Post entry

Guld Invest: börsens lägst värderade bolag?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Guld Invest har för året 2009 en målsättning på 75 MSEK i omsättning och 9 MSEK i EBITDA. Börsvärde idag är 12,8 MSEK. Bolaget har i nuläget inga problem att nå sina mål, vilket ger det ett P/E tal i intervallet 1,4-2 för 2009

Guld Invest Norden är ett bolag som förvärvar och utvecklar bolag och gruvor inom ädelmetallbranschen. Guld Invest Norden koncernen består förutom av moderbolaget av dotterbolagen Nordiska Guldjuveler AB, Guld Finans i Stockholm AB och Nordic Group Trading AB. Moderbolaget drar nytta av de samordningsfördelar som guldbolag inom olika branscher ger. Detta ökar bolagets konkurrens mot andra småbolag i Norden och Europa. Guld Invest drev tidigare också dotterbolaget Victor Janson 1890 AB. Detta bolag ansökte i Q1 2009 om konkurs på grund av en oväntad skatteskuld på 500 000 kr och att bolaget var allmänt misskött. Konkursen påverkar inte årets resultat, nedskrivningar gällande bolaget påverkade istället bokslutet för 2008. Här följer en kort redogörelse för bolagets dotterbolag:

Nordiska Guldjuveler AB

Bolaget bedriver grossistverksamhet inom guldsmedsbranschen. Nordiska Guldjuvler är verksamt inom tre produktområden - modesmycken, kedjor och halvfabrikat. Kunderna är såväl guldsmedsbutiker, smeder som industriföretag. Guld Invest satsar mer och mer på denna bransh inom guldindustrin.

Guld Finans Stockholm AB

Detta dotterbolag är verksamt inom hantering av råvaror och skrotprodukter i ädelmetallbranschen. Guld Finans köper alla sorters guld från privatpersoner och säljer även rent guld. De erbjuder gratis analys och ger dig sedan ett pris baserat på dagens guldkurs på engelska börsen. Idag har bolaget runt 100 ombud i Sverige. Råvaru- och halvfabrikatsförsäljning står för den största delen av Guld Invests omsättning men de viktar över mer och mer till smyckesbranscen.

Nordic Group Trading AB

Detta bolag bedriver försäljning av modeprodukter, främst inom smyckesbranschen. Nordic Group Trading söker i nuläget fler säljare för att öka på organisationen. Detta bolag arbetar som säljare för alla Guld Invests bolag.

Guld Invest planerar idag att lansera stora delar av sina tjänster även utomlands.

Guld Invest idag

För några veckor sedan lämnade bolaget rapport för Q1 2009. Guld Invest lämnade under 2008 ett mål för 2009, nämligen en omsättning på 75 MSEK och en EBITDA på 9 MSEK . Här är resultatet ifrån Q1:

Totala Intäkter: 22 827 154 (2 137 107) kr

Resultat efter skatt: 2 785 898 (95 778) kr

Som ni ser så tiodubblades intäkterna mot förra årets resultat och vinsten nästan trettiofaldigades. Detta berodde delvis på det stigande guldpriset men också på ökad försäljning av guldsmycken som bolaget som sagt satsar mer på idag. Guld Invest spår lägre intäkter under Q2 på grund av det fallande guldpriset; i slutet av Q1 föll guldpriset ca 20%. Sen bolaget kommunicerade sin målsättning för 2009 har guldpriset sjunkit ca 30%, men Guld Invest bekräftade den 5 maj i ett pressmeddelande att de fortfarande kan nå sina mål. Under Q1 genomfördes även en riktad emission till Aggregate Media Fund om 1MSEK till kursen 18,13 öre per aktie. Guld Invest kommer att utnyttja Aggregates mediakompetens för att ytterligare stärka bolagets varumärken.

