Post entry

Guideline: nära genombrott

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

År 2007 är året då Guideline ska nå sitt kommersiella genombrott på världsmarknaden. Potentialen överskrider risken i aktien, skriver medlemen Morten Eriksen i sin tävlingsanalys och rekommenderar Köp.

Guideline bedriver borrverksamhet med helt ny teknik inom så kallad styrd borrning. Marknaden för styrd borrning uppskattas för 2007 till ca 52 miljarder. Utöver detta finns även möjligheter för borrning för gruvor och tunnlar mm. I takt med att bristen på mineraler och olja kommer att öka framöver kommer även marknaden för precisionsborrning att öka. Om GODT skulle kunna nå en marknadsandel på ca 5% inom en 5-årsperiod pratar vi om en omsättning på ca 2,5 miljarder. Med en vinstmarginal på ca 5 procent blir en sådan vinst dubbel så stor som värdet på bolaget idag. Även om detta är en optimistisk syn, visar det vilken potential det finns i bolaget.

Guideline har i sin senaste rapport meddelat marknaden att en kommersialisering är nära förestående och att tester i Nordamerika har rönt stor uppmärksamhet bland större aktörer. Även tester i berg i Sverige visar positiva resultat.

Faktorer som talar för Guideline: 1. Marknaden för styrd borrning finns där och tekniken visar sig fungera.

2. Intresset bland större aktörer finns enligt bolaget.

3. Guideline kan operera inom flera näringar båda vad gäller olja, gruvor och tunnlar.

4. Kompetent och kunnig personal i både styrelse och ledning.

Faktorer som talar mot Guideline: 1. Om tekniken skulle visa sig inte fungerande.

Prognoser för bolaget då? Från och med nu förutsätter denna analys att Guideline´s teknik kommer att fungera och inte bli en flopp.

2007 : Våren kommer att präglas av fortsatta tester och utvecklingar både inom oljsand i Nordamerika och berg i Sverige. Förhoppningsvis skall dessa tester leda till ett ökat intresse bland större borrbolag inom både olje och gruvnäringen. Jag tror även att senvåren kommer att medföra att Guideline låter någon eller några bolag vara med och finansiera det fortsatta utvecklingsarbete. Hösten kommer att präglas slutjusteringar i tekniken och att något licensavtal tecknas.

Kostnaderna kommer att öka. Jag räknar med 8 miljoner i kostnader, med marginella intäkter på 1 miljon. Detta medför att GODT kommer att behöva mer kapital under 2007. Skulle dock tro att positiva tester mm medför att teckningsrätter som faller ut till hösten med ett lösenpris på 3,8/aktie inlöses samt att någon mer private placement kommer att genomföras. Idag finns cirka 16 miljoner aktier. Troligt är att antal aktier ökar till 20 miljoner stycken.

Min riktkurs för Guideline för 2007 är 10 kronor. Detta kommer inte att nås på fundamenatala grunder, men mer på förhoppningar i takt med att intresset ökar och kommersialiseringen närmar sig.

2008 : Det är nu genombrottet skall komma. Av en marknad på ca 75miljarder (olja, gruvor, tunnlar) räknar vi med att GODT kan komma att ta en liten bit av marknaden 2008. För enkelhetens skull spekulerar vi i 0,5 procent av den totala marknaden. Detta medför en omsättning på ca 400 miljoner. Dessa intäkter kommer främst i utlicensiering av tekniken till större aktörer. Fortsatta finslipningar av tekniken gör att marginalen blir låga 3 procent. Vinst 12 miljoner. Ytterligare kapitaltillskott genomförs för fortsatta expansionen. Vi räknar upp antal aktier till 24 miljoner.

Vinst/aktie 0,5 kr. P/E (kurs 3,10): 6

Målkurs 2008: 15 kronor, vilket motsvarar ett p/e tal på 30.

2009: Om inte Guidline är uppköpt av någon större aktör är det nu genombrottet har kommit och GODT:s marknadsandel ökar till 2,5 procent. Omsättning 1,8 miljarder. Fortsatt vinstmarginal 3 procent = 56 miljoner vinst. Vinst/aktie 2,3. P/E 1,3.

Målkurs 2009: 30 kronor, vilket motsvarar ett p/e tal på 13.

Sammanfattning

Som alla förstår är risken hög, om inte väldigt hög i Guideline. Men även möjligheterna är mycket stora om bolaget lyckas. Guideline handlas i dag till kursen runt 3-3,50 och omsättningen är relativ låg i aktien. Det kan vara väl värt att investera några tusenlappar i Guideline idag för den riskbenägne som letar efter framtidsbolag i Sverige.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?