Post entry

Thalamus: i turn around-läge

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Fokuseringen på lönsamhet kommer att gynna aktiekursen långsiktigt. Bolaget har idag ca 20.000 bredbandskunder och i år räknar VD med att nå en lönsamhet på 5 procent i rörelsen. Varje försäljningskrona värderas idag till 0,5 kr (P/S 0,5) vilket gör att marginalförbättringar får stort genomslag i värderingen. Användaren "marv" rekommenderar köp av Thalamus.

Om företaget

Thalamus erbjuder data- och telekommunikationslösningar som stödjer och effektiviserar kundernas verksamhet. Lösningarna skall anpassas till kundens behov och omfattar allt från relativt enkla telefoni/nätverkslösningar till kraftfulla kommunikationsnät för hantering av tusentals användare i enskilda organisationer eller publika nätverk, som tex stadsnät.

Bolagets kunder utgörs av ett stort antal kommuner, kommunalägda bolag, flera större myndigheter samt privata företag.

Viktiga händelser 2007 som påverkar bedömningen av koncernen:

Förvärvet av PtoP IT-Consulting AB

I februari 2007 förvävades PtoP IT-Consulting. PtoPs affärsidé är att som helhets- och funktionsåtagande leverera outsourcade IT-tjänster.

Bolaget kompletterar koncernens erbjudande genom att möjliggöra att samtliga koncernens kunder också kan köpa sin dagliga IT-drift inklusive hårdvaruleveranser, från koncernen. Dessutom möjliggör detta för alla företag i stadsnäten, att kunna köpa denna funktion som en del av en helhetstjänst (kommunikation, IT-kommunikation, drift, underhåll, support). Utöver detta kan ett slutkundserbjudande i stadsnäten utvecklas från denna tjänst. Vi har noterat ett stort initialt intresse hos många av våra kunder. Introduktionen av Microsofts nya programvara Vista kommer att skapa ytterligare möjligheter för PtoP att hjälpa sina kunder med denna migration.

Satsning på ett gemensamt erbjudande

Verksamheterna i dotterbolagen Fiberdata Integration AB och Thalamus Operations AB slås ihop till ett gemensamt varumärke ”Fiberdata Operations”. Det handlar om att kombinera koncernens resurser för att i större utsträckning kunna sälja tjänster, supportavtal

och helhetslösningar. I erbjudandet ryms ett antal möjligheter; totala kommunikationslösningar, olika dellösningar eller en kombination av olika lösningar.

Det som gör bolaget intressant för mig är att bolagets VD i årsrapporten tydligt uttalat sig om att Thalamus nu ska fokusera helt på att få lönsamhet i organisationen, vilket de också visar att de klarar av.

Bolaget skriver att nedsläckningen av det analoga tv-utbudet kommer att skapa efterfrågan på specialistkunskap för hanteringen av analog/digital tv-signal. Denna kompetens finns inom koncernen som en spjutspetskompetens och kommer att efterfrågas av många, framförallt kabel-tv bolag.

Detta bevisas genom den genombrottsorder som Thalamus fick i maj från norska StarNordic A/S.

Företagets värdering

Om vi tittar närmare och försöker oss på en värdering av Thalamus så ser i allafall jag en tydlig uppsida i aktien.

Bolaget har idag ca 20.000 bredbandskunder och i år räknar VD med att nå en lönsamhet på 5 procent i rörelsen. Årets omsättning lär hamna runt 250 miljoner kronor.

Vinsten per aktie kan vid ett positivt utfall således bli ca. 1,3 kr i år.

Därtill kan sägas att det är brukligt att varje bredbandskund i branschen värderas till ca 7000kr. (ca 140miljoner skulle det bli i Thalamus fall) Detta görs inte av någon anledning i Thalamus där hela börsvärdet idag är 123 miljoner.

Varje försäljningskrona värderas idag till 0,5 kr (P/S 0,5) vilket gör att marginalförbättringar får stort genomslag i värderingen.

Aktien har dock dålig likviditet, så en negativ allmän börs tenderar att sänka dessa aktier mer än de förtjänar. Var alltså uppmärksam på den allmänna trenden på börsen.

W
w
Member since Jul 20 2005

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?