Den 30 april köpte Matti Lilljegren utanför börsen 5.100.000 aktier i Guld Invest. Köpkurs är okänd men det bör ha motsvarat knappa 1 MSEK. Hans innehav uppgår därmed till 9 815 000 aktier, vilket motsvarar 12,26 % av aktiekapital och röster. Här är en länk till tidigare insiderhandel under året.

http://aktietorget.se/QuotesInstrumentInsider.aspx?Language=1&InstrumentID=SE0002269837

Smyckesmarknaden

Som sagt så satsar Guld Invest mer och mer på smyckesindustrin. Bolaget har i Q1 slutit ett avtal met smyckesdesignern Etena. Produktionen av smycken har redan börjat och kollektionslanseringen kommer att ske i höst. Det är Anette Nilsson som driver Etena och avtalet gäller 3 kollektioner per år. Här är en del av bolagets release för samarbetet:

"Anette Nilsson har en gedigen bakgrund inom smyckesbranschen. Tidigare studerade Anette på den välrenommerade Tekniska guldsmedskolan i Köpenhamn. Sedan 2005 driver Anette egen ateljé under varumärket Etena på Hornsgatan i Stockholm. 2006 vann Anette under varumärket Etena designtävlingen "designforum" arrangerad av Guldsmedsmästarnas riksförbund. Styrelsen för Guld Invest är mycket glada att kunna presentera detta samarbete" Guld Invest har tidigare slutit avtal med ett antal andra smyckesdesigners om att få sälja deras varumärken i Sverige bl.a. italienska PR Export.

Det måste ju finnas några ugglor i mossen?

Precis som ni tycker just nu, undrade jag om inte detta var för bra för att vara sant. Hur kunde omsättningen öka så kraftigt egentligen osv, samtidigt är bolaget väldigt knappa med information i sina rapporter. Därför mailade jag VD Thomas Jansson och här är svaret på ett antal frågor jag ställde:

Beror någon del av den ökade omsättningen i Q1 2009 på uppvärdering av ädelmetaller på lager?

Den ökade omsättningen beror inte på ökat värde i lagret. Det ökade resultatet beror på kostnadsbesparinger som pågått sedan jag tillträdde som vd för koncernen.

Tror du att ni kan nå ett positivt resultat även om guldet skulle sjunka 30% från dagens nivå?

Resultatet påverkas i inte i samma utsträckning av guldpriset som omsättningen. En nedgång på ca 30 % av guldpriset har redan skett från den dagen då vi kommunicerade våra mål.

Kommer ni att förvärva några fler bolag inom den närmsta tiden?

Får ej svara på denna fråga, men i dagens klilmat i allmänhet känns förvärv av bolag avlägset.

Från vilka olika delar av bolaget kommer omsättningen? Största delen kommer från försäljning av råvaror, men målet är att försäljning av smycken skall bli en allt större del.

Ni skriver att ni kan komma att behöva kapitaltillskott, I vilka scenarion skulle ni behöva en nyemission?

Detta är en fråga för styrelsen. Men som jag ser på det skulle det behövas i de fall bolaget vill ta nya marknadsandelar och vid en extrem utveckling av guldpriset.

Har ni i nuläget förlustavdrag?

Ja det har vi

Personlig information som jag fick om VD Thomas Jansson vill jag inte lämna ut. Jag kan endast säga att han verkar väldigt drivkraftig, ganska ung och med en stark utbildning i ryggen. Han har drivit ett antal bolag tidigare.

Värdering med den nya informationen

Svaren från VD på mycket av det jag oroat mig för. Att guldpriset sjunker i framtiden kommer alltså inte att påverka bolagets resultat lika kraftigt som omsättningen. VD säger också att bolaget kommer att förlita sig mer på smyckesindustrin i framtiden istället för ren råvaruförsäljning. Detta minskar exponeringen mot guldpriset i framtiden. Vid ett guldpris på runt 900$ / ounce kommer bolaget utan problem att nå sin målomsättning för 2009. I nuläget ligger kursen på ca 920.

VD bekräftar att bolaget har förlustavdrag. Bolagets mål för 2009 är som sagt 9 MSEK i EBITDA, detta kan med förlustavdraget ge en maximal vinst efter skatt på samma summa - 9 MSEK

Börsvärde på dagens kurs 0,16 kr är 12,8 MSEK. I ett bästa och inte osannolikt scenario blir alltså vinst efter skatt 9 MSEK. P/E tal på dagens kurs blir då:

12,8 MSEK / 9 MSEK = 1,4

Bolagets omsättningsmål är 75 MSEK vilket ger ett P/S-tal på:

12,8 MSEK / 75 MSEK = 0,17

Resultat efter skatt i Q1 2009 var 2,8 MSEK. Även med ett nollresultat för resten av året handlas bolaget till P/E:

12,8 MSEK / 2,8 MSEK = 4,6

Redan på detta P/E tal förtjänar aktiekursen en dubbling. Under de 5 kvartalen 2007-09-11 - 2008-12-31 var omsättningen 47 MSEK. Räknar vi dessa fem kvartal som ett år och 75 MSEK i omsättning 2009 blir tillväxten:

75 MSEK / 47 MSEK - 1 = 60%

På ett P/E 1,4 blir PEG-talet således:

1,4 / 60 = 0,023. Denna bör vid normal värdering ligga nära ett.

