

jan-sep 2010: omsättning: 30,7 MSEK vinst/aktie: 0,08

Helår 2009: omsättning: 41,8 MSEK vinst/aktie: 0,14

Helår 2010 prognos: omsättning: 43MSEK vinst/aktie: 0,14

P/e – talet för 2010 blir då ca 36 vilket är som tidigare sagt högt. Det skall påpekas att dagens ”rabatt” i aktien är motiverat, men som alltid gäller det att gäller att vara med tidigt om man skall uppnå högst avkastning i sin depå.

Om, och det får påpekas om, några eller något av följande scenarior skulle inträffa bör ovanstående spekulationer omvärderas:

  • Ett ökande antal transplantationsmetoder börjar använda produkten.
  • Godkännande från FDA. Enligt bolaget är alla svar nu lämnande och under 1. halvan av 2011 bör ett besked komma. Ett godkännande från FDA bubblar marknaden för Glycosorb på ett bräde.
  • Lyckad etablering på nya marknader. Bolaget har påbörjat bearbetning på stora marknader som Brasilien och Indien.
  • Utveckling av nya produkter.

Sett dels att något av ovanstående scenarior faller in och därav kan bolaget fortsätta sin imponerande tillväxt. Dels kommer bolagets produkter att börjas användas i KAnada iår samt att tillväxt fortfarande sker på mogna marknader. Lite prishöjningar på produkterna för att motverka valutakurseffekterna bör även kunna göras.

En prognos för 2011 ligger då på en omsättning på 53M med en vinst/aktie på 0,22. Ett p/e tal på 23 blir det, fortfarande relativt högt, men med FDA beslut liggande i bakrunden och väntar tycker vi det ser väldigt intressant ut.

Vi har nu sett att marknaden önskar produkten och då är VD’s uttalande i årsredovisningen väldigt intressant:

”Vi bedömer att den europeiska marknaden är mer än tillräcklig för att koncernen ska nå god lönsamhet. Vi uppskattar att vi har uppnått några procent av potentialen på befintliga marknader och därför har möjlighet att markant öka vår omsättning framöver.”

Det mesta talar för att ett godkännande för Glycosorb kommer i USA. När detta sker fördubblas marknaden för bolagets produkt och värderingen av företaget är då mycket lågt. Då det inte finns några direkt konkurerande produkter på marknaden är potentialen stor. Realistiskt torde vara att tro att samtliga scenarior ovan kommer inträffa.

Risker:

Konkurens. När nu produkten fungerar och en efterfrågan finns på marknaden finns risken att större aktörer kommer utveckla likvärdiga produkter, bland annat håller Absorber på att utveckla en liknande produkt.

Företaget är fortfarande i ett tidigt skede av sin utveckling och faktorer som tillverkning och godkännande av produkten på nya marknader kan skapa problem för verksamheten.

Sammanfattning

Trots dagens relativt höga värdering är uppsidan och framtidmöjligheterna för företaget mycket stor. Med en fortsatt hög tillväxt på befintliga områden och stadigt fler länder som ger sitt godkännande bedömer jag att bolaget kommer fortsätta visa en mycket hög tillväxt både vad gäller omsättning och vinst flera år framåt. Med närliggande triggers som ett godkännande från FDA anses aktien köpvärd på dagens nivåer och en dubbling från dagens kurs ses inte som någon omöjlighet.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?