Post entry

HL Display: rekordresultat ger köpläge

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

HL Display ökade sitt resultat med fantastiska 75 procent. Starkt köp blir min rekommendation för denna kvalitetsaktie som förtjänar en uppvärdering efter gårdagens starka rapport.

Företaget

HL Display är en marknadsledande internationell leverantör av produkter och lösningar för butikskommunikation och varuexponering till detaljhandeln. Företaget grundades 1954 och hade vid 2006 års slut 947 anställda. HL Display har haft en årlig tillväxttakt på i genomsnitt 15,1 procent de senaste tio åren och omsatte 1,4 miljarder kronor under 2006. HL Displays aktie är sedan 1993 noterad på OMX Nordiska Börsen.

HL Displays marknader Bolaget har egna säljbolag i 31 länder i västra och östra Europa, samt Asien. De största enskilda marknaderna är Frankrike, Storbritannien och Sverige. 15 länder bearbetas via distributörer. Detta gör att HL framstår som ett givet köp till en portfölj som vill undvika exponering mot USA.

HL Displays kunder Detaljhandelsföretag inom dagligvaruhandel och fackhandel. Varumärkesleverantörer som levererar varor till detaljhandeln.

Produktionsanläggningar

Sverige (fem fabriker, varav en samägd) Storbritannien (en fabrik) Kina (en fabrik) USA (en fabrik, samägd).

HL Displays erbjudande

Butikskommunikation: Produkter och lösningar som säkerställer att konsumenten hittar önskade varor i butiken samt får all nödvändig information för ett köpbeslut.

Varuexponering: Produkter och lösningar som på bästa sätt presenterar varorna för konsumenten.

Kategorilösningar: Nyckelfärdiga lösningar för att exponera varor inom specifika varukategorier, exempelvis frysta varor.

Nyttan med HL Displays lösningar

Exponerar varorna på ett sätt som gör det överskådligt för konsumenten och lockar till köp – centrala faktorer för att öka försäljningen i butik. Skapar tydligare butikskommunikation vilket gör att butikerna undviker att tappa försäljning på grund av att konsumenterna inte snabbt hittar varorna de söker. Effektiviserar butiksarbetet vilket skapar kostnadsbesparingar för butiken.

Ledning och ägare Gérard Dubuy har varit anställd på HL sedan 1995. Han ingår sedan 2002 i HL Displays ledningsgrupp och marknadskommitté och tillträdde som VD och koncernchef 2006-03-14. HL har en stark ledning med stor kompetens vilket visat sig i det rekordresultat som nu levereras. Största ägare är Anders Remius och familj/bolag, Ratos, Lannebo fonder, Skandia, Didner & Gerge fonder.

Värdering Rekordvinst, mycket starkt kassaflöde, kraftigt stigande vinstmarginal, hög avkastning på eget kapital, helt skuldfritt, lågt P/E-tal… Nyckeltalen för HL Display ser mycket bra ut. Ser vi till börsvärdet på 1,4 miljarder och en omsättning på 1,6 miljarder ger ett P/S-tal på 0,9, vilket är lågt för ett företag med så stabil tillväxt och vinstutveckling som HL har visat upp historiskt. Vidare ser värderingen mycket attraktiv ut vid en värdering med prognos framtida vinster. P/E-talet för HL beräknar jag ligger i ett intervall av mycket låga 4,5 – 6,4 för 2008 och 3,8 - 5,4 för 2009 enligt följande antagande om vinst utvecklingen. Med ett resultat för senaste kvartalet på 48 miljoner (viktigt att notera är att Q4 vanligtvis är det minst starka kvartalet för HL) måste prognoserna justeras upp ordentligt. Sannolikt kommer HL kunna generera ett resultat i häraden av 220-308 miljoner för 2008 och 260-364 miljoner för 2009. Detta baserat på en omsättning runt 2,2 MDR 2008 och 2,6 MDR 2009 (inkl. förvärv) samt en EBIT på 10-14 procent.

Vidare ser vi att kassaflödet är mycket bra och har ökat under året. Viktigt att lyfta fram, något som ofta förbises av analytiker, är den höga avkastningen på det egna kapitalet. Den befinner sig idag på cirka 25 procent och kan förväntas öka upp mot 30-35 procent 2009. Detta är mycket bra siffror som ska bidra till en mycket högre värdering än vad bolaget har i dagsläget. Rimligt är att bolaget värderas till ett P/E-tal på framtida vinster runt 15-20. Drar vi ner förväntningarna något med tanke på osäkerheten om världsekonomins utveckling är det ändå rimligt att bolaget har ett P/E runt 10-12. Detta ger en riktkurs för HL Display på runt det dubbla av dagens kurs 180 SEK, alltså 360 SEK på två års sikt.

Rekommendation Givet att HL kommer i närheten av scenariot ovan kommer ett ägande av aktien ge en riktigt bra långsiktig avkastning. Nu kan vara rätt läge att utnyttja nedgången som skett i den börsturbulens som varit senaste tiden för ett långsiktigt köp. Aktien har under hela 2007 handlats runt 190-210 SEK. Min bedömning är att rekordresultatet som rapporterades igår kommer att lyfta upp aktien i detta intervall inom kort i väntan på att lyfta vidare mot högre höjder när börsen börjar ticka uppåt igen. Extra krydda är att utdelningen har höjts med 57 procent till 5,5 SEK/aktie samt att en split på 4:1 kommer genomföras. Direktavkastning är alltid trevligt och en split är välkommen då den kommer att öka likviditeten i aktien. Starkt köp blir min rekommendation för denna kvalitetsaktie som förtjänar en rejäl uppvärdering efter gårdagens urstarka rapport.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?