Nu påstår jag inte att kursen bör mer än 40-faldigas, och PEG-talet kanske inte är rätt sätt att värdera bolaget på eftersom vi inte kan förvänta oss lika stark tillväxt i framtiden. Det visar dock på hur lite förhoppningar det finns på bolaget i nuläget.

Bolagets finanser och organisation

Bolaget finansierar sin verksamhet via eget kapital, det är därför VD säger att de endast behöver NE vid ett kraftigt ökat guldpris. NE på ca 2 MSEK genomfördes i november 2008 bl.a. för att täcka förlusterna för konkursen i Victor Jansson 1890 och för att bolaget var osäkra på marknadsläget. I nuläget ser dock framtiden någorlunda positiv för bolaget, även vid ett sjunkande guldpris. Bolaget har idag räntebärande skulder på 8 599 255 kronor. De likvida medlen vid utgången av Q1 uppgick till 3 669 373 kronor. Soliditeten är nu ca 50% med en balansomslutning på 23 MSEK. Den 1 januari var soliditeten låga 16%. Vid slutet av Q1 hade bolaget färdiga varor till ett värde av knappa 10 MSEK.

Den 31 mars 2009 hade bolaget 7 anställda; 4 säljare, 2 administrativa och 1 VD. I April 2008 uppgick personalstyrkan till 16 personer efter förvärvet av dotterbolagen Nordiska Guldjuveler AB och Victor Jansson 1890 AB.

Hur ser det ut för den skeptiske och framtiden?

Som VD säger så beror omsättningsökningen inte på uppvärdering av lager. Därför kommer vi inte att behöva några nedskrivningar angående guldreserver etc i framtiden. Den ökade omsättning beror istället på förbättring i organisation och och nedskärningar som har givit dessa förbättrade marginaler. Självklart bidrog också det ökade guldpriset mycket.

Att bolaget fortfarande jobbar på att öka marginalerna och att VD bekräftat att guldpriset inte påverkar resultatet så mycket gör att vi inte behöver förvänta oss ett resultatfall i 2009.

Anta att resultatet ändå påverkas lika mycket som omsättningen vid ett fall i guldpriset, och att då både resultatet och omsättningen 2010 blir låga tredjedelen emot 2009. Skulle man räkna med en tredjedel av 2009s omsättning för 2010 blir P/S talet fortfarande:

3 * P/S 2009 = 3 * 0,17 = 0,51

Med en tredjedels resultatet mot 2009 blir resultat för 2010 9 MSEK / 3 = 3 MSEK. Vinst på 3 MSEK för 2010 ger P/E tal:

12,8 MSEK / 3 MSEK = 4,3

Jag vill inte sätta några riktkurser men som ni ser så finns det plats för en 100% även för den skeptiske. Inför 2010 kommer smyckestillverkningen att ha en större del i bolaget och resultatet kommer förmodligen att vara betydligt högre än worst case scenario på 3 MSEK. I höst kommer den nya kollektionen av Etena att släppas vilket förmodligen kommer att leda till ökad omsättning både för Q4 2009 och 2010. Samtidigt jobbar som jag sa bolaget på utländsk expansion vilket bäddar för ökad tillväxt även efter 2010.

Kort fakta om bolaget

Namn: Guld Invest Norden AB

VD: Thomas Jansson

Bransch: Driver flera bolag inom guldindustrin

Handelsplats: Aktietorget

Antal anställda: 7

Säljkurs aktie : 0,16 kr

Börsvärde på säljkurs: 12,8 MSEK

Omsättning 2009P : 75 MSEK

Vinst efter skatt 2009P : 9 MSEK

P/E prognos: 1,4

